Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 10 г. Ахмед Доган стана почетен председател на ДПС.
Преди 10 г. Ахмед Доган стана почетен председател на ДПС.

Почетният лидер говори през 2015 г., преди да посече Местан, че има отворен портал за вибрациите на колективното тяло на движението и затова разбира предварително какво се случва. "Не се ебавам за това", уверява той цветно и публично съпартийците си

Вуте си върви по пътя, носи торба и постоянно я тръска.

- Що носиш в торбето - пита Нане, който идва насреща.

- Е па мишки носим.

- А оти ги друсаш?

- Не ги друсам, реорганизирам ги. Инак ще се организират и ще ми проядат торбето.

Този виц се ражда преди десетилетия заради вечните реорганизации на Тодор Живков в състава на Политбюро и на върха в партията, след които от постовете си изхвърчаваха всички с високо одобрение, застрашаващи едноличната му власт.

Права беше проф. Искра Баева в “24 часа-168 истории”, че Живков и Доган си приличат по хитростта и способността за оцеляване във властта. Но те си приличат и по начина на действие - тръскането на торбето с мишките.

Как Доган разбира кого да изтръска? Той обяснява това в пространна реч в края на 2015 г., в която удря шамар на Лютви Местан:

В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето, аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим. Морфичният резонанс означава, без да говориш, да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, за това не се ебавам.

Не може едно колективно тяло, или цялото, да не си дава сметка за това каква колективна пулсация произвежда и излъчва. Пулсацията на колективното тяло е феномен. Ако не се култивира, някой ще го овладее. Колективното тяло има вътрешен живот, който включва съзнаваното и несъзнаваното от гледна точка на оцеляването.

Откакто преди 10 г. Ахмед Доган стана почетен председател на ДПС, той посочва и сваля оперативните председатели, когато морфичният резонанс му подсказва, че са придобили прекалено голямо влияние.

Доган се оттегли от шефския пост на онзи драматичен 19 януари 2013 г., когато, докато четеше доклада си по време на VIII национална конференция на движението в НДК, 25-годишният Октай Енимехмедов насочи газов пистолет към главата му. Оръжиета засече и не произведе изстрел, а Доган в опита си да избута пистолета от нападателя падна на земята. Върху Енимехмедов се нахвърлиха делегати с удари и ритници. На сцената тогава най-видим е Мустафа Карадайъ, който помага на Доган да стане и да бъде изведен от залата.

След няколкочасово прекъсване на конференцията речта на Доган бе дочетена от Филиз Хюсменова. В нея той обяви, че се оттегля от лидерския пост в ДПС, и предложи за приемник филолога и дългогодишен депутат Лютви Местан.

Възходът и падението на Местан

С Местан начело ДПС се явява на предсрочните избори през май 2013 г. Третата политическа сила в 42-ото НС влиза в коалиция с БСП и избират правителството на Пламен Орешарски. Избират и Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което предизвиква улично недоволство. Този кабинет остава в историята с най-дългите антиправителствени протести - 405 дни.

Исторически момент от лидерската кариера на Местан е целувката му със Сергей Станишев на Орлов мост. На 16 ноември 2013 г. там се събират десетки хиляди симпатизанти на БСП и ДПС като знак за подкрепа на кабинета “Орешарски”. Пред тях соцлидерът иска прошка от името на столетницата за възродителния процес. След което прегръща и целува колегата си в ДПС.

След изборите за Европарламент през май следващата година обаче Местан за първи път намеква, че не е сигурен в оцеляването на кабинета за пълен мандат, и се чува, че двамата със Станишев не си говорят.

Напрежението между партньорите расте и на 23 юли 2014 г. Орешарски подава оставка.

Интересното е, че на предсрочните избори през есента на същата година големият губещ се оказва БСП, а ДПС качва резултата си - има 14,8%, или 487 134 гласа, което е с близо 80 хиляди над резултата от 2013 г. (400 466 гласа).

Предизборната кампания стартира с визита на Лютви Местан в Турция, където е приет от президента Реджеп Ердоган в резиденцията му. Срещата се определя като изключително важна за движението, защото бележи края на охлаждането на отношенията между ДПС и Турция. Няколко години преди това официалната власт в Анкара контактува предимно с НПСД на отцепилия се от ДПС Касим Дал.

Визитите на Местан в Турция зачестяват

и той става изключително внимателен в коментарите си по отношение на Ердоган и южната ни съседка.

Така се стига до 25 ноември 2015 г., когато в декларация от трибуната на парламента Местан защитава Турция за свален руски самолет на границата със Сирия. Три седмици по-късно - на 17 декември, на традиционната коледна сбирка на ДПС в сараите, Доган критикува остро Местан за декларацията.

Лютви Местан разговаря с турския президент Реджеп Ердоган през 2014 г. в Анкара.
Лютви Местан разговаря с турския президент Реджеп Ердоган през 2014 г. в Анкара.

Ето какво казва тогава почетният лидер:

Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И разбира се, Русия.  От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна  система за отбрана  ли е?

В региона освен Русия Турция иска да намери новото си място в световния ред и това може да породи много сложни взаимоотношения и кризи в региона на Балканите и Европа. 

Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция.

За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагонът няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема... Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме  в периметъра на потенциални военни действия…  Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая  нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическия смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено действие може да породи такива последствия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така нататък...

Малко след това охраната на Местан е свалена, а той получава предупреждение, че ще бъде отстранен от лидерския пост. Затова на 22 декември вечерта се укрива със семейството си в турското посолство, където остава и целия следващ ден, а след това и извън София.

На 24 декември, преди Бъдни вечер, Централният съвет на партията заседава в сараите и в негово отсъствие Местан е свален от поста, изключен е от партията и от парламентарната група. Управлението е предадено на Председателски съвет - Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза до провеждането на IX национална конференция на ДПС. Така Местан е начело на ДПС 2 г. и 10 месеца.

Дни по-късно, на 4 януари 2016 г., премиерът Бойко Борисов разкрива, че премиерът и президентът на Турция са оказали сериозен натиск върху него в нощта срещу 23 декември, за да се намеси в конфликта между Доган и Местан, с цел последният да запази поста си.

Обажданията започнали след 23 часа на 22 декември, като последното било в 1 ч през нощта, но Борисов не приел повикването от турския си колега Ахмет Давутоглу.

През февруари Анкара издава забрана за Ахмед Доган и Делян Пеевски

да влизат в Турция. Това не е официално потвърдено пред България от нито една турска институция.

Черният печат обаче съвпада с учредяването на нова партия от Лютви Местан. През април 2016 г. той основава ДОСТ. На изборите на 26 март 2017 г. партията взема 100 476 гласа, което е 2,94% - на процент под бариерата, необходима за влизане в парламента. Точно с толкова обаче намалява подкрепата за ДПС на тези избори спрямо 2014 г. - движението взема 315 976 гласа. Че ДОСТ е открито подкрепяно от Анкара, си проличава и от вота от Турция.

Избирателите на ДПС в южната ни съседка се смаляват до 11 692 души, докато партията на Местан има подкрепата на 17 067 души.

Възходът и падението на Карадайъ

24 април 2016 г. IX национална конференция на ДПС избира за лидер Мустафа Карадайъ. Той е на поста 8 години.

Мнозина отдават издигането му на онзи скок на сцената в момента, в който Доган се озова повален под пистолета на Октай Енимехмедов. Защото до 2013 г. Карадайъ е неизвестен на широката публика, макар да е силно ангажиран с партията – един от създателите на младежкото ДПС и негов първи лидер до 2003 г., член на ЦИК, зам.-шеф в Агенцията за следприватизационен контрол. От служител в централата на “Стамболийски” се издига през 2010 г. до организационен секретар на ЦОБ, но отново далеч от светлините на прожекторите. И така до 2013 г., когато започва издигането му в партията, за да застане начело в края на 2016 г.

Мустафа Карадайъ с бившата турска посланичка Айлин Секизкьок отиват на концерта на Лили Иванова през 2023 г.
Мустафа Карадайъ с бившата турска посланичка Айлин Секизкьок отиват на концерта на Лили Иванова през 2023 г.

В този период ДПС постепенно възстановява отношенията си с Турция. А на националната конференция на движението през декември 2020 г. Ердоган прати лично приветствие към делегатите, в което им гарантира подкрепата на Турция.

През юни 2021 г. Ердоган приема делегация на движението, водена от Мустафа Карадайъ.

Изненадващо на президентските избори през ноември същата година ДПС за първи път в историята си излиза със собствена номинация. Кандидат е именно лидерът на партията. И още по-интересното е, че на тези президентски избори има рекордна избирателна активност сред българските граждани в Турция – повече от 80 хиляди са подкрепили кандидатурата на Карадайъ. За сравнение, при двойните извънредни парламентарни избори по-рано през същата година ДПС получи от съгражданите ни в югоизточната ни съседка 19 877 гласа (април) и 26 487 гласа (юли).

На 16 октомври 2023 г. Делян Пеевски става съпредседател на ПГ на ДПС в 49-ото НС заедно с Карадайъ. На 7 ноември вторият подава оставка като лидер, но не оповестява публично мотивите и затова версиите не закъсняват.

Делян Пеевски
Делян Пеевски

Според едни сред основните причини за оставката на Карадайъ са напрежението срещу него в партията заради авторитарно управление и агресивно поведение към структурите и депутатите, странни ходове на терен в Турция...

Връщайки лентата назад, мнозина си спомниха още един намек за недоволство от почетния председател към Карадайъ. За рождения му ден Доган написа във фейсбук: Пожелавам ти

да намериш мярата на личното и партийното

с националното и европейското политическо здраве.

Според други оставката е поискана от Доган заради прекалено честите срещи на Карадайъ с турската посланичка в България. Двамата дори пристигат заедно за концерт на Лили Иванова в Народния театър, на който е и Ахмед Доган.

След това обаче Карадайъ липсва от общата снимка на дипломатката с депутати на приема за 100 г. от създаването на републиката на Ататюрк, но Пеевски е там.

А на конгреса на Народнорепубликанската партия на Турция (CHP) ДПС е представена от зам.-председателя си Ахмед Ахмедов.

Така се стига до заседанието на Централния съвет на ДПС 10 дни след оставката. Преди него Карадайъ пуска пост във фейсбук: “Искам да се извиня на всеки един поотделно и на Централния съвет на ДПС като цяло, ако не съм покрил неговите очаквания като председател и като човек”. И обяснява, че подал оставка, за да е ясно, че няма да е кандидат за нов мандат.

С послание към ЦС излиза и Доган:

Не съм допускал през последните 11 г., че ще ми се наложи да се върна в оперативната политика. Това за мен е екзистенциална тежест, която в определен смисъл обърква личното ми битие.

Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост

Единствената ми мотивация да бъда сред вас са актуалното състояние и бъдещото развитие на партия Движение за права и свободи. ДПС е моя съдба, за сетен път се убеждавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения.

Искам да изразя отношението си в актуален план към г-н Мустафа Карадайъ и г-н Делян Пеевски:

Изненадващата оставка на г-н Мустафа Карадайъ явно си има предистория и развитие. В случая само искам да отбележа, че той има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30- годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот.

Г-н Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика

през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи.

След заседанието Пеевски остава единствен председател на групата. А през следващите 3 месеца председател на ДПС е Доган.

На 3 януари 2024 г. той излиза с обръщение към партията, като обяснява, че го прави “с тревога и загриженост за това, което става в структурите на ДПС”:

Дълго време съзнателно се самоизолирах и затова имах нужда от повече време, за да осъзная станалото и ставащото в живото колективното тяло на ДПС. ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество. Защото интересите на “пазарната демокрация” “изяждат” традиционните ценности на демокрацията. За съжаление, това е характерно за всички политически сили.

Състоянието на ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО се определя от твърдите нагласи за промяна на активните граждани, които представляват реалната електорална общност на страната. Затова как и доколко партийно-административните структури на различните партии решават проблемите на хората, е от изключителна важност. Ако живата връзка между партийните структури и активните граждани е на “самотек”, това е много сериозен политически синдром за дефектиране и за необходимост от промяна и обновяване.

Затова в спешен порядък предлагам:

1) стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и

2) разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони.

Предлагам на вашето внимание формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС. Ключът за намиране на “изход” в тази ситуация е само в съпредседателството на г-н Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров:

Д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 г. девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния интернационал.

Г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат като че ли вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС.

В мотивите ми за този “тандем” е

принципът на взаимното допълване, а не на конкурентното начало: защото “два остри камъка брашно не мелят”

А обществото очаква бързо и резултатно решаване на най-наболелите му горещи проблеми. За да оцелееш и да се развиваш трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата.

Пожелавам на политическия елит на ДПС и на страната 2024 година да бъде фиксирана от бъдещите историци като начало за полагане на нов подход за политическо мислене и политическо действие.

Малко по-късно Делян Пеевски ще започне да говори за новото начало в ДПС.

На 24 февруари 2024 г. Националната конференция избира за председатели на партията Пеевски и Чакъров.

На изборите на 9 юни ДПС стана втора политическа сила с 366 310 гласа и рекордните 47 депутати. Пеевски обеща подкрепа за правителство на ГЕРБ. Месец по-късно Доган отново раздруса торбата, като препоръча на депутатите от ДПС да гласуват против правителство на ГЕРБ.