Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • ПП-ДБ не искат с никого - нито с ГЕРБ и ДПС, нито с всички останали срещу тях
  • От ДПС - тишина, но помолиха президента да е медиатор в разговорите на партиите

Бойко Борисов отиде на крака за първи път при Румен Радев от 4 г. насам. Това се случи по време на консултациите на президента с парламентарните сили преди завъртането на рулитката с мандатите за кабинет.

7 минути продължи откритата за медии среща, а след това над 30 минути Борисов и Радев говориха при закрити врати. На излизане лидерът на ГЕРБ обяви, че ще рискува с кабинет на малцинството.

За официалната си поява на “Дондуков” 2 Бойко Борисов бе придружаван от Томислав Дончев и Делян Добрев. Вторият вероятно заради големия успех на ГЕРБ на извънредните избори в Хасково, където, както се похвали Борисов на Радев, ПП-ДБ са взели само 1 общински съветник (виж долу). През 7-те минути пред камерите и екипа на Радев Борисов представи своя анализ на политическата ситуация и прогнозира избори.

Няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ, които са ни дали такава голяма отговорност, не искат да понасят пасивите, а друг да ни представлява. Не може предпоследният и предпредпоследният да ни казват. Изведнъж с 68 депутати от 240 с такива мнозинства и антагонистично говорене не виждам някъде нещо да се случи освен в първия мандат. Не виждам как ще стане с втория, нито с третия... Съжалявам, но това предопределя избори, каза Борисов. А след това пред медиите обяви, че очаква ПП-ДБ да му “върнат жеста” от кабинета “Денков”, като подкрепят негово правителство. Явно

Борисов и Радев са се разбрали да не се бърза с връчването на първия мандат,

тъй като лидерът на ГЕРБ даде на партиите 1-2 седмици да помислят, което означава, че Борисов някъде в средата на юли ще иде при президента с кандидат-премиера, за да вземе папката.

Премиерът ще е от ГЕРБ,

обяви Борисов. Той отказа да разкрие името на бъдещия кандидат за премиер, но напомни, че самият той няма да е, защото четвърти мандат му е в повече.

Борисов повдигна пак въпроса с избирателната система, защото според него не е нормално първата политическа сила да печели с подобна преднина - над 7% пред вторите и 11% пред другите, а няма нито мнозинство в парламента, нито повече депутати. На вота ГЕРБ спечели 24,71% и има 68 народни представители, а ДПС има 17,06%, които стигнаха за 47 души в НС.

Тази избирателна система, която взема депутати от ГЕРБ и ги прехвърля на по-малките партии, ни поставя в невъзможност да съставим каквото и да било правителство, каза лидерът на ГЕРБ. Затова той очаква подкрепа от “всички отговорни хора, които не искат да отиваме на избори”, понеже ще дадат пак същия резултат, дори по-лош за всички.

Другият вариант е да се смени избирателната система. И без това всички обичате да ходите в Гърция, гръцката избирателна система на мен специално ми харесва. Те пробваха при Алексис Ципрас нашата, видяха хаоса, който се създаде, и колегата Мицотакис направи два бързи избора, за да се възстанови стабилността на Гърция.

Ние сме в подобна хипотеза, обясни Борисов. (Още за гръцката избирателна система - виж по-долу.)

На срещата при президента ДПС бе представлявано от Хамид Хамид, Халил Летифов, Искра Михайлова и Йордан Цонев (от ляво на дясно).
На срещата при президента ДПС бе представлявано от Хамид Хамид, Халил Летифов, Искра Михайлова и Йордан Цонев (от ляво на дясно).

Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя, още повече че заявката на по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат никак не кореспондира с това, че той ще бъде подкрепен пак от първите две сили. Гражданите ясно ни казаха, че политическото и партийното его трябва да бъдат потиснати, заяви пък зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. От движението

изненадаха Румен Радев в отсъствието на лидера си Делян Пеевски

с призив той да е медиатор на партиите и да ги убеди колко е нужна на страната редовна изпълнителна власт.

Борисов да не разчита на ПП-ДБ за правителството, стана ясно и на “Дондуков” 2. За пореден път лидерите им повториха и пред Радев, че ще са опозиция.

С какви очи Борисов ще иска подкрепа за кабинет на малцинството, реагира Денков. Обоснова се, че формацията направила две редовни правителства, а ГЕРБ - нула, и след като с ДПС свалили и двете, пък и са първи на изборите, то е техен ред да намерят решение.

Николай Денков, Кирил Петков, Божидар Божанов, Кристина Петкова и Атанас Атанасов от ПП-ДБ на срещата при президента
Николай Денков, Кирил Петков, Божидар Божанов, Кристина Петкова и Атанас Атанасов от ПП-ДБ на срещата при президента

Ген. Атанасов попита за снимки в мрежата на снайперисти в Банкя

Защо снайперисти пазят дома на Бойко Борисов? С този въпрос изненада лидерът на ДСБ Атанас Атанасов на консултациите за правителство. Снимки на мъже с оръжия и бронежилетки до оградата на лидера на ГЕРБ в Банкя се появиха онлайн.

Имам информация, когато има голям риск за сигурността, но не трябва да се разкрива информация за безопасността на физически лица, отговори му Радев, но обеща да говори със службите по въпроса.

Според Атанасов опасността идвала отвън, но не даде подробности. Генералът иска изслушване на премиера и МВР министъра, за да кажат застрашен ли е лидерът на партията мандатоносител при преговорите за правителство.

От МВР отказаха коментар по темата. 

“Промяната” остана с 1 съветник в Хасково, “Ние идваме” не влезе след новите избори, които сами поискаха

С един общински съветник остана в Хасково ПП-ДБ след новите избори за местен парламент, които се проведоха в града в неделя. След редовните местни избори миналата есен формацията имаше трима съветници.

Частичните избори за 41-местния общински съвет се проведоха след решение на Административния съд в Хасково за касиране на вота от 29 октомври 2023 г., потвърдено от ВАС. Делото бе по жалба на 6 формации - ПП-ДБ, БСП, “Възраждане”, ВМРО, “Ние идваме” и “България на регионите”. Повторно бяха преброени бюлетините във всички 151 секции в общината.

Победител сега отново е ГЕРБ, която обаче взима 17 места - с 3 повече от миналия вот. Втори са ДПС, които качват резултата от 9 на 11 съветници. Трета е “Синя България”, която взима трима. Толкова има и “Глас народен”, който на изборите миналата година не е участвал.

Спад с по едно място отбелязват и други формации, подкрепили жалбата - БСП (от 2 на 1) и “България на регионите” (от 3 на 2). “Ние идваме” пък въобще не влизат, а преди имаха 3-ма.

В неделя право на глас в община Хасково имаха 77 049 души, а избирателната активност бе 36,05%.

В Гърция бонус схема дава до 50 депутати повече на победителя

Избирателната система при съседите има за цел да гарантира стабилно управление

Полупропорционална избирателна система е в основата на бързо съставяне на правителство в Гърция през 2023 г., когато основните партии - “Нова демокрация”, СИРИЗА и ПАСОК, отказаха да работят заедно.

В “гръцката” избирателна система повечето места в парламента се разпределят на пропорционален принцип спрямо резултата от вота. Част от депутатите обаче реално не се избират, те са резервирани за първата политическа сила. Така на практика ѝ се помага тя да сформира мнозинство, без да се нуждае от широки коалиции.

До 2020 г. системата предоставяше 50 допълнителни места на партията с най-много гласове от общо 300-членния парламент. През 2016 г. управляващата по това време СИРИЗА, ръководена от Алексис Ципрас, отмени полупропорционалната система. Тогава на гърците им се наложи да гласуват за първи път от 1990 г. насам по различен начин, както се гласува в България - без бонуси за първата политическа сила.

Имаше обаче уловка - ако не успеят да сформират кабинет, се свикват нови избори до 40 дни и тогава бонус системата влиза в сила. Тя вече е реформирана и не фиксира 50 допълнителни места, а бонусът зависи от резултатите на партията. Ако първата партия получи между 25% и 40% от вота, тя взима допълнителни места по нарастваща скала, започваща от 20 и стигаща до 50 допълнителни депутати.

Така и стана - през май м.г. на парламентарните избори първата политическа сила “Нова демокрация” не успя да спечели мнозинство без традиционната бонус система, за да управлява сама. Както се очакваше, партиите не се разбраха за сформирането на коалиционен кабинет и се стигна до нови избори. На практика “Нова демокрация” нямаше потребност да преговаря с останалите партньори, тъй като беше ясно, че на следващите избори ще се приложи бонус системата - достатъчен тласък, за да сформира първата политическа сила кабинет.

Още на 25 юни - месец по-късно, гърците се отправиха отново към урните и резултатът беше ясен - “Нова демокрация” на Мицотакис спечели 158 места в Народното събрание с 40,56% от вота. Резултатът й беше достатъчен, за да сформира кабинет без коалиционни партньори. За мнозинство в гръцкия парламент са необходими 150 места. Втора остана основната опозиция СИРИЗА, но с резултат едва 17,83%. Това ѝ осигури 47 места в парламента. Заради огромната загуба лидерът ѝ Алексис Ципрас подаде оставка след изборите. Третата политическа сила ПАСОК взе 32 от общо 300 места в парламента.

Полупропорционалната система има за цел да гарантира по-стабилно управление, като предоставя на първата политическа сила значително представителство в парламента, докато все пак запазва пропорционалното разпределение на останалите партии. За разлика от българския парламент, където прагът на една партия за влизане в Народното събрание е 4%, в южната ни съседка той е по-нисък - 3%.

В Гърция особено внимание се обръща също на това как гласуват младите. От 2016 г. правителството реши да намали възрастта за право на вот от 18 на 17 г. Така гърците между 17- и 21-годишна възраст оформят група от над 435 хил. души, които хипотетично може да наклонят везната в една или друга посока. За първи път на изборите миналата година също така стана възможно гърците да гласуват от чужбина.