Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Взриви се склад за фойерверки до Елин Пелин
Взриви се склад за фойерверки до Елин Пелин

Един реален инцидент разкри цялата картина на трагичното състояние за спешната реакция в защита на хората.

Задейства се системата BG Alert. Хората получиха инструкция да се евакуират. И?

- Къде се евакуират?

- На какво разстояние?

- В коя посока да тръгнат?

- Какво правят тези, които не разполагат с лични автомобили?

- Какво правят хората с физическа невъзможност да се движат?

- Какво се прави с едрите и стадни домашни животни?

- Какво е правилото за спасяване на домашните животни?

Евакуацията не е личен избор, защото не става дума за филм на Роланд Емерих, където оцеляват само неколцина от добрите. Всяка евакуация подлежи на професионално насочване на хората.

Самото задействане на BG Alert би трябвало да значи, че полицията научава за това достатъчно минути по-рано, за да е вече на улицата и докато едни полицаи насочват трафика в правилната за евакуация посока, други да събират хората, които не разчитат на личен транспорт и намират за тях транспорт, както и помагат да бъдат спасени домашните любимци - кучета, котета, папагалчета. Домашните любимци са неразделна част от евакуацията и никой не може да иска от хората по места да изоставят четириногите си деца.

Успоредно с евакуацията, полиция или армията са длъжни да останат в непосредствена близост и да пазят населеното място от вандали. Една от причините хората да не искат да напуснат домовете си, е именно страхът от вандалство.

Личният ми съвет: знайте кои са петте предмета, които трябва да спасите, ако хукнете да бягате и те трябва да са лесни за хващане - кутия с документи, дискове с памет (често почти целият ни живот е в тях), важни лекарства - това е примерно. Преценете дали с тичане или с кола можете да се отдалечите от мястото на инцидента, ако е до дома ви.

Само този случай води до явния извод, че властта не знае как се изпълнява евакуация след призив чрез общата система, нито съществува община, чиито евакуационни планове са актуални. За столицата няма и дума да отварям.

*От фейсбук