Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравко Здравков
Здравко Здравков

Кметът на София Васил Терзиев е приел оставката на главният архитект Здравко Здравков. Той бе на този пост от 2016 г.

"Благодаря му за времето, което е посветил на София", пише кметът във фейсбук. 

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността главен архитект. "Заедно с това започваме подготовката на конкурс за позицията. Надявам се, че тази позиция ще предизвика и вдъхнови много професионалисти и визионери и ще бъде избран най-добрият бъдещ главен архитект на София.Ще се обърнем проактивно към всички професионални общности за предложения, за да намерим най-подходящата кандидатура", обяснява Терзиев. 

Кариерата на  тръгва от община Плевен, където е бил началник на сектор "Градоустройство".

След това става главен архитект на Червен бряг. След това основава собствено архитектурно студио "Квадра-04". Печелил е наградата "Сграда на годината" в раздела за промишлени предприятия и логистика през 2011 г. 

В края на 2016 г. датският урбанист и архитект Ян Геел приема поканата на арх. Здравков да консултира общината в създаването на стратегия за развитие на публичните пространства в градския център, поставяйки началото на проект „София – град за хората". 

По негово предложение се създаде и Визия на София и нейните крайградски територии в дългосрочен план до 2050 г.

Инициира процедура по промени в ЗУЗСО, целящи ограничаване неконтролируемия инвестиционен натиск върху територията и премахване възможностите на спекулативно надвишаване на устройствените параметри. 

Създаде и Наредбата за градската среда на СО, която за пръв път регламентира естетически изисквания към оформянето на публичните пространства. 

През 2019 г. под ръководството на арх. Здравков Направление „Архитектура и градоустройство" се проведе международният конкурс за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Св. Неделя" . А победител стана проектът на италианското Студио „Фуксас".