Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Информация от спецслужбите е станала причина да не бъде назначен Петър Танев за посланик в Киев, разказа Николай Денков
Информация от спецслужбите е станала причина да не бъде назначен Петър Танев за посланик в Киев, разказа Николай Денков

Оперативна информация от българските специални служби е спряла назначението на Петър Танев за посланик на България в Украйна.

Това съобщи в отговор на въпрос на "24 часа" бившият министър-председател Николай Денков. Назначението на Танев е било съгласувано между вицепремиера и външен министър Мария Габриел и президента Румен Радев. И е било одобрено от Министерския съвет през октомври 2023 г. Николай Денков обаче тогава е отказал да подпише решението на правителството и официалното предложение за назначение на Танев така и не е стигнало до президента Радев.

"Причините да няма решение на Министерския съвет за назначение на посланик в Украйна се крият в оперативна информация от службите. Запознах се с нея след като Мария Габриел и президентът бяха обсъдили и предложиха Петър Танев за посланик. Не съм участвал в техните обсъждания и не зная аргументите им. Затова поисках информация, която съдържаше достатъчно сериозни данни, за да откажа назначаването.

С пълното разбиране, че информационният вакуум отваря място за всякакви спекулации и сензационни версии, не мога и няма да коментирам класифицирана информация. Затова и се въздържах от коментари по същество по темата.

Стоя зад решението си, защото то беше единствено вярното при наличието на тази информация", заяви Николай Денков пред "24 часа".

Бившият премиер не коментира каква по същество е била информацията, защото тя все още е класифицирана и той няма право да го направи.

В последните дни се появиха няколко версии защо Петър Танев не е получил финалното одобрение. Сред тях бе и тази, че Украйна е предупредила, че няма да му издаде агреман заради това, че Танев има бивша съпруга, която е рускиня. Синът му Петър Танев-младши също има руски паспорт. Той обаче е активен противник на режима на Владимир Путин и в момента се занимава с лобиране в Брюксел за по-строги и ефективни санкции срещу Москва от страна на ЕС.

Самият Петър Танев отхвърли версията семейството му да е станало причина да не бъде назначен финално като посланик.

Петър Танев
Стопкадър: bTV
Петър Танев Стопкадър: bTV

"Руската връзка" се прокарва съвсем съзнателно от определени среди в България, но в действителност цялата работа е и срещу дейността на сина ми, която пък съвсем не се вписва в тезата за "руската връзка", коментира Танев в сряда в интервю за Би Ти Ви.

"Лъжите, които се разпространяват за баща ми в медиите, че Киев не се е съгласил с неговата кандидатура за посланик заради това, че е "проруски настроен" и "жена му е руска гражданка", е най-лъжливото и най-абсурдното нещо, което съм чел. Първо, нашето семейство е най-проукраински настроено с ясното разбиране за това, че путинисткият режим е най-сериозната заплаха за България и целия демократичен свят. Мисля, че с моя пример всички са го разбрали това. Лично съм пострадал от този режим, а баща ми винаги се е борил за каузата на проевропейска България, без кремълското влияние", написа и младият Танев във фейсбук.

Петър Танев-младши има руско гражданство, но е начело на шествията в подкрепа на Украйна.
СНИМКА: 24 ЧАСА
Петър Танев-младши има руско гражданство, но е начело на шествията в подкрепа на Украйна. СНИМКА: 24 ЧАСА

"Цялата ситуация е пример за типичните вътрешнополитически сблъсъци на т.нар. държава в сянка у нас. Също така е пример за типична аматьорска работа в институционалната среда на България. Жалко, че заради това страдат статутът и възприятието на България в международния свят", коментира още младият Танев.

Според бащата Танев в случая с неговата кандидатура за посланик в Киев се намесили и тези, които не искали в мисията ни там да има професионален дипломат, който може да прави анализи и е работил все в трудни райони. Танев е имал мандати в Молдова (по време на българското председателство на ОССЕ), в Украйна (2012-2016) и в Сирия по време на гражданската война.

Високопоставен служител от МВнР пък лансира пред "24 часа" версията, че Танев е станал жертва на "приятелски огън" и е бил "отстрелян" с руския мотив, за да бъде изпратен в Киев като временно управляващ Николай Ненчев, който е враг на президента Радев. Източникът припомни, че бившият военен министър и Радев са във вражда от години, тръгнала от спора къде да се ремонтират двигателите на руските ни МиГ-29.