Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Ненчев бе военен министър в кабинета “Борисов 2”.
Николай Ненчев бе военен министър в кабинета “Борисов 2”.

Първият дипломат за Украйна гласуван през октомври 2023 г., но Денков така и не пратил решението до президента Румен Радев

Бивша съпруга рускиня е причина Петър Танев, гласен от кабинета “Денков” за посланик на България в Украйна, да не получи одобрение от тамошното правителство и така изборът му да пропадне. Това научи “24 часа” от източници в бившето правителство.

Петър Танев бе одобрен за посланик на България в Киев от кабинета с премиер Николай Денков. Това е станало по предложение на тогавашния вицепремиер и външен министър Мария Габриел, показва справка в информационната система на Министерския съвет. На 18 октомври тогавашният кабинет е одобрил още петима посланици като Радка Балабанова за Париж, Тихомир Стойчев за Лондон и др.

Тези решения дойдоха след дълги преговори на Мария Габриел с Румен Радев, които блокираха назначенията на нови посланици с месеци. А препъникамък в тези разговори е било именно назначението в Украйна.

Радев е държал за там да замине Петър Танев. Още тогава от Външно неколкократно са предлагали Николай Ненчев за посланик в Украйна. Бившия министър на отбраната във второто правителство на Бойко Борисов обаче има дългогодишен конфликт с Радев, още докато сегашният президент бе командир на ВВС.

След като правителството е одобрило решенията за посланиците, единствено това за Петър Танев не е заминало към Радев за издаване на указ за назначение. Причината - премиерът Николай Денков не подписал решението.

От Киев са реагирали остро

на кандидатурата за български посланик и са дали знак, че няма да му издадат агреман и това ще предизвика дипломатически скандал, разказа пред “24 часа” член на бившето правителство.

Украинците се съмнявали, че им пращаме човек с явни проруски пристрастия и дори посочили като пример съпругата на Танев, която е рускиня. Двамата обаче са разведени. А синът на Петър Танев, който носи същите имена, е сътрудник на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев и сам оглави няколко кампании в подкрепа на Украйна след избухването на войната. Другият му син - Александър, също е изявен противник на режима в Кремъл. Двамата с брат му са живели в Москва до избухването на войната, но са се прибрали у нас след това. Александър и Петър са участвали в протестите срещу войната, организирани в руската столица.

Че е имало друг кандидат за посланик, който е бил договорен, потвърди в сряда сутринта и президентът - трети пореден ден на размяна на реплики между “Дондуков” 1 и 2 заради назначаването на Ненчев за временен пратеник на България в Киев. В позиция на Румен Радев до медиите се казва, че е имал съгласувано име с МС още през 2023 г., но така и не е получил решение на правителството.

Протокол от заседание на кабинета от 18 октомври 2023 г. също

показва, че Танев е бил одобрен

Потвърждение за това дойде и от служебния премиер Димитър Главчев.

“Процедура е имало в предишния Министерски съвет, но за извънреден и пълномощен посланик, която е стигнала до решение. Но процедурата не е придвижена към президентството за финализиране”, каза той.

“Обсъжданията на дипломати като процедура са между МВнР и президентството като предварително съгласуване, така че Мария Габриел е говорила с президента по тази тема. През Министерския съвет не е минавало решение, с което да се предлага посланик”, реагира обаче бившият премиер Николай Денков. Че решение за посланик изобщо не е имало, настояха и от ПП-ДБ в позиция до медиите по-късно.

“Само подписани от премиера решения се считат за “минали през Министерския съвет”. Затова няма как акад. Денков да каже, че решението е минало през МС”, казват от коалицията.

“С подписа си министър-председателят само удостоверява вземането на решение. Той не може да отмени акт или да отложи влизането в сила на решение на МС, който е колективен орган. Да, вярно е, че той председателства Министерския съвет, но с подписа си удостоверява, че съответното решение е прието”, коментира обаче професорът по конституционно право Пламен Киров пред “24 часа”. По думите му, ако са искали решението да не се изпълнява, е можело да внесат предложение да се отмени и това да се случи с последващо решение.

“Отмяната трябва пак да е от МС, защото е колективен орган. Няма значение, че се председателства от министър-председателя. Не може след като има решение, което е гласувано, да се изпълнява за няколко посланици и само това за Украйна да не се изпрати на президента с подписа на министър-председателя. Това са хора, които

се поставят над конституцията, над правилника на МС, над правото изобщо

в държавата”, критикува проф. Киров.

Посланическото място в Украйна стои вакантно вече повече от година. Формално до април 2023 г. то се заемаше от Костадин Коджабашев. Но той се прибра у нас след началото на войната на Русия в Украйна, стана служебен зам. външен министър и така и не се върна в Киев. След изтичането на мандата му бе изпратен за ръководител на мисията ни във Ватикана. Така посолството остана да се ръководи от дипломат с ранг на първи секретар. Това формално

понижава нашето дипломатическо представителство и отношенията с Украйна

За да отблокира посланическия пост, служебният кабинет взе решението да изпрати като временен ръководител Николай Ненчев. Бившият министър на отбраната трябва да стъпи в длъжност на 26 юли. За целта не се изисква указ от президента, тъй като той няма да е редовен посланик. Самият държавен глава реагира остро срещу това решение и обяви, че Ненчев няма необходимите качества.

Той е назначен с конкурс, разказа Главчев. Първоначално

кадри се търсили вътре в МВнР, но желаещ не се появил

Затова е направен външен конкурс и бившият министър го спечелил.

“Комисия е осъществила конкурса, то не е и конкурс, а са поредица от съгласувателни процедури. Избран е г-н Ненчев. Не знам дали е бил единствен кандидат”, коментира Главчев. Но Ненчев “очевидно има необходимите качества”, след като комисията се е спряла на него.

Петър Танев не се е явил на тези процедури. “Въпросния господин не го и познавам. Може би няма интерес да е временен посланик”, каза Главчев. Настоя, че всички процедури по изпращането на Ненчев като временен посланик са спазени. И че правителството умишлено не е предлагало титуляр, тъй като е редно това да направи редовен кабинет.

“Надяваме се, все още има един мандат, да се назначи редовно правителство и то да извърви тази процедура. Ако пък се наложи, може следващо редовно правителство да го направи, тъй като

имаме доста места, на които трябва да бъдат назначени посланици

Никога не сме си позволявали да не спазваме законите, камо ли конституцията. Така че това е ситуацията”, обобщи той.

Служебният кабинет малко си заобиколи закона, реагира обаче шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов. Смята, че се правело, за да сложи ГЕРБ свой човек.

“Научихме се всяко нещо да наричаме скандал. Не виждам нищо лошо - едната институция предлага човек, другата казва защо го отхвърля. Това не е скандал, а институционален спор”, успокои обаче Бойко Борисов. “Николай Ненчев е бил мой военен министър, натовски министър 4 г., излъчен от същите тези партии, които сега са в ПП-ДБ - Реформаторски блок тогава. Кандидатурата му е добра”, заключи той.

Патриарх Даниил изненадващо се появи в Министерския съвет в сряда. Той благослови премиера Главчев и министрите и призова за смирение.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Патриарх Даниил изненадващо се появи в Министерския съвет в сряда. Той благослови премиера Главчев и министрите и призова за смирение. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
РУМЕН РАДЕВ
РУМЕН РАДЕВ