Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и младите в ДПС
Снимка Пресцентър на ДПС
Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и младите в ДПС Снимка Пресцентър на ДПС

Кадрите във видеото са къси, маркиращи, налага се да се разглежда на пауза кадър по кадър, за да се откроят акценти

Защо на никого не му прави впечатление, че видеото, в което Доган говори пред младежкото ДПС, прилича на социалистически кинопреглед? Не че не сме свикнали с

нестандартните пиар решения в политиката,

но последната хроника от Сарая в Росенец е смущаващо крещяща, като перука накриво.

След бурните събития при Черноморската резиденция, десантът на Христо Иванов и Ивайло Мирчев, кипящите протести и цялата последвала дандания за първи път виждаме убежището на Ахмед Доган толкова отвътре, при това с многозначителни детайли.

На всичкото отгоре той говори – нещо нечувано отдавна! За последно гласът му звуча, когато предлагаше иззад храстите на Росенец сладолед на репортерите и протестиращите срещу него.

Индиферентното отношение на жадните за обективна информация медии към продължаващото едва 2,02 минути събитие е не само необяснимо, но и подозрително. Никак не е типично за журналистите, особено елитните, да игнорират клипове от свърталища на големци.

Човек още малко ще си помисли, че не символът на обръчите от фирми, а някой прогресивен лидер се представя пред нацията като Тодор Живков на посещение при тютюнопроизводителите от Благоевград през 1969 г.

Видеото е монтирано грубо, картината на моменти скача, кадрите са къси, маркиращи, налага се да се разглежда на пауза кадър по кадър, за да се откроят акценти.

Кадър по кадър

Приповдигната музика звучи от началото до края с много кратки спирания. Пристига автобус с бургаска регистрация. На предното му стъкло пише “102” и “Специализиран превоз”. Мъже и жени от младата гвардия на ДПС с напрегнати изражения забързано слизат.

Вече сме във фоайето, за миг зърваме как гостите похапват на крак край високи маси. За да се потопим в атмосферата, камерата показва грижливо подредена сбирка четива с респектиращи и донякъде потискащи заглавия като: “Кибер войната”, “Забранената икономика”, “Държавата” от Платон, “Философия на предаността”, “Тамплиерите и асасините”… Вероятно задължителна литература за лятото на младите надежди на ДПС.

Скачаме на нова сцена, музиката си звучи – гостите са насядали на подредени в редици столове в просторна лъскава зала.

От едната страна се простира дълъг зареден бар. От другата върху дискретна маса се забелязва

подредена за нова партия шахматна дъска, любимата игра на всички кукловоди по света

Вратата в дъното се отваря, влиза Доган, предвождан от жена, а зад него вървят Джевдет Чакъров и младежки активисти.

Мигом всички в залата се изправят, пляскат и скандират: “Де-Пе-Се!” (тук музиката за малко е заглушена) Почетният председател се усмихва, отвръща на аплодисментите, изглежда трогнат и очарован.

Отново музика заглушава оригиналния звук. Доган, Чакъров и двамата млади водачи седят на широка маса с лице към множеството. Зад тях се виждат голям плосък телевизор, друга широка маса, нисък кожен миндер с игриви възглавнички.

Върху дървената ламперия над мекия кът гордо висят два кръстосани ятагана, те са интериорен акцент. Отражението им се проектира върху екрана на телевизора, вероятно търсен ефект. А високо над лютите саби под самия таван е окачена икона на свети Георги Победоносец.

Нова перспектива – един от младежите в залата се е изправил, изглежда сериозен, говори нещо и жестикулира, Доган кима разбиращо. Показват ни друг оратор, когото Почетният слуша внимателно, подпрял брадичката си, после трети, четвърти…

Не чуваме нито дума от изложенията на младите депесари, само музиката.

Дотук са изтекли точно 56 секунди

Домакинът заговаря.

ДОГАН: Колеги, респектиран съм. А и много съм впечатлен, тука…

(обръща се към Чакъров) Те са готови.

От монтажа изреченията са накъсани.

ДОГАН: Вие всъщност сами предложихте изхода, сами очертахте стратегията за развитие на ДПС във времето, за което много ви благодаря.

Благодаря ви за това, че имах възможност да ви усетя по човешки път. Това е едно препятствие, с което ние трябва да се справим и аз съм много доволен, че виждам готовност във всеки един от вас за това нещо, осъзнатост, и то с реално сканиране на проблемите. Гордея се с вас, да знаете!

Аплодисменти. Край.

В общи линии основният извод е, че нищо не се разбира. От какво е респектиран?

Какъв изход са му предложили за ДПС?

За какво са готови?

Извадени по този начин от контекст, Доган и гостите му може да обсъждат всичко, включително нови обръчи.

Ако се загледате в социалистическата пропаганда, ще откриете, че нейните послания са далеч по-ясни, освен това кинопрегледите са с продължителност минимум 10 минути.

Те също са заглушени от тържествена музика, главно маршова, но пък дикторът обяснява прочувствено какво е искал да каже лирическият герой.

Днес разполагаме със съвсем малко безспорни факти. Знаем, че противниците на ГЕРБ в ДПС се надигат срещу Делян Пеевски. Един от водачите на младата гвардия на Доган преди седмица заяви за подкаст на "Свободна Европа", че отцепниците от парламентарната група на движението имат готовност да подкрепят правителство с мандата на ПП-ДБ.

Останалата достоверна информация се губи между съмнително писмо от Сокола, което драстично се разминава с характерния му витиеват философски стил, и лошо монтираното видео. Друг повод за гордост нямаме.