Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принудителното на бутане на трите незаконни постройки започна на 29 март.
Принудителното на бутане на трите незаконни постройки започна на 29 март.

Процесът, с който се спасява незаконният строеж на Румен Гайтански, е симулативен, съмнява се общината

Дължими суми за строителство и странно бързо съдебно разпореждане стопираха събарянето на незаконното имение на Румен Гайтански-Вълка край язовир “Искър”.

След дългогодишни съдебни саги

в края на март общината стартира акция за принудително премахване

на трите сгради хотел, сеновал и сграда за отделяне на малки прасенца, на фирмата “Био майнинг”. А пречките, пред които се изправи (и дотук преодоля), бяха бременни кошути, на които събарянето пречело, поставени катинари, подръчна барикада с пикап, както и рязане на кабели на машините.

Джип препречи пътя на машините при старта на акцията.
Джип препречи пътя на машините при старта на акцията.
Саботажът започна със заключени врати на имението.
Саботажът започна със заключени врати на имението.

Сега обаче се появи определение на Окръжен съд - Перник, за дължими суми по търговски спор. С него се блокира изпълнението на трите заповеди на главния архитект Здравко Здравков, съобщиха от Столична община. От “Московска” 33 веднага са обжалвали определението на съда.

Отношението ни към незаконното строителство е непримиримост и ще продължим да се борим с всички законови средства, заяви кметът Васил Терзиев.

Още на 11 юни в общината е постъпило уведомлението от пернишкия окръжен съд. По-интересното е, че търговският спор

е заведен от фирмата “Форест Трол”,

която си търси дължимо възнаграждение по договор за извършване на строително-монтажни работи от 3 януари 2021 г.

Справка в Търговския регистър показва, че предметът ѝ на дейност е търговия със суров и обработен дървен материал, дърводобив, дървопреработване, търговия с дървесина.

“Възникват сериозни съмнения, че това е един симулативен процес, тъй като исковата молба от “Форест Трол” е подадена на 7 юни 2024 г.

Още същия ден е образувано дело

по описа на Окръжен съд - Перник. Три дни по-късно, на 10 юни 2024 г., постъпва молба за обезпечение. С определение от същия ден съдът в Перник допуска обезпечение и издава обезпечителна заповед на 11 юни”, обясняват от Столична община.

Делото е заведено там, защото една от страните е със седалищен адрес в Перник.

Съдебният състав пък е допуснал обезпечителна мярка “спирането на изпълнението на трите заповеди на главния архитект за събаряне на незаконните постройки” с мотивите, че за изхода на делото е нужно да се изследват и установят извършените строителни дейности. Те пък, на първо място, трябвало да могат да бъдат доказани със строителна документация. На второ място - изследването и установяването им се очаква да послужи като доказателство в процес, за което нормативно е предвиден отделен ред, различен от този в обезпечителното производство.

Румен Гайтански
Румен Гайтански

Досега Окръжният съд - Перник, не се е произнесъл по жалбата на Столичната община. Подадена е и

жалба до Инспектората на Висшия съдебен съвет,

както и сигнал до Софийска районна прокуратура. Сигналът е препратен по компетентност към Софийска градска прокуратура, която отказва да образува досъдебно производство. А от Инспектората към ВСС е дадено становище, че в сигнала не се съдържат достатъчно данни за извършване на проверка.

През април бе съобщено, че “Био Майнинг” са поискали доброволно да изпълнят премахването, бе посочен 3-месечен график за дейностите.

“Общината не е спирала действия по премахване на незаконния строеж,

до дата на излизане на съдебното решение на Окръжен съд - Перник”, отговориха от Столичната община на запитване на “24 часа” каква част от имението вече е бутната. Преди решението да излезе, по нареждане на съда бил съставен констативен протокол за извършените дейности по премахването към момента, допълват от “Московска”.

ГЕРБ пък видяха в историята

сюжет от “Вълкът и Червената шапчица”

“Дали кметът Терзиев е в ролята на Червената шапчица? Видяхме последните месеци, че Терзиев си направи пиар акция, събаряйки 13 керемиди. През април каза, че се е разбрал с Гайтански и той щял сам да събори постройките. Не смятаме, че кметът на София трябва да е наивен”, заяви шефът на групата им в СОС Антон Хекимян. И попита въз основа на какъв документ е прието, че Гайтански ще събори сам незаконните постройки, има ли график и даван ли е гратисен период на бизнесмена.