Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хеликоптер СНИМКА: Pixabay
Хеликоптер СНИМКА: Pixabay

Екипажът на хеликоптера, който транспортира загиналите баща и дъщеря в Стара планина, както и оцелялото момче, изказаха възхищението си от стоицизма на 13–годишния герой.

"Едно голямо браво за него! Държа се изключително адекватно в момент на върхово изпитание за него", не крият възторга си военните. По думите им той е проявил огромна смелост и самообладание. Всичките му действия са били правилни.

Преди да дойде военният хеликоптер, той избрал най–подходящото място къде да застане, за да могат да го вземат. Сигнализирал е по възможно най–добрия начин.

"Адмирации за него", казват от екипажа. И не крият възхищението си от проявеното самообладание. Те се чудят как е издържало 4 часа само до безжизнените тела на баща си и сестричката си.

Военният хеликоптер „Кугар", който спаси момчето, чийто баща и сестра бяха убити от мълния, е трябвало да кацне на самия връх, за да помогне на момчето.

13-годишното дете е в добро физическо състояние. 

Военният хеликоптер „Кугар" със шест души екипаж стига до върха за половин час, за да окаже помощ на момчето в беда.

Операцията е изпълнена при сложни метеорологични условия, на изключително труден за кацане терен, разказват пилотите.

„Кугърът" каца на самия връх Купена - единственото възможно място за взимане на оцелялото момче.

Пилотът прави изключителна маневра. Хеликоптерът се опира на върха, докато едната му гума виси във въздуха.

„Момчето ни сигнализира. Видях, че приближава с якето. Беше избрал подходящо място, на което можем да го извлечем безопасно. Опряхме на върха. Просто опряхме на една от основните стойки и на носовото колело и колегите слязоха и качиха пострадалото дете", обясни майор Александър Сандев, командир на екипажа пред bTV.

„Това е един от най-труднодостъпните върхове в планинското било. Височината е голяма и това оказа неблагоприятно влияние върху двигателите", добави старши лейтенант Христо Бекяров, борден инженер.

За да бъде спасено по въздуха, момчето е трябвало да се изкачи на около 30 метра по стръмна пътека.

„Момчето беше адекватно. Нямаше открити травми. Беше адекватен. Разговаряхме с него. Жизнените му показатели бяха в норма", каза старши сержант Стоян Колев, парашутист спасител.

„Толкова време е прекарало в планината само и то при условие, че е загубило най-близките си. Той беше в пълна кондиция. Беше адекватен. Просто адмирации за детето. Изкачи един от най-високите върхове в живота си", посочи капитан Божидар Славчев, борден инженер.

Екипажът изказва съболезнования на семейството.