Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стара планина СНИМКА: Архив
Стара планина СНИМКА: Архив

Баща, опитен планинар, тръгва от София с двете си деца - син (тийнейджър) и дъщеря (10-11 години). Ще катерят до връх Жълтец. Преспиват в хижа Добрила и тръгват към заслона Ботев. Оттам се виждат връх Безименен, след него е Млечния Чал. По ужасно трудния и стръмен участък, наречен Тарзановата пътека, има метални въжета и колове. За да стигнат до връх Жълтец (близо 5 километра), на тримата им е трябвало 1 – 1.5 часа Впрочем, толкова е изчисленото време за възрастни. Колко издържат детските крака на напрежението и умората от стръмните планински пътеки, е отделен въпрос.

Извива се бурята с гръмотевици. Бащата и дъщерята се хващат за наличното метално въже. Вероятно, казват планинските спасители, тогава мълнията ги е поразила. Умрели са на секундата. Тийнейджърът звъннал за помощ. Било е 13.45 часа. Екипажът от Военновъздушните сили с хеликоптер Кугар е излетял в 16.25 ч., за да евакуира него и останките на баща му и сестра му. Самотата в планината и двата трупа до него вероятно ще съсипят психиката му завинаги.

Възможно е за тези повече от три часа момчето да се е надявало на чудото на спасението. Как да повярва на очите си, че баща му и 10(11) годишната му сестричка умират просто така, сред красивите поляни и мечтания за покоряване старопланински връх. Всъщност, момчето може да е мечтаело да покори Жълтец, но по-вероятно е това да са били мечтите на 47 годишния му баща, заклет планинар. Когато докарват оцелелият син в болницата, той вече и бил изпаднал в шок. Другите две тела остават в моргата.

Сестричката му не е имало никакъв шанс да оцелее. Мълниите имат мощен електрически заряд, понякога достигащ над милион волта напрежение. Наличният по стръмната пътека метален прът се е превърнал в чист агент на природата-убиец. Не е като да е било съвсем изневиделица за опитния планинар, тръгнал по стръмнините с двете си деца. Синоптичните прогнози са показвали идеща гръмотевична буря. Унищожителната мълния неизбежно отнема неговия живот, но и този на дъщеричката му.

Последната мисъл на 11 годишното момиче навярно е била за баща му. За това, че много му вярва и нищо страшно не може да й се случи.

Кой тръгва на такъв тежък планински преход в нестабилно време, с двете си деца?

От Фейсбук.