Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 2 години мълния уби трима мигранти в София.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Преди 2 години мълния уби трима мигранти в София. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Армията прати хеликоптер, но те вече били мъртви

13-годишно момче видя как мълния убива баща му и сестричката му в Стара планина. Тежкият инцидент се разиграл около 13,30 ч в понеделник в подножието на връх Жълтец, област Ловеч.

Сигналът е подаден на тел. 112 от момчето. То съобщило, че светкавица поразила баща му и сестричката му. Спасители от Планинската спасителна служба в Троян тръгнали към пострадалите. Те обаче били на над 2000 метра височина, а теренът бил труднодостъпен заради дъждове. Целта била да стигнат до пострадалите преди залез-слънце. Военен хеликоптер бил вдигнат от авиобазата в Крумово в 16,50 ч. Но малко по-късно се разбра, че бащата, на 47 г., и момиченцето - на 11 г., са починали. Братчето, подало сигнала, било откарано в Карлово при майка си.

Не може да се каже със сигурност какво се е случило. Вероятно са поразени от мълния. Били са хванати с ръце за метално въже, което помага на туристите да се движат на по-сложен терен. Имало е гръмотевична буря, метеорологичната обстановка е променлива, обясни дежурният от Планинската спасителна служба Ивайло Човиков пред БТА.

11-годишно дете бе поразено от мълния и миналото лято. На 30 август м.г. момче бе улучено в Русе, докато тренирало футбол, и загина. Месец преди това 8-годишно дете беше ударено от гръм в Бургас, но бе спасено. Семейството му бе изненадано от буря по време на тренировка по танци на плажа. Опитали да се скрият в близкия ресторант, но преди да го достигнат, мълнията повалила момченцето. То бе изписано здраво от болницата. През септември 2022 г. гръмотевична буря в София стана причина за смъртта на трима мигранти, четвърти бе ранен.

На сайта на МВР може да откриете съвети как човек да се защити при мълния, припомниха от вътрешното ведомство.

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета. При наличие на сух предмет седнете върху него. Когато сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце.

Най-добрата защитна позиция е да клекнете и плътно да прилепите ходила към земята. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Ако до вас има друг човек, застанете на разстояние от него. В случай че сте на колело, то слезте и се отдалечете от него. Избягвайте и електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

При гръмотевична буря подходящите места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси. Ако бурята ви изненада в река или езеро, незабавно се насочете към брега.

Когато се намирате в къща или на работното си място, трябва да изключите от електрическата мрежа телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати и прозорци.

По време на пътуване с кола приберете антената ѝ. Ако падне гръм при движение, проверете гумите на автомобила и помнете, че ако са обгорели, то могат да се спукат в движение. Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на електрическо напрежение.

Специалистите припомнят, че за защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.