Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камала Харис КАДЪР: Екс/@VP
Камала Харис КАДЪР: Екс/@VP

По-малко от четири месеца след изборите вицепрезидентът Камала Харис се оказа в трудна ситуация.

Слабото представяне на президента Джо Байдън на сцената на дебатите породи нарастващи критики относно способността му да спечели изборите. Тъй като безпокойството се превърна в напрежение в Демократическата партия, нейното име се издигна в списъка на кандидатите за заместник.

Със съобщението на Байдън, че ще прекрати кампанията си и ще застане зад нея, Харис най-накрая достигна позицията, към която отдавна се стремеше: върха на листата на Демократическата партия, а потенциално и президентския пост, пише BBC.

Но пътят дотам беше труден и изпълнен с трудни въпроси, особено през последните месеци.

Преди четири години някогашният кандидат за номинацията на Демократическата партия щеше да се радва на похвалите на партията. До юли 2024 г. Харис беше в по-несигурна позиция като част от един закъсал билет, а шансовете ѝ за нов мандат бяха обвързани с представянето на Байдън.

В 24-те часа след провала на дебата Харис избра силна лоялност към Байдън.

Вицепрезидентът говори по CNN, MSNBC и на предизборен митинг. Тя защити постиженията на политическия си партньор и нападна техния опонент, бившия президент Доналд Тръмп.

„Ние вярваме в нашия президент Джо Байдън и вярваме в това, което той защитава", каза тя на митинга.

Харис не се поколеба, когато подкрепата на някои от най-известните членове на Демократическата партия я изтласка в светлината на прожекторите, а критиците настояваха Байдън да се оттегли.

Все пак това е втори шанс за президентска кампания за първата жена, както и за първия чернокож и американец от азиатски произход, заемал поста вицепрезидент.

Въпреки че се бори да се хареса на избирателите през 2020 г. и има нисък рейтинг на одобрение по време на мандата си като вицепрезидент, поддръжниците на Харис изтъкват нейното застъпничество за репродуктивните права, привлекателността ѝ сред чернокожите избиратели и миналото ѝ на прокурор, който ще се изправи срещу вече осъден престъпник, за да изтъкнат аргументи в полза на това тя да служи като главнокомандващ.

„Вярвам, че тя е допринесла за решаването на ключови въпроси като правото на глас и имиграционната реформа", казва Надя Браун, директор на Програмата за изучаване на жените и половете в университета Джорджтаун.

„Тя беше и най-мощният заместник на Байдън по въпросите за правото на аборти и работата с чернокожите общности."

Как Камала се издигна до вицепрезидент

Само преди пет години Камала Харис беше сенаторът от Калифорния, който се надяваше да спечели номинацията на демократите за президентския пост.

Тя започва кариерата си в окръжната прокуратура на окръг Аламеда и през 2003 г. става окръжен прокурор на Сан Франциско, преди да бъде избрана за първата жена и първия чернокож, който заема поста главен прокурор на Калифорния - висшият юрист и служител на правоприлагащите органи в най-населения американски щат.

Тя си спечели репутацията на една от изгряващите звезди на Демократическата партия, като използва тази инерция, за да бъде избрана за младши сенатор на САЩ в Калифорния през 2017 г.

Но стремежът ѝ към президентския пост през 2020 г. беше неуспешен.

Умелите ѝ изпълнения в дебатите не бяха достатъчни, за да компенсират зле формулираните политики.

Кампанията ѝ загина за по-малко от година и именно Джо Байдън върна 59-годишната вече кандидатка в светлината на националните прожектори, като я включи в своя списък за възможни вицепрезиденти.

Гил Дюран, директор по комуникациите на г-жа Харис през 2013 г., който критикуваше кандидатурата ѝ за президентската номинация, нарече това „голям обрат на съдбата за Камала Харис".

„Много хора не мислеха, че тя има дисциплината и фокуса да се издигне до позиция в Белия дом толкова бързо... въпреки че хората знаеха, че тя има амбиция и звезден потенциал. Винаги е било ясно, че тя притежава необработен талант", казва Дюран.

Докато беше в Белия дом, Харис се съсредоточи върху няколко ключови инициативи и допринесе за някои от най-известните постижения на администрацията на Байдън.

Тя стартира общонационална обиколка „Борба за репродуктивни свободи", в която се застъпваше за правото на жените да вземат решения за своето тяло. Тя изтъкна вредите, причинени от забраните за аборт, и призова Конгреса да възстанови защитата по делото „Роу срещу Уейд", след като през 2022 г. консервативните съдии от Върховния съд отмениха конституционното право на аборт.

Харис постави нов рекорд за най-много гласове за равенство, подадени от заместник-председател в историята на Сената. Нейният глас спомогна за приемането на Закона за намаляване на инфлацията и Американския спасителен план, който осигури средства за облекчаване на COVID, включително стимулиращи плащания.

Нейният глас с равен брой гласове също така утвърди съдия Кетанджи Браун Джаксън във Върховния съд.

Но тя също така се бореше да постигне широка привлекателност сред американците, като се сблъскваше с критики от всички страни.

Въпреки левите си нагласи по въпроси като гей браковете и смъртното наказание, тя се сблъска с многократни нападки, че не е достатъчно прогресивна за някои избиратели на демократите. „Камала е ченге" беше често срещан рефрен по време на кампанията за 2020 г.

Байдън също така призова Харис да ръководи усилията за справяне с първопричините за миграцията, тъй като рекорден брой имигранти избягаха към границата между САЩ и Мексико - въпрос, по който опонентите ѝ посочват, че тя не е постигнала достатъчен напредък.

Тя получи отпор от републиканците и някои демократи за това, че след встъпването си в длъжност отдели шест месеца, за да планира пътуване до границата.

Но през последните седмици, когато се появиха спекулации относно способността на Байдън да спечели през ноември, тя намери нова подкрепа.

Многото самоличности на Камала Харис

Родена е в Оукланд, Калифорния, в семейството на двама родители имигранти - майка, родена в Индия, и баща, роден в Ямайка - родителите ѝ се развеждат, когато е на пет години, и тя е отгледана предимно от хиндуистката си самотна майка Шиямала Гопалан Харис, изследователка на рака и активистка за граждански права.

Тя израства с индийското си наследство, присъединявайки се към майка си при посещенията си в Индия, но Харис казва, че майка ѝ е приела чернокожата култура на Оукланд, потапяйки двете си дъщери - Камала и по-малката ѝ сестра Мая - в нея.

„Майка ми разбираше много добре, че отглежда две черни дъщери", пише тя в автобиографията си „Истините, които държим". „Знаеше, че осиновената ѝ родина ще види в Мая и мен чернокожи момичета, и беше твърдо решена да се увери, че ще израснем уверени и горди чернокожи жени."

Двурасовите ѝ корени и възпитание означават, че тя въплъщава и може да се ангажира и да се хареса на много американски идентичности. Онези части на страната, в които са настъпили бързи демографски промени, достатъчни, за да променят политиката на даден регион, виждат в нея символ на стремеж.

Но времето, прекарано в университета „Хауърд", един от най-значимите исторически цветнокожи колежи и университети в страната, тя определя като едно от най-оформящите преживявания в живота си.

Лита Росарио-Ричардсън се запознава с Камала Харис по време на обучението си в Хауърд през 80-те години на миналия век, когато студентите се събират в района на двора на кампуса, за да се забавляват и да обсъждат политика, мода и клюки.

„Забелязах, че тя имаше изострено чувство за аргументация", казва тя.

Свързват ги склонността към енергични дебати с републиканците от кампуса, опитът им да израснат със самотни майки, дори просто това, че и двамата са звезден знак Везни. Това е било и политически период на формиране.

„По това време президент беше Рейгън, беше ерата на апартейда и много се говореше за отчуждаване на средства с „транс Африка" и за празника на Мартин Лутър Кинг", казва Росарио-Ричардсън.

„Знаем, че като потомци на поробени хора и цветнокожи, излезли от колонизацията, ние имаме специална роля и това, че имаме образование, ни дава специална позиция в обществото, за да помогнем за осъществяването на промяна." Тя обясни - това беше философия и призив за действие, които бяха част от университетския опит, който Харис изживя.

Но Камала Харис работи с лекота и в предимно бели общности. Ранните ѝ години включват кратък период в Канада. Когато Гопалан Харис започва работа като преподавател в университета Макгил, Камала и по-малката ѝ сестра Мая заминават с нея и в продължение на пет години посещават училище в Монреал.

Харис казва, че винаги се е чувствала комфортно с идентичността си и просто се описва като „американка".

През 2019 г. тя заяви пред вестник „Вашингтон пост", че политиците не трябва да се вписват в отделения заради цвета на кожата си или произхода си.

„Моята гледна точка беше: Аз съм това, което съм. Добре съм с това. Може да се наложи да го разберете, но аз съм добре с това", каза тя.

Създаването на остроумната Камала от „клуба за дебати"

Още от самото начало, както свидетелства нейната приятелка Росарио-Ричардсън, тя показва уменията, които ѝ позволяват да бъде една от малкото жени, които преодоляват бариерите.

„Именно това ме привлече, за да я накарам да се присъедини към отбора по дебати [в университета Хауърд], липсата на страх", казва тя.

Остроумието и хуморът са част от този арсенал. Във видеоклип, публикуван в социалните ѝ мрежи през 2020 г. след спечелването на изборите, тя споделя новината за победата - с много искрен смях - с Байдън: „Направихме го, направихме го, Джо. Ти ще бъдеш следващият президент на Съединените щати!"

Смехът, с който тя посреща тогавашния новоизбран президент при първото съдбоносно телефонно обаждане, е смях, който нейната приятелка разпознава веднага и отблизо.

„Той ясно показва нейната индивидуалност, дори и за краткото време, през което е била в предизборната кампания."

„Тя винаги е имала този смях, винаги е имала и чувство за хумор, имала е остроумие - дори в контекста на университетски дебат - за да изкаже тези тези."

Умението да отправя закачки към опонентите си в дебати на живо до голяма степен беше част от импулса, който стоеше зад началото на кандидатурата ѝ за президентската номинация на Демократическата партия.

Камала, „Момала", създателка на история

През 2014 г. тогавашният сенатор Харис се омъжва за адвоката Дъг Емхоф и става мащеха на двете му деца.

През 2019 г. тя пише статия за списание Elle за преживяването да стане мащеха и разкрива името, което след това ще доминира в много от следващите заглавия.

„Когато с Дъг се оженихме, Коул, Ела и аз се съгласихме, че не харесваме термина „мащеха". Вместо това те измислиха името „Момала"."

Те бяха представени като олицетворение на съвременното американско „смесено" семейство - образ, който медиите възприеха и който зае много инчове в колоните за това как говорим за жените политици.

Мнозина твърдят, че тя трябва да се разглежда и признава и като потомка на друг вид семейство и това е наследницата на поколения чернокожи активистки.

„Тя е наследница на наследство от народни организатори, избрани служители и неуспешни кандидати, които са проправили този път към Белия дом. Чернокожите жени се възприемат като естествена политическа сила в демократичната политика и в Демократическата партия", казва пред Би Би Си Надя Браун, доцент по политически науки и афроамерикански изследвания в университета „Пърдю".

Фани Лу Хамър, Ела Бейкър и Септима Кларк са някои от имената, които тя следва, твърди Браун.

„Нейната победа е историческа, но не е само нейна. Тя е споделена с безброй цветнокожи жени, които направиха този ден възможен."