Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгений Пригожин Снимка: twitter/@vassural
Евгений Пригожин Снимка: twitter/@vassural

Паметникът на Евгений Пригожин, основателят на наемническата групировка "Вагнер", който загина в самолетна катастрофа, малко след организиране на бунт срещу руските власти, беше поруган по-малко от месец след откриването му.

Пригожин беше ръководител на групата "Вагнер", която се бори за Москва в Украйна. Той остро осъждаше начина, по който висшите военни началници на Путин управляваха войната, като често се оплакваше от липса на амуниции.

През юни 2023 г. Пригожин организира поход към Москва, в който превзе военни съоръжения в Ростов на Дон. След това обаче той отмени бунта си, преди да стигне до столицата.

Пригожин почина на 23 август 2023 г., след като частният му самолет се разби в района на Твер северно от Москва.

Погребан бе в Прохоровското гробище в Санкт Петербург, а на мястото бе построена статуя в реален размер, която бе открита на 1 юни тази година, когато се навършват 62 години от рождението му.

Канал в Telegram публикува видео, което показва, че паметникът е обезобразен. Статуята е залята с бяла боя, а в ръката на Пригожин е поставена секс играчка.

Не е ясно кога е направен записът, но властите в Красногвардейския район на града казаха, че инцидентът е станал в петък, съобщи друг канал в Telegram.

Руски медии, които съобщиха за случая, казаха, че виновниците не са известни.

Руският вестник "Комерсант" съобщи, че според очевидци бойците на "Вагнер" са измили боята и паметникът е "възстановен".

„Без съмнение руските разузнавателни служби се стремят да предотвратят нарастването на популярността на Пригожин, дори след смъртта му", написа проукраински потребител в X.

Позовавайки се на западни разузнавателни служби, The Wall Street Journal съобщи през декември, че смъртта на Пригожин е организирана от секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. Кремъл отрича всякакво участие, припомня Newsweek.

Пригожин вдъхваше лоялност сред войските си и скоро след смъртта му поддръжниците му полагат цветя и създават импровизирани мемориали пред бившия щаб на наемническата група в Санкт Петербург. Подобни паметници бяха забелязани в сибирския град Новосибирск.

"Комерсант" отбелязва още, че друг паметник на Пригожин и командира на "Вагнер" Дмитрий Уткин, който също е сред осемте загинали в самолетната катастрофа, е открит в мемориалния параклис близо до полигона Молкино в руския Краснодарски край, пише Вести.бг.