Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Иванчева и Биляна Петрова във ВКС преди повече от година.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова във ВКС преди повече от година.

Осъдената за поискан подкуп бивша кметица на “Младост” и заместничката ѝ признават вината си, за да ги пуснат предсрочно, разказват за живота зад решетките

Приемам присъдата си за справедлива, осъзнавам вината си, разкайвам се за стореното, разбирам грешката си, поправила съм се и имам добро поведение.

Думите са на бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева пред Окръжния съд в Сливен през февруари. Тогава ѝ отказват да я пуснат предсрочно с условна присъда.

Не бих допуснала да повторя грешките си. Престоят ми в затвора завинаги промени мисленето и ценностите ми. Преосмислих позицията си по отношение на факторите, довели до моето осъждане. Научих се на търпение, ред и дисциплина. Навън в свободна среда ще мога да работя и по-бързо да започна да водя честен живот, казва Биляна Петрова в началото на юли пред същия съд и по същия повод - молба за предсрочното ѝ освобождаване. До последно и двете твърдяха, че са невинни и са жертва на поръчковото правораздаване.

Бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова излежаха по-голямата част от присъдите си и скоро ще напуснат затвора. Засега съдилищата отказват да ги пуснат предсрочно с условно наказание за остатъка. Иванчева беше наказана с 6 г. лишаване от свобода, Петрова на 5 г., а посредникът за подкупа Петко Дюлгеров - на 4 години.

Бяха арестувани през април 2017 г. с белязани пари, предадени от предприемача Александър Ваклин, на когото бавили разрешението за строеж. В деня на предаването на парите преписката му е задвижена.

Оттогава Иванчева, Петрова и Дюлгеров са единствените от списъка на хората с публични длъжности, които влязоха в затвора с ефективна присъда. Въпреки че Иванчева е била само кмет на район, а не на община. Избрана е като независима и без партия зад нея и заместничката ѝ, които да гарантират, че няма да имат проблеми със закона. Според юристи, запознати с казуса им, двете са нагазили в територия, която не е за всеки, и са станали лесна мишена за разследващите. Вината на Иванчева, Петрова и Дюлгеров е безспорно доказана с решения на три съдебни инстанции. И до днес обаче те остават единствените осъдени за корупция, с изключение на бившия депутат Митхат Табаков, който лежа 2 г. в затворническо общежитие за престъпление, извършено като кмет на малкото градче Дулово до Силистра. През това време бяха обвинени куп бивши министри, шефове на агенции и дори прокурори и съдии. Повечето бяха оправдани, а срещу други делата продължават без яснота кога и как ще приключат.

Коя е Десислава Иванчева - знамето на борбата с корупцията в България?

През август 2016 г. в “Младост” се организират протести срещу презастрояването. Тогава никой не обърна внимание на Иванчева, която беше неформален лидер на недоволните. Кметицата на района Цвета Авджиева подаде оставка. На втория тур на частичните избори Иванчева се кандидатира като независима и спечели с 60% от гласовете - два пъти повече от кандидата на ГЕРБ Мария Илиева.

За Иванчева се знае малко преди да встъпи в длъжност. Масово я представят за местна фризьорка. Години по-късно тя дава подробна биография пред съда, от който очаква да я пусне предсрочно от затвора.

Завършила е висше образование в специалността “Публична администрация”. От 1992 г. работила като счетоводител, после 15 г. е собственик на автобусна фирма, от края на 2016 г. кмет на софийски район. Завършила курсове за валутен касиер и за бизнес кореспонденция. Има свидетелство за професионална квалификация, издадено от Център за професионално обучение по фризьорство, диплома за средно специално образование от Техникум по химическа промишленост и биотехнологии в София, диплома за средно специално образование по специалността “Икономика и управление и финанси на търговията”. 

Съдът отказа свобода на Иванчева през февруари.
Съдът отказа свобода на Иванчева през февруари.

Попаднала на поста кмет на район “Младост”, Иванчева налага нестандартен стил на управление, в който най-верен помощник ѝ е заместничката и нейна приятелка Биляна Петрова. Само за три месеца проектите на десетки инвеститори започват да буксуват, а комуникацията с кметицата е трудна. Тя твърди, че ги е принуждавала да озеленяват и облагородяват площите около сградите. Но предприемачът Александър Ваклин не издържа и подаде сигнал в новата тогава КПКОНПИ, че му искат половин милион, за да “отпушат” инвестицията му. Той дава лични пари, които се бележат, Иванчева, Петрова и посредникът Дюлгеров (бивш кмет на “Младост” - бел. авт.) са контролирани със СРС-та. На 17 април 2018 г., малко повече от година, откакто е на поста, Иванчева е арестувана шумно в центъра на София заедно с Биляна Петрова, а в колата разследващите намериха 56 хиляди евро от белязаните пачки. Други 14 хиляди евро са открити у Петко Дюлгеров, арестуван близо до мястото, след като ги е предал на кметицата и заместничката ѝ. Сумата е вноска от подкупа, срещу който инвестицията на Ваклин ще може да се реализира. При ареста на Иванчева и Петрова на място пристигат тогавашният зам.главен прокурор Иван Гешев, зам.-шефът на КПКОНПИ Антон Славчев и ръководителят на вече закритата Специализирана прокуратура Димитър Франтишек.

Година по-късно тримата арестувани са осъдени, а Иванчева получава най-голямо наказание - 20 г.

След това Апелативният специализиран наказателен съд го намали на 8 г., а ВКС през 2022 г. реши окончателно - 6 г. Беше отведена драматично в затвора, когато полиция я посети вкъщи, а оператор снимаше как се разделя с детето си. Междувременно Иванчева роди син, за когото сега се грижи 82-годишната ѝ майка.

Минала през етапи от живота като обикновен гражданин, протестър, кмет и подсъдима, Десислава Иванчева влезе в затвора в Сливен, където прекара и голяма част от предварителния си арест, докато делото беше в съдебна фаза. Както и по време на делото, животът и мнението ѝ се чуваха основно през социалните мрежи, където верните ѝ и до днес фенове я подкрепят и редовно контактуват с нея. В затвора стана ясно, че има куп здравословни проблеми, както и Биляна Петрова, които трудно се овладяват зад решетките. В началото е сред проблемните лишени от свобода. Започва работа в кухнята, инициатор е на клуб “Тихи игри”. Според администрацията на затвора обаче проявява манипулативност в поведението си и стремеж да доминира над останалите, което създава напрежение в отношенията с останалите жени.

Изпадала в личностни кризи, не приемала факта, че е осъдена

Според прокуратурата по делото за предсрочното ѝ освобождаване Иванчева изпъква като личност, която превъзхожда по образователен, социален ценз, интелектуално ниво останалите, но е използвала това за претенции към дейностите, които администрацията провежда с нея. Според самата Иванчева тя се е поправила, готова е за външния свят, а най-голямото ѝ желание е да е със сина си и възрастната си майка.

Делото е изключително важно за мен, тъй като става дума за съдбата и на майка ми, и на сина ми, когото тя гледа. Те двамата, заедно с мен, изтърпяват почти реално наказанието, въпреки че нямат никаква вина, за разлика от мен, казва тя в дълго слово пред съда през февруари, когато отказаха да я пуснат предсрочно. Там тя говори за живота си зад решетките. 

Биляна Петрова в затвора
Биляна Петрова в затвора

Извършеното от мен престъпление и по присъда е финансово. И сега, малко шеговито, въпреки че съм за подкуп в затвора, винаги помагам на лишените от свобода, винаги давам, но нищо не съм вземала, винаги помагам, обяснява Иванчева. Подробно разказва за психическия срив, в който е изпаднала заради престоя си в килията. Отрича да има конфликти с другите жени, много от които са там за убийства. Изплатила запорите за 18 хил., както и всички разноски по делото. 10 хил. от тях получила като дарение от различни хора.

Разбирам грешките си и признавам присъдата си. Много от грижите, които има мама - да плати ток, парно и храна, детски играчки и т.н., в затвора нямаме такива притеснения. Затова е една от причините да изляза и да поема своите отговорности, финансови, морални и образователни спрямо сина си. Голяма част от лишените от свобода се чувстват добре, като на почивка. Храната е невероятно разнообразна, има топла вода, парно, виждат се с познати и приятели. Пеят, играят кючеци, животът им е купон. Но това за мен не е пълноценно, казва Иванчева и отново се връща към сина си, който расте без нея. А накрая цитира думите на майка си към нея:

Моля те, поправяй се по-бързо, изпълнявай всичко, бъди търпелива, смирена, защото може да не те дочакам да излезеш, а имаш прекрасно и добро дете, което не заслужава такъв живот и могат да ти го вземат и да го дадат на чужди хора, защото мен ме няма на света, ако се забавиш. Аз съм на 82 години. Колко още ще съм до вас? Само двамата ще сте си. Той - в чужд дом, а ти - в затвора. Това ли искаш да се случи? Помисли, такова бъдеще ли искаш? Побързай, за да не видиш дома ти празен, без нас.

Окръжният съд в Сливен освободи предсрочно Биляна Петрова преди седмица, но се чака решението на втората инстанция, защото прокуратурата протестира.

На Иванчева ѝ беше отказано през февруари, но се очаква през август да депозира нова молба. На нея й остават 2 г. от присъдата, а на Петрова - точно една.

Биляна Петрова и Десислава Иванчева в Съдебната палата през 2021 г.