Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илон Мъск
СНИМКА: Wikimedia Commons
Илон Мъск СНИМКА: Wikimedia Commons

Еврокомисията повдигна обвинения срещу социалната мрежа на Илон Мъск - X, за допускането на дезинформация и реч на омразата, което е в разрез с европейското законодателство. Това е първото официално обвинение по Закона за цифровите услуги (DSA). Ако компанията бъде осъдена, тя може да плати глоба от няколко милиона долара, съобщи “Политико”.

Законът на ЕС за цифровите медии регулира съдържанието на 17-те най-големи в света уебсайтове, които оперират на територията на ЕС. Сред тях са “Фейсбук”, “Инстаграм”, “ТикТок” и др. - само платформи с над 45 млн. активни потребители в ЕС. Според него ЕК може да отсъди глоба до 6% от глобалния годишен оборот на компанията. Спрямо приходите на Х (бившия “Туитър”) за 2023 г. става дума за глоба от порядъка на до 204 млн. долара.

X е в прицела на Брюксел, откакто Мъск пое компанията през 2022 г. Сега ЕК отправя първите в историята обвинения по DSA за толериране на дезинформация и незаконна реч на омразата, внедряване на подвеждащи функции за верификация и възпрепятстване на разследванията на външни изследователи при злонамерено съдържание. Една от промените, които Мъск наложи, когато придоби Х, е да направи сините тикчета за верификация платени. Според регулаторите това е довело до злоупотреби чрез създаването на фейк профили на известни личности.

Сега X ще има право да се защити срещу обвиненията и да предложи мерки за облекчаване на опасенията на ЕС.