Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ахмед Доган и Делян Пеевски Колаж: 24 часа
Ахмед Доган и Делян Пеевски Колаж: 24 часа
  • “Новото начало” срещу “Късно е, либе, за китка” - какво (си) казаха през медиите Делян Пеевски и Ахмед Доган
  • Първият е силен в парламента, а вторият - в структурите. Появи се страхът от “етническо напрежение” - кой има интерес от това

Точно преди 17 дни най-монолитната партия в България - ДПС, която бе големият победител на последните избори, сякаш бе ударена от гръм. Процесите се развиха толкова светкавично, че някои вече виждат две партии, които разчитат на електорат не само в “турските” региони.

Война, неочаквано остри декларации между Ахмед Доган и Делян Пеевски, а публиката е объркана кой кого ще победи - председателят на ДПС Делян Пеевски или почетният председател Ахмед Доган.

Вторият, който с уважение доскоро говореше за “феномена” Пеевски, предложи партията да изключи него и най-активните му съмишленици. Ако структурите послушат Доган, това е единият възможен край на безпрецедентната криза в партията. Което обаче не е гаранция, че няма да има 2 партии.

Делян Пеевски обяви, че няма да подава оставка и “новото начало” в ДПС ще продължи.

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Делян Пеевски обяви, че няма да подава оставка и “новото начало” в ДПС ще продължи. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Оптимистите все още се надяват, че някак единството в ДПС може да бъде запазено

чрез студен мир. Но предупрежденията, които Доган и Пеевски си отправиха през медиите, май не дават основания за очаквания в тази посока. При досегашните кризи в ДПС, когато Доган е отстранявал ключови лидери и фигури, увлекли след себе си членове, са били необходими между 1 и 2 години, за да излекува движението раните и да събере отново хората си пред урните.

Сега обаче разделението изглежда толкова сериозно, че не е ясно дали афтършоковете няма да нацепят ДПС повече, отколкото очакваме. Дотук разпределението на силите сочи, че председателят Пеевски държи парламентарната група, но пък структури в страната започват да декларират лоялност към Доган и настояват да се изпълни повелята му.

Не е ясно и каква ще е развръзката и кога. Според едни ще бъде свикан Централният съвет - широкото ръководство на партията, който да решава ще има ли изключване. Според други в парламента реално ще се конкурират депутатите на Пеевски с вече независимите около Доган.

“24 часа” пробва да премери “тежестта” на двамата чрез депутатите, които представляват отделните региони, без да претендира за коректно тегло. (Виж картата.)

Ахмед Доган  поиска оставката на  Делян Пеевски и още петима с позиция до медиите.
Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и още петима с позиция до медиите.

Изводът е, че Пеевски е сериозна сила в парламента, въпреки че призивите на Доган направиха ДПС от втора политическа сила четвърта след “Възраждане”.

Почетният председател обаче не е загубил влияние в структурите. Въпреки че войната започна заради “деребеите”, за които Пеевски научил от хората по места, докато водил предизборната кампания в страната.

В социалните мрежи в четвъртък се появиха конспиративни теории защо Йордан Цонев, който е заместник-председател на партията, е “пожален” от Доган в призива за оставки. Не издържа дълго версията, че е “двоен агент”, и бе извадена етническата карта - че Доган иска да пожали малко “българите” на върха в ДПС, но пък по места българските турци се дистанцират от това крило в партията.

Как се стигна до тази заплетена ситуация?

На 25 юни оставка подаде едно от знаковите за партията лица - Филиз Хюсменова. Последва арестът на областния председател във Варна и общински съветник там Сали Табаков. А след това и изключване от парламентарната група на зам.-шефката на партията Айсел Руфад и на ветерана Рамадан Аталай.

Всичко това се случи само за 3 дни и показа първите публични пукнатини, довели после до разцепление в парламентарната група при гласуването на кабинета “Желязков”. Причината - Доган призова ДПС да не дава подкрепа на ГЕРБ, но го послушаха само 15 депутати.

Последва среща с Доган в сараите му в “Росенец” само с тези, които спазиха повелята му. И всички зачакаха думите на почетния председател. Той проговори в сряда вечерта с позиция до БТА. В нея поиска оставката на Пеевски и още 5-има от висшето ръководство - зам.-председателите Халил Летифов и Станислав Анастасов, зам.-шефовете на групата Хамид Хамид и Ертен Анисова и члена на ЦОБ и кмет на Белица Радослав Ревански.

Текстът на

Доган започва с признание, че има криза

в партията и опит за вътрешен преврат - неспазване на устава, грубо погазване на решенията на последната Национална конференция, брутално отношение към членовете на централните ръководни органи, депутатите на ДПС и към областните и общинските структури:

Никога, от създаването си преди повече от 34 г., Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби.

При такава ситуация няма основание за разбирателство с когото и да било. Народното творчество има формула за подобни случаи: “Късно е, либе, за китка”.

Час и половина по-късно дойде и отговорът на Делян Пеевски:

Реминисценции от отминали времена, в които “от горе” с един телефон или един факс са заличавани групи хора, структури и персони. Това ли е апотеозът на борбата за демокрация, права и законност, или авторитарен похват, несъвместим с правовата държава.?

За съжаление, точно това се превръща в жив пример, на който Европа и демократичният свят ще погледнат, най-меко казано, с недоумение.

За Пеевски оценките на Доган са несъстоятелни,

а настояването за оставки - неизпълнимо по устава на ДПС, за който толкова много се говори тези дни. И още:

Оттук нататък пътят е ясен. Продължаваме с екипа ми с изпълнението на ангажиментите си, за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората.

 В писмото си Пеевски добавя и PS: Двамата с Ахмед Доган се познаваме прекалено добре и двамата знаем каква е истината. Историята ще покаже, че съм бил прав. Никой не може да спре новото начало.

В четвъртък групата около Пеевски изключи другия председател Джевдет Чакъров и “доганистите”. Малко след това напуснаха още двама - Ахмед Вранчев и Димитър Николов. Така за по-малко от месец ПГ на ДПС се стопи от 47 до 25-има.

На тяхната съвест е това, което се случва - тормоз над всички. Чакъров, който звъни, натиска всички и заплашва. Не искам да ги коментирам тези хора, лаконичен бе Пеевски.

Както и в писмото си от предната вечер, той изрази съмнение дали писмото на Доган е автентично.

Трусът удари дори партийния сайт,

който мина през странни трансформации - първо изчезнаха новините за Пеевски, след това се появиха само такива за Доган, Чакъров и Хасан Азис, а после изобщо спря да работи. Веднага се появи нов - идентичен, но с новини за Пеевски и нищо от Доган. Накрая Пеевски си върна и оригиналния сайт на ДПС.

А от европейското семейство на ДПС - АЛДЕ, чийто съпредседател е Илхан Кючюк, предупредиха, че виждат проблеми в лидерството на партията и е възможно да я изключат. 

Пред турския посланик в Кърджали декларират вярност към Доган

На среща с новия турски посланик Мехмет Саит Уянък областният съвет на ДПС в Кърджали изрази подкрепата си за Ахмед Доган. Направи го първо лидерът ѝ Ресми Мурад, а по-късно в декларация и самата областна структура.

Четири от седем общински организации - Момчилград, Ардино, Кирково и Крумовград, свалиха доверието си от четирима (от общо 5-има) депутати на ДПС от областта. Това са Делян Пеевски, зам.-шефът на групата Байрам Байрам, секретарката Елван Гюркаш и Айтен Сабри. Петият е Павлин Кръстев, който също бе изключен от групата в четвъртък.

“Очакваме решенията на останалите структури и ще излезем с позиция на областния съвет за снемане на доверието от четиримата народни представители”, каза Мурад.

Миналия четвъртък, когато бе изключен Джейхан Ибрямов, Пеевски обясни, че са били изключени само депутати, за които това е било поискано от областните организации.

Посланик Уянък отказа да коментира случващото се в ДПС, но потвърди, че Турция следи вътрешнопартийните теми в движението.