Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виктория Василева е депутат от "Величие"
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Виктория Василева е депутат от "Величие" СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Вместо да дискутираме това, което обещахме на хората в кампанията, разговорът ни е на махленско ниво. Може би целта не е била да влезем в парламента, за да свършим нещо важно за гражданите, а да задоволим нечии амбиции за величие, казва депутатката

- Г-жо Василева, познавам ви от 1997 г. като един от младите депутати в СДС, Иван Костов ви гласува доверие да оглавите младежката структура, но тези дни се чудя как попаднахте в този индийско-турски сериал? В него има почти всичко - страсти, история, заплахи, задържания в хамбар, изнудване, а сега и искане за полиграф от страна на Ивелин Михайлов. Бихте ли вдигнали завесата?

- Смехотворно е, просто бе приспан разумът на човек, самопровъзгласил се за идеолог на партията, и се родиха всички тези “чудовища”. Именно те доведоха до разпад на парламентарната група.

- Какво провокира призива на ръководството вие и Николай Марков да подадете оставки - той като шеф на партията и групата в НС, а вие като зам.-председател на парламента?

- Преди това трябва да отговорим на няколко други въпроса. Първо, кой е председател на партия “Величие”, защо не е Николай Марков, избран за председател на свикан извънреден конгрес на 16 юни и поздравен за това от госпожа Албена Пекова (бел. ред. - по документи тя се води председател на партията). Ако не е председател, това е въпрос, на който ще трябва да отговорят същите тези хора, които в момента призовават Марков и мен да се оттеглим от постовете.

Вторият въпрос е как обикновен член на една партия може да иска оставката на председател на парламентарна група и на зам.-председател на НС при положение, че ние дори не сме членове на тази партия? Това означава ли, че аз

като депутат мога да искам да бъде изключен от партия “Величие” г-н Ивелин Михайлов

Тоест, ако ще прилагаме единни стандарти, това, което важи за него, би трябвало да важи и за нас.

- Михайлов съобщи, че вие и Марков сте го заплашвали, после вие обявихте, че срещу вас има заплахи, за което сезирахте службите...

- Най-страшното е, когато човек, който апелира да спазваме законите и правилата, който постоянно говори за морал и за почтеност, сам си признае, че всъщност за него законите нямат значение. От интервюто, което направи в собственото си студио, се разбра, че е извършил престъпление.

- Как?

- Той твърди, че има записи със заплахи, но сега не иска да ги пусне да се чуят. Най-вероятно са му казали, че по принцип да се записва незаконно, е много тежко престъпление. И то наистина е такова, защото по Наказателния кодекс, ако не ме лъже паметта, е от 3 до 6 г. лишаване от свобода.

- Тоест оттук нататък всичко ще е дума срещу дума - той казва, че го заплашвате без доказателства, вие казвате, че сте заплашвани?

- За най-голямо съжаление, разговорът бе принизен до махленско ниво - кой, кого, защо, как. Вместо да дискутираме това, което всъщност обещахме на избирателите по време на кампанията. Всичко това ме навежда на мисълта, че целта не е била да влезем в парламента, за да свършим нещо важно за българските граждани, а да задоволим нечии амбиции за собствено величие.

- На какъв етап е разследването на заплахите срещу вас?

- Службите работят сериозно

по всички сигнали, но аз много добре знам откъде идват. Защото лицето Ивелин Михайлов, след като ние повдигнахме въпроса, включително и сред неговите хора, изведнъж се появи с едно странно видео, в което призова горе-долу следното: “Спрете да ги заплашвате и да ги обвинявате, оставете ги да живеят!”. Тоест вече сме стигнали до такива есенциални нива, в които той благоволява да ни се разреши да живеем.

- Чак такава сага като вашата е невиждана през последните 30-ина години.

- Съгласна съм, защото отдавна се занимавам със сериозна политика и това, което се случва, е под достойнството ми.

- В първото ни интервю веднага след изборите ви попитах дали за себе си направихте проверки с какви хора ще работите в партията, за сигналите до НАП, ДАНС. И вашият отговор бе, че Михайлов е само член на партията.

- Познавах част от хората и за мен те са изключително стойностни, днес отново мога да го потвърдя, защото тези, които пожелаха да напуснат парламентарната група, са от обкръжението на Ивелин Михайлов. Тоест стана ясно кой е целял разцепление на групата и кой е искал да провали присъствието на “Величие” в парламента.

- Гласуването “за” или “против” кабинета ли бе разделителната линия? И ако е така, защо всички бяхте против правителството на Желязков?

- В рамките на парламентарната група

никога не е стоял въпросът да се подкрепи правителството на ГЕРБ-СДС

и затова с висока доза убеденост твърдях това във всички интервюта. Дори още преди конституирането на 50-ия парламент това бе изяснено, но явно идеите са били други и те не са били обсъждани с нас. Може би затова много странно бяхме обвинени в предателство, при това за нещо, което, извинявам се за силните думи, е пълна глупост и неразбиране на парламентарните процедури и на начина, по който функционира Народното събрание. Не знам дали това е в резултат на неразбиране, на човешка глупост, съчетание от двете, или някакви други амбиции.

- Вие бяхте начело на младежкото СДС, ръководехте структурите на ИТН, защо се присъединихте към “Величие”. И сега накъде?

- Присъединих се заради поканата от Николай Марков и заради идеята, която е по-голяма от всеки отделен човек. Това, че

един я унищожи със своите нездрави намерения и болни фантазии,

си остава негов проблем. Това обаче не означава, че ние трябва да се отречем от идеята. Така че под една или друга форма ние

ще продължим, въпрос на малко време е да уточним формата и начина

Така или иначе вече не съществува парламентарна група на партията и ставаме независими депутати. Това, разбира се, ни лишава от много от инструментите на парламентарната власт. Ще участваме в работата на комисиите, но нямаме право да гласуваме в тях. Очевидно и със законодателните инициативи ще бъде по-сложно, но пък ще си проличи кой, как и за какво се бори.

Ние бяхме обвинявани през цялото време от обкръжението на Ивелин Михайлов, че сме се отказали да работим за каузата на “Величие”, и ето сега всеки един от тези хора ще има своите 5 минути слава, за да прояви “професионалните” си качества.

- Каква би могла да е целта на Михайлов?

- Следва една предварително уточнена стратегия, засега ще се огранича да кажа само това. Много скоро това ще стане ясно, уверявам ви.

- Той изобщо очаквал ли е партията да влезе в парламента? Факт е, че ако не бе тази рекордно ниска избирателна активност, това нямаше да стане.

- Мога да съдя от едно негово интервю, в което той казва, че това е било част от някакъв експеримент, че това са лабораторни мишки, които накрая обикновено умират при експериментите. Но дали сме били лабораторни мишки, или нещо друго, това много скоро ще стане ясно.

В близко време ще обявим какви ще са следващите стъпки, които ще предприемем, защото до момента се занимаваме с някакви абсурди.

Какво стана с дискусията за Зелената сделка, за невключването на България във военни действия в Украйна, за селското стопанство, за подпомагането на малкия и средния бизнес - къде отидоха всички онези теми, които ние твърдяхме, че са приоритет за българските граждани?

До момента ни занимават само с нелепи истории - кой с кого се е видял, кой какви подозрения и съмнения има, твърдения, хвърлени в пространството без всякакви доказателства. Така че за хората вече стана ясно кой кой е и за какво се бори. Но през цялото това време дневният ред се подменяше - важно бе да се говори за Дидо Дънката, за кмета на Доспат и т.н.

- На каква база започна конфликтът?

- Никога не е имало сигнали, че парламентарната група на “Величие” или някой от нас ще подкрепи кабинета на ГЕРБ-СДС.

Обвинението е било предварително планирано,

за да може Михайлов да започне да хвърля кал върху част от депутатите.

Дълбоко се съмнявам, че г-н Михайлов го е грижа за хората около него. Той е готов да пожертва всички и всичко заради собственото си оцеляване и слава.

- Ще приемете ли предизвикателството му да се явите на полиграф?

- Аз нямам никакъв проблем с това, само той да внимава да не го счупи. За съжаление, “създателят”, както сам се наричаше, се оказа, че има изключително деструктивна и разрушителна роля. Не ни се даде шанс да работим по приоритетите, по които обещахме.

- Защо “създател” ще разрушава? Какъв е смисълът?

- Има друг смисъл и отговорът ще стане ясен много скоро.