Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делян Пеевски също ще се срещне с Доган през уикенда.
Делян Пеевски също ще се срещне с Доган през уикенда.

Борисов: Дори нямам телефона на Доган, защо да сме се чували?

Пеевски отново категоричен - няма разцепление

Към помирителна среща се е запътило решаването на конфликта в ДПС, научи “24 часа” от депутати на движението.

Те са привикани този уикенд на нея. Очаква се там да бъдат както почетният председател Ахмед Доган, така и председателят Делян Пеевски.

На срещата били поканени и изключените от парламентарната група Рамадан Аталай, Айсел Руфад и Джейхан Ибрямов. И тримата са част от Централното оперативно бюро, а последните двама дори са и зам.-председатели на ДПС.

На помирителния разговор ще бъде направен опит да бъде върнато, поне формално, колективното вземане на решения в партията. Именно едноличните решения са основните обвинения към Делян Пеевски, след като напрежението в ДПС изби тази седмица. Такива бяха отправени и от втория председател Джевдет Чакъров, който последва волята на Доган и не подкрепи кабинет на ГЕРБ.

Депутатите на ДПС са предупредени, че срещата няма да е медийна и остава затворена само вътре в групата. А в зависимост от резултата ѝ почетният председател Ахмед Доган щял да реши дали да говори публично следващата седмица.

От два дни редиците на движението в парламента са видимо по-рехави, но на работа продължават да идват гласували и по Доган, и по Пеевски, както и отлъчените Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов. От изключването ѝ насам обаче липсва Айсел Руфад.

Всички уверяват, че разцепление няма. “Това не е на дневен ред”, заяви Пеевски и в петък.

Макар процесите в ДПС да засягат и останалите в парламента, тъй като то е мандатоносител като втора политическа сила, от другите партии се въздържат да коментират. А попитан дали не се е видял с Доган, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов избухна:

Не! По никакъв повод, не искам и нямам и работа да се срещам. Не му се е и обаждал, отсече Борисов и обяви, че изобщо му няма телефона. Още в сряда, когато бе гласуването за Росен Желязков, Борисов обясни, че “листопадът” в други партии не го засяга.

Йордан Цонев от ДПС
Йордан Цонев от ДПС

Единствено от “Възраждане” не се свенят да коментират, а и да атакуват ДПС. В четвъртък лидерът ѝ Костадин Костадинов описа ситуацията като “прокурорска”, а в петък в залата избухна скандал между двете групи. “Възраждане” попитаха как е възможно един човек да е едновременно областен управител на Разград и член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол. Става въпрос за кадъра на ДПС Севджан Съдкъев. И захвърчаха обиди в двете посоки - “лъжец” и “фюрерче” към Костадинов, “вредни за избирателите си” и “политически тумор” към ДПС. Цончо Ганев нападна движението, че управлява най-бедните райони в страната, а Кърджали е най-западналият областен град. За 25 години в тази зала съм виждал такива като вас да идват и да си отиват безславно, посече го Йордан Цонев. А Пеевски много строго предупреди: ДПС е втора партия, много сериозна организация. Надявам се, че колегите са разумни. Няма да позволя на проруските партии да се гаврят с нашите хора. Нашите хора не са втора класа, те са първа класа. Ще направя каквото трябва, за да не си позволява никой да им говори така. Проруските партии в лицето на “Възраждане”... това е много опасно. Да не си го позволяват никога!

Вечерта в петък обаче, когато всички депутати в ДПС вече са били информирани за важната среща, Рамадан Аталай отново взриви с изявление. Той бе първият, разкрил, че Доган е призовал в сряда да не се подкрепи ГЕРБ. А в снощи обяви пред “Дарик”, че охранители от НСО години наред са държали Доган затворен, не му дали дори да отиде да погребе свои близки - не можело да гарантират живота му, ако излезе. Свръхохраната почнала по времето на Румен Петков като шеф на МВР, “по едно време ги броих около 40, които не му даваха възможност свободно да се движи”, заяви той.

Преди 4 г. гардовете на НСО били махнати и сега Доган се охранява от частна фирма, което според депутата му дало повече свобода да се среща с когото иска.

Аталай разсея слуховете за тежка болест на почетния лидер: “Преди два дни бях при него. Толкова е здрав, активен, чак му се учудвам и след толкова години изкуствено затворен, за да не може да излезе”.