Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

5-те отцепнички и колегата им обясняват как се е стигнало до раздора.
5-те отцепнички и колегата им обясняват как се е стигнало до раздора.
  • Създателят на “Исторически парк” държал депутатите си 4 часа под ключ в хамбар
  • Независимите вече са 17 - повече от ИТН и само с 1 по-малко от БСП

Пет от 6-те жени в парламентарната група на “Величие” я напуснаха само три седмици след дебюта си в парламента. Заедно с тях - и колегата им Павлин Петров, и така 7-ата формация в това НС се разпадна, защото остана със 7 души, а за формиране на група минимумът е 10 депутати.

Рано сутринта днес шестимата последователно внесли в деловодството решенията си да напуснат групата. Първа била Красимира Катинчарова, следвана от Юлияна Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Дамите се сочат като свързани със създателя на “Исторически парк” край Ветрино Ивелин Михайлов. Той и шефът на досегашната ПГ Николай Марков бяха лицата на кампанията на “Величие”, изненадващо привлекли близо 100 хил. гласа. Но раздорът между тях стартира малко след първия парламентарен звънец.

Михайлов се прочу и с изявлението си, че като разведен мъж може да има и 365 жени - по една за всеки ден в годината, това ще бори демографската криза.

Шестата дама в групата е партийният строител Виктория Василева, която преди 3 г. подпомогна създаването на ИТН. И тогава, и сега бе избрана за зам.-шеф на парламента, но с разпада на ПГ на “Величие” губи поста.

Сега и 13-имата, избрани с листите на “Величие”, стават независими депутати заедно с Калоян Методиев (БСП) и Айсел Руфад, Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов (ДПС). Така тази “група” набъбна до 17, което е с един повече от хората на “Има такъв народ” и с един по-малко от избраниците на БСП.

Етиен Леви се е хванал за главата от партийните драми. Той е близък с отцепниците, но остана верен на групата.
Етиен Леви се е хванал за главата от партийните драми. Той е близък с отцепниците, но остана верен на групата.

Няколко са основните проблеми, които ни образуваха това напрежение и породиха недоверие. Започваме със закъсненията от страна на нашия председател Николай Марков, за което така и не получихме обяснение. Научихме от медиите, че са ни били предлагани празни чекове. Уверявам ви, че това не се е случвало на никого от нас. Липсата на яснота по този въпрос също породи недоверие. Последвалото гласуване за комисията за правилника, което се случи по указания на ръководството, допълнително нагнети отношенията, обясни Красимира Катинчарова.

Не знаели, че Николай Марков ще поиска публично извинение от името на цялата ПГ от идеолога Михайлов заради обвинението му, че са гласували с ГЕРБ и ДПС в избора на председател на парламента. Нито им казал как ще сподели на Румен Радев, че “Величие” иска 3-ия мандат, за да предложи експертен кабинет.

Самият Михайлов прогнозира разцеплението на “Величие” още преди две седмици. А преди да закрият групата си, участниците разкриха нови смущаващи подробности от партийния си живот.

След гласуването за шеф на парламента Ивелин Михайлов заключил част от депутатите в хамбара на къщата си и ги държал там 4 часа, разказа Николай Марков.

Като шеф на групата отишъл да ги спасява, обяснил на Михайлов, че това се наказва с от 6 до 10 години затвор. Оттогава ни нарича предатели и призовава хора да ни убиват, допълни Марков пред bTV.

Случката потвърди и депутатът Дарин Георгиев. Бившият рейнджър пък бил в хамбара да пази колегите си, вътре се карали защо е била подкрепена Рая Назарян за шеф на НС. Това е краят на политическа партия “Величие”, потвърди Георгиев.

Ден по-рано верните на Михайлов депутати бяха поискали Николай Марков и Виктория Василева да подадат оставки съответно като шеф на групата и зам.-шеф на парламента. А новината за слизането на Василева от председателската трибуна бе посрещната радостно от бившите ѝ съпартийци от ИТН.