Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Семейна снимка на банкера Нисим Калев с дъщерите си, а правото момче е Бохор (Аврам) Калев пра-пра дядото на Клаудия. Снимка: Личен архив на Бенямин Анави
Семейна снимка на банкера Нисим Калев с дъщерите си, а правото момче е Бохор (Аврам) Калев пра-пра дядото на Клаудия. Снимка: Личен архив на Бенямин Анави

Чичо й Енрико - неин политически ментор, е определян като дядо Благоев на мексиканската левица

Виждате ли тази снимка от 1885 г.? На нея е фотографирано богато еврейско семейство от Пловдив. Правият младеж е пра-пра дядото на новата президентка. Казва се Бохор (Аврам) Калев. Той е баща на Матидла (Мадлен) Калев, която пък е баба на току-що избраната за държавен глава Клаудия.

"Това е семейството, от което произлиза родът на Клаудия по майчина линия", категоричен е видният патоанатом от Пловдив доц. Бенямин Анави.

Благодарение на богатия си архив и грижливо събираните данни от неговата майка Ивет Анави, която наскоро си отиде на 101 г., той има възможност да реконструира родословните връзки на първата жена държавен глава на Мексико.

"Бохор Калев всъщност е родоначалникът на изселилите се в Мексико евреи. А момчето отпред е моят дядо Елиезер Нисим Калев, брат на пра-пра дядото на Клаудия", допълва доц. Анави. И подчертава прякото си родство с Шейнбаум.

Доц. Бенямин Анави цяла нощ не спа, за да изнамери фотографията от 1885 година. Снимка: Личен архив
Доц. Бенямин Анави цяла нощ не спа, за да изнамери фотографията от 1885 година. Снимка: Личен архив

Историята е дълга и оплетена. В началото на миналия век Пловдив е наброявал около 30 000 жители. От тях 5000 са били евреи. Родът, от който тръгва потеклото на Клаудия, несъмнено е бил доста богат. Преди Освобождението в българските земи не е имало банково дело. Съществувала е фирмата на Нисим Елиезер Калев, продължила да действа и в началото на XX век. "Но през 1911 г. Нисим Калев, богат лихвар, регистрира новата търговска къща под наименованието "Братя Нисим Калев", обяснява Анави. Тя се е занимавала с банково дело.

"Пра-пра дядото на Клаудия - Бохор Калев, е имал неблагополучието да му се родят 6 дъщери. Една от тях е бабата на Шейнбаум - Матилда (Мадлен) Калев. Тя се жени през 1930 г. в София за човек на име Пардо. И ражда Ани - майката на сегашната президентка. А нейната сестра Клер вероятно е майка на Енрико Семо Калев. Именно той има изключително влияние върху оформянето на левите убеждения на своята племенница Клаудия", разказва пловдивският патоанатом.

Определя 93-годишния марксист като дядо Благоев на мексиканската левица.

Енрико Семо Калев пред пловдивската им къща през 1969 година. Снимка: Личен архив на Бенямин Анави
Енрико Семо Калев пред пловдивската им къща през 1969 година. Снимка: Личен архив на Бенямин Анави

"Той е учен марксист от голяма величина", вмъква Анави и описва какъв човек е менторът на Клаудия Шейнбаум. От него тя знаела за пловдивското си потекло.

Енрико е роден през 1930 година. Седем години по-късно семейството му бяга от София във Франция. Стоят там една година и след нахлуването на Хитлер се отправят към Мексико. Там завършва гимназия. Избухва първата израело-арабска война и той отива като доброволец на 18 г. да защитава Израел. След войната живее в ляв кибуц. Получава първото си образование по икономика. Но влиза в конфликт с ръководството на кибуца заради силно левите си възгледи. Връща се в Мексико през 1957 г. и завършва история. Става университетски преподавател, но е с анархистични убеждения. Заради тях попада в затвора. Но през 1968 г. във връзка с олимпиадата в Мексико избухват големи студентски вълнения и едно от исканията им е освобождаването на Енрико.

"Клаудия и сега афишира, че поддържа идеите на 1968 г.", вметва Анави.

Правителството тогава се огъва и освобождава анархистът марксист. Командирован е да преподава в Хумболтовия университет в Берлин.

"През 1969 г. у нас пристига делегация на мексиканската компартия и той от Берлин се присъединява към нея и идва в София. Иска да види родния град на майка си Пловдив. И така установихме връзка", припомня доц. Анави. След това в продължение на 50 години контактите им са преустановени. Докато през 2018 г. патоанатомът научава, че за кмет на Мексико сити е избрана Клаудия Шейнбаум. И подновява кореспондецията си с Енрико.

Енрико Семо Калев е определян като дядо Благоев на мексиканската левица.
Енрико Семо Калев е определян като дядо Благоев на мексиканската левица.

"За Клаудия не зная големи подробности освен, че е организатор на партията Морено, която е ляволиберална. И двата клона на родовете й са комунистически. Майка й Ани е професор по клетъчна биология и се занимава с едно рядко, но спонтанно и смъртоносно заболяване на белите дробове - идиопатична белодробна фиброза. Тя е с най-висок научен рейтинг в Мексико", допълва Анави.

Колко други българи се родеят с новата мексиканска президентка, доцентът коментира сдържано.

"Към днешна дата Даниел Лорер твърди, че по майчина линия и той е Пардо, което е възможно. Соломон Паси пък казва, че и той има родство с Шейнбаум. Добре. Но родството на Паси с нашия род е някъде в края на XIX век", казва Анави.

Не се наема да прогнозира дали Клаудия един ден ще посети Пловдив.