Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

42-годишната принцеса на Уелс обяви през март, м.г, че е болна от рак и се подлага на химиотерапия.
42-годишната принцеса на Уелс обяви през март, м.г, че е болна от рак и се подлага на химиотерапия.

За да защитят VIP пациенти, болниците създават файл с истинско име, но фалшива информация, и следят кой го отваря. Истинското досие е под фалшиво име 

Разследването бързо ще установи кой бръкна в медицинското досие на болната от рак Кейт Мидълтън, съпруга на британския престолонаследник, ако е имало "примамка", поставена от шефовете на болницата, където тя се лекува.  

Служителят в престижната лондонска болница, от която изтекоха данни от личното медицинско досие на принцесата на Уелс, може би е трябвало да се бори с „примамка", поставена от мениджърите, смятат експерти.

Няколко специалисти по информационни технологии заявиха, че ако пробивът до медицинските документи на Кейт Мидълтън се е случил, персоналът е можел да бъде заловен чрез тактика „примамка". Тя се използва от частни болници, които често имат високопоставени клиенти, пише "Дейли мейл". 

За да защитят здравните данни на VIP пациентите, болниците често ги съхраняват във файл под фалшиво име и създават файл „примамка" с истинското име на знаменитостта. "Примамката" съдържа невярна информация и се проверява редовно от шефовете, за да се види дали някой своенравен служител от персонала не го е отворил без разрешение.

Шефовете на болницата, където Кейт Мидълтън се лекува от онкологично заболяване, започнаха разследване, след като се твърдеше, че поне един член на персонала се е опитал да получи достъп до лични данни за принцесата след планираната коремна операция през януари. 

Министерството на сигурността разкрива, че три месеца по-късно Лондонската клиника продължава да се разследва и случаят все още не е отнесен до Скотланд Ярд, макар министърът на здравеопазването Мария Колфийлд да заяви през март, че полицията е била помолена да го разгледа.

Престъпление е всеки от националната здравна служба или частен здравен персонал да има достъп до медицинските досиета на пациент без съгласието на администратора на данни на организацията.

Ако се подозира нарушение, от болниците се изисква да започнат свое собствено разследване, докато Комисията по информация (ICO) проучва дали ръководството е направило нещо нередно. Но този процес е изключително бавен.

„Рядко хората могат да разберат кога се е случило нарушение на данните, още по-рядко могат да получат доказателства, за да го докажат, а ако го направят, процесът все още е много бавен", коментира Сам Смит от група за поверителност на здравните данни. 

Бивш секретар на Националната здравна служба е бил глобен с 648 паунда за достъп до медицинските досиета на повече от 150 пациенти чак четири години след нарушенията.

Миналия месец болничен лекар беше отстранен три години след като прочел здравните данни на жена, която срещнал в приложение за запознанства през 2021 г.

Лондонската клиника не предоставя актуални новини около разследването, откакто бе докладвано предполагаемото нарушение на здравните данни на принцесата на Уелс.

Запитани за разследването, от двореца Кенсингът заявиха, че въпросът трябва да бъде зададен към Лондонската клиника. 

42-годишната принцеса на Уелс обяви през март,  че е болна от рак и се подлага на химиотерапия.