Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Бакалова и Себастиан Стан в ролите на Ивана и Доналд Тръмп в “Стажантът”
Мария Бакалова и Себастиан Стан в ролите на Ивана и Доналд Тръмп в “Стажантът”
  • Номинираната за "Оскар" актриса споделя, че е била в добри ръце и на терен е имало дори координатор по интимността. За нея това е "кинематографично парче"
  • Епизодът се основава на показания на бившата жена на магната, дадени по време на делото им за развод, но по-късно тя се отказва от тях
  • Българката за втори път по време на избори се озовава в центъра на
    политически значим проект и докарва главоболие на екипа на Тръмп

Най-смущаващата сцена във филма, пълен с нелицеприятни епизоди от живота на Доналд Тръмп, която накара публиката в Кан да въздъхне дълбоко, изненадващо всъщност не е била трудна за Мария Бакалова. Номинираната за "Оскар" българска актриса е във вихъра на киноскандал с ролята си на Ивана Тръмп в "Стажантът" (The Apprentice) на режисьора Али Абаси. Сценарият е дело на Габриел Шърман и очертава изкачването на младия Доналд Тръмп към властта чрез фаустовска сделка с влиятелния десен адвокат и политически посредник Рой Кон. В главните роли на младия Тръмп и на Кон влизат Себастиан Стан и Джеръми Стронг.

В противоречивия епизод Ивана (Бакалова) закачливо подарява книга на съпруга си за достойнствата на женския оргазъм. Но взаимодействието между двамата бързо помръква, тъй като, незаинтересован, Доналд казва на жена си, че тя вече не го привлича. Двамата се скарват и тогава той я хвърля на земята, правейки секс с нея без нейното съгласие, като я пита: "Това ли е твоята G точка? Намерих ли я?".

Премиерата на продукцията на филмовия фестивал в Кан раздели мнението на критиците, докато екипът на Тръмп, предполагаемия републикански кандидат за президент през 2024 г., вече заплаши със съдебни действия.

Източник, запознат с пермутациите на сценария, казва пред "Върайъти", че сцената е била още по-явна в по-ранните чернови, докато втори вътрешен човек твърди, че включването е било обсъждано поради необходимостта от нея в сюжетната линия.

Всъщност епизодът се основава на твърдението, направено от Ивана, която е омъжена за Тръмп от 1977 г. до 1990 г., в нейните показания по време на бракоразводното им дело, че той я е изнасилил веднъж. През 1993 г. тя се отказва от това изявление: "Нарекох това "изнасилване", но не искам думите ми да се тълкуват в буквален или престъпен смисъл. По-късно през 2015 г. Ивана, която почина през 2022 г. на 73 години, казва, че с Доналд са много добри приятели и са отгледали заедно чудесни деца. На следващата година самият Тръмп коментира нейното най-ранно обвинение с думите: "Това никога не се е случвало".

В скорошно интервю за Deadline звездата от "Борат 2" Бакалова е попитана как може да категоризира "опустошителния" момент. Без да отговаря директно на въпроса, тя обяснява, че епизодът не е бил предизвикателен, а перфектно организиран.

"Сцената не беше трудна за снимане, защото имахме на разположение всички, които трябваше да бъдат там. Имахме координатор по интимност, който беше невероятен. Имахме координатор на каскадите. Имахме Али (режисьора)."

Режисьорът Али Абаси и Мария Бакалова на фестивалната премиера на “Стажантът” в Кан
СНИМКА: РОЙТЕРС
Режисьорът Али Абаси и Мария Бакалова на фестивалната премиера на “Стажантът” в Кан СНИМКА: РОЙТЕРС

Актрисата подчертава, че за нея сцената е "кинематографично парче", като добавя: "И мисля, че е важно за арката на героите. Но трябва да кажа, че се чувствах много сигурна и в добри ръце, защото се доверих на Али и на екипа, че ще бъде страхотно и безопасно".

Българката изтъква, че и партньорът Себастиан Стан също е подходил страхотно и се е постарал за нейния комфорт в този момент.

"Чувствах се в безопасност и развълнувана да се потопя в това интересно изследване за това как бихте се чувствали като жена при тези обстоятелства и как бихте се почувствали отново на краката си. И как това - не знам - ще промени фокуса на живота ви в бъдеще."

Стивън Ченг, директор по комуникациите в кампанията на Тръмп, нарече "Стажантът" "боклук" и "чиста измислица, която прави сензационни лъжи, които отдавна са развенчани".

"Ние ще заведем дело, за да отговорим на очевидно неверните твърдения на тези мними режисьори."

Също така той определи филма като изборна намеса от страна на холивудските елити.

Въпреки заплахата от съдебни действия режисьорът Абаси изглеждаше безгрижен на фестивалната пресконференция. Той каза, че филмът е за деконструирането на митологични фигури и хуманизирането им.

"Всички говорят за това, че той съди много хора, но не говорят за процента му на успех (с тези дела)", коментира режисьорът.

Според адвокат Камрън Доулатшахи ще е трудна битка за Тръмп да докаже, че филмът е "клеветнически фарс", тъй като създателите му са дали да се разбере, че "Стажантът" не е представяне на истината, а само е вдъхновен от истински събития. Това обикновено дава достатъчно свобода за движение и предпазва от дела за клевета.

Екипът на Тръмп сега прави опит да блокира очакваната продажба и пускане на "Стажантът" в САЩ, като приканва продуцентите да се въздържат от опити за сделка за неговото разпространение.

"Това е смесица от лъжи, която многократно клевети президента Тръмп и представлява пряка чуждестранна намеса в изборите в Америка", пише в писмо на адвокатите на Тръмп.

Сцената на изнасилването не е единствената неудобна за кандидат за президент. Той също така е изобразен да взима хапчета амфетамин, да си прави липосукция и да се подлага на операция за намаляване на скалпа и коригиране на плешивостта му.

На големия екран ще видим и взаимоотношенията му с Кон - ментора на Тръмп, който го превръща от никой в магнат. Кон умира от СПИН, въпреки че постоянно отрича своята сексуалност и твърди, че страда от рак на черния дроб. Едно от най-осъдителните действия на Тръмп, за което се твърди, че се основава на случай от реалния живот на сценариста Гейб Шърман, показва как той изхвърля умиращия любовник на Кон Ръсел от неговия хотел Trump Tower и изпраща на Кон сметката.

Силиконовите гърди на Ивана също се коментират в сцена, като филмовият Тръмп казва в лицето, че са загуба на пари, въпреки че се твърди, че е нещо, което той е поискал и платил.

Докато се снима в продукцията, Мария споделя пред "Венити Феър", че е слушала плейлист, наречен "Моята Ивана". Саундтракът на Бакалова, който включва Money, Money, Money на ABBA, Dirty Dirty на Шарлот Кардин и Material Girl на Мадона, е само един от начините, по които тя отдава почит на своята героиня в измисления разказ на Али Абаси за възхода на Доналд Тръмп в света на недвижимите имоти в Ню Йорк.

Според Бакалова филмът е забележителен, защото е "изследване на дъното на американската империя".

"Ако сте родени там, ако сте родени някъде другаде, вие знаете за това място, Съединените щати, страната на свободата и възможностите - коментира актрисата. - И това е красиво изследване на Ню Йорк с интересни герои, които се задвижват от силата. Какво си готов да жертваш, за да постигнеш мечтата и желанието си?"

Мария се подготвя в детайли за превъплъщението си.

Ивана Зелничкова се омъжва за Тръмп през 1977г. По време на брака им е изпълнявала ключови управленски длъжности, свързани с бизнеса му.
Ивана Зелничкова се омъжва за Тръмп през 1977г. По време на брака им е изпълнявала ключови управленски длъжности, свързани с бизнеса му.

"В началото не знаех много за нея. Знаех, че е източноевропейка, че е този красив, прекрасен модел. Двамата с Доналд са златната двойка на 80-те - това бяха повечето от моите познания - разказва българката пред "Венити Феър". - Когато започнах да търся интервюта, бях изключително впечатлена от това, че тя беше толкова мотивирана и откровена - знаейки какво иска, знаейки как да го постигне - и в същото време е много женствена, много елегантна, но с позиция. Тя успява да бъде страхотна шефка по много гаден начин, но в същото време е много отдадена майка. Тя буквално прави всичко - отива в Атлантик Сити сутринта, закусва с децата и след това се приготвя за събитие. Това е единственото нещо, което хората, които са я познавали, повтарят за нея: "Ивана просто обичаше живота. Тя обичаше да живее, обичаше да яде, обичаше да танцува. Тя беше просто този по-голям от живота герой." И се чувствам привилегирована, че имах шанс да науча малко повече за нея."

Всъщност Бакалова за втори път по време на избори се озовава в центъра на политически значим проект. Това се случи още с нейния пробив в Холивуд с филма "Борат" от 2020 г., който осигури номинация за "Оскар". Тогава за важна експериментаторска сцена от проекта тя се озовава в хотелска стая с Руди Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк и бивш адвокат на Тръмп. Впоследствие това създаде главоболие на екипа за връзки с обществеността на последния.

"Наистина съм привлечена от интересни, многопластови, предизвикателни герои - казва Бакалова. - Останалото са просто обстоятелства. Аз не съм американка. Родена съм и съм израснала в България. Дори нямам право на глас. Така че аз изобщо не гледам политическата страна на нещата."

Невероятната Мария блестеше на червения килим в Кан в рисувана рокля на италианските дизайнери Долче и Габана, като  картината върху долната част е дело на българката Михаела Етова.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Невероятната Мария блестеше на червения килим в Кан в рисувана рокля на италианските дизайнери Долче и Габана, като картината върху долната част е дело на българката Михаела Етова. СНИМКА: РОЙТЕРС

Иронията е, че според някои мнения има всички шансове "Стажантът" всъщност да помогне на Тръмп за изборите, като го постави в светлината на прожекторите пред съперника му - кандидата на Демократическата партия Джо Байдън.

В това отношение "Стажантът" е критикуван дори, че прави странно хуманизиращ портрет на човек, охулен от половината страна, срещу когото в момента се водят четири наказателни дела. Най-малко 23 жени са го обвинили в различни актове на сексуално насилие.

Продуцентите на "Стажантът" изтъкват, че това не е американски филм, а е копродукция между Канада, Дания, Обединеното кралство и Ирландия.

Сценаристът Габриел Шърман коментира: "Да се направи филм като този, е много голямо предизвикателство, защото Холивуд упорито не желае да разтърси определени лодки."