Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ахмед Доган е под плътна охрана на НСО на този кадър от 2011 г.
Ахмед Доган е под плътна охрана на НСО на този кадър от 2011 г.

Охранители от НСО години наред са държали Ахмед Доган затворен и не са му давали дори да отиде на погребение на близките си заради опасения за сигурността му. Това стана ясно от интервю на независимия вече депутат, доскоро част от групата на ДПС, Рамадан Аталай пред "Дарик".

От дни наред в мрежата се разнасят слухове, че Доган е болен и дори на легло. Аталай настоя, че това не е вярно.

"Аз преди два дни бях при него. Толкова е здрав, активен, чак му се учудвам и след толкова години изкуствено затворен, за да не може да излезе", коментира той.

На въпроса какво значи това, той отговори така: "Вие знаете ли, че от 2000 и коя година, когато беше Румен Петков, около него се създаде една армия от охранители. Мисля, че по едно време ги броих около 40, които не му даваха възможност свободно да се движи, да излезе. Той не можеше да отиде на погребение на близките си, защото му се казваше, че не могат да му спасят живота. Всичко това никъде не се говори, никъде не се вижда и онзи ден излиза един благожелател: "свалили охраната на г-н Доган от вчера", а охраната на г-н Доган е свалена от четири години. И аз си задавам въпроса защо журналистите не питат президента, защото знаете, че НСО е там, по какъв начин и защо е свалена, и да ви се даде отговор, че от четири години няма".

"Днес смятам, че има по-голяма свобода. Охранява се от частна фирма. Срещите, поне с който е поискал, се осъществяват", допълни той.

На въпроса защо хватката около Доган се е разхлабила преди 4 г., Аталай каза: "Нямам яснота защо е така. Вие много добре знаете ситуациите, които се развиха около него. Всичко това вече е история."

На слуховете, които се пораждат, че напрежението около Доган и председателя на движението Делян Пеевски са финансови и около ТЕЦ-Варна, Аталай обясни, че не е запознат с тях и си има регистри, в които паричните потоци могат да се проверят.

Депутатът увери, че не се сърди на Делян Пеевски за това, че е изгонен от групата. Но бил напълно убеден, че той гони хора на Доган.

Рамадан Аталай, който бе изключен от групата на ДПС, вече седи на последния ред в пленарната зала.
Рамадан Аталай, който бе изключен от групата на ДПС, вече седи на последния ред в пленарната зала.

"Задавам си въпроса - г-н Пеевски е най-близкият на Доган, ако се изкарват хора като Филиз Хюсменова, мен, Биршен, следващият най-близък е г-н Пеевски", посочи той.

Аталай разказа, че често е съветвал Пеевски "да намери сили да спре егото си и да звънне на Доган". От Делян Пеевски по адрес на Ахмед Доган често чувал думите - "той ми е като втори баща".

"Сега Доган ще каже, но границата е прекрачена. Мисля, че той в удобен момент ще излезе с позиция и това няма да е много далече", каза Аталай. Той подчерта, че дори да е бил изолиран, то почетният председател на ДПС никога не е оставял политиката и държавата, когато те са били в тежки моменти.

"Когато става дума за тежка ситуация в ДПС, той няма как да не даде неговата дума. Но няма как да не си очертае позицията, защото знае, че когато ситуацията около ДПС е тежка, то тогава и тази в държавата не върви. Винаги е бил загрижен за държавата и бъдете убедени, че решенията, които ще вземе, свързани с ДПС, ще бъдат в полза на държавата", коментира Аталай.

"Пеевски изведнъж реши, че политиката за него е равностойна на бизнеса. Аз също идвам от бизнес средите. Там вземаш еднолично решение и ако спечелиш, дивидентите са за теб, загубите - също. В политиката едноличните решения винаги водят до загуба на организацията", настоя той.

ДПС се е борило срещу тоталитаризма и "за" демокрацията. Авторитарният стил на управление поражда съпротива в ДПС, подчерта депутатът. 

"Никога не съм видял, който и да е от наш лидер да застане в първите или вторите редици на парламента и да се обръща с нецензурни думи към който и да е лидер на която и да е друга политическа формация. Но това като че ли не е само от Пеевски, а витае на първите редици", продължи Аталай.

"Агресивният подход към която и да е политическа сила в Народното събрание е неприемлив за ДПС", подчерта той.

"Изразът "ние ще се оправим с г-н Доган" не внася успокоение в структурите, нито в обществото. В политиката се казва ясно - ние се разбрахме или ние се разделяме", настоя той.

"За сглобката също имаше съответните срещи, оттогава тръгнаха недоразуменията, защото те също бяха направени в един много тесен кръг, и нито от оперативното бюро, нито от Централния съвет бяха информирани", разказа Аталай за преговорите за кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ, който миналата година движението подкрепи.

"Едно от предупрежденията на г-н Доган бе, че когато се водят разговорите с партньорски формации, си има формат, който трябва да присъства там. А не само това, което е решил Пеевски, че може да отиде с депутатки, секретарки или двама народни представители слуги. Отива се сериозно, подготвено. Дано не обиждам никого, но това са фактите", настоя той.