Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Стефанов Снимка: Българска патриаршия
Атанас Стефанов Снимка: Българска патриаршия

Атанас Стефанов не е част от свещения клир на Софийската света митрополия. Това стана ясно от публикация на сайта на митрополията.

"Заявяваме, че лицето Атанас Стефанов, представящ себе си за духовно лице на публични места и събития, не е част от свещения клир на Софийската света митрополия, не е упълномощавано, нито представлява някое от поделенията на Българската православна църква – Българска Патриаршия. Въпросното лице няма благословение да носи подрасник (дреха, която се носи от клирици и монаси), както и да благославя и носи свещенически кръст. Опитът на мирянин да представя себе си за клирик служи за съблазън на верните и е строго наказуем от вътрешното (канонично) право на св. Православна църква. Категорично се разграничаваме от скандалното поведение на споменатото лице.

Призоваваме г-н Стефанов със смирение да осъзнае сериозността на своите простъпки, като прекрати в бъдеще подобни действия, които са неприемливи и недопустими за всеки православен християнин. Нека изразяваме своята обществена ангажираност, зачитайки съответния законов и църковен ред.

Атанас Стефанов се хвърли с кръст пред кортежа на украинския президент Володимир Зеленски по време на неговото посещение в София през юли с викове "Анатема, Зеленски, фашистка Украйна, западни сатанисти".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" беше нападнат от същия мъж на 5 юни, когато пристигна пред президентството, за да върне втория мандат на президента Румен Радев.

В четвъртък мъжът се хвърли пред кортежа на украинския президент, който преминаваше през кръстовището пред Софийския университет с викове "Анатема, Зеленски, фашистка Украйна, западни сатанисти", става ясно от видео, разпространено в социалните мрежи.

През септември се появи и на протест на КНСБ. Хората обаче му заявили, че не иска да присъства там, защото създава погрешно впечатление за протеста. След това полицията го ескортирала далеч от протестиращите.