Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двойка прегърнати мъже от бронзовата епоха. СНИМКА: ДОЦ. СТЕФАН АЛЕКСАНДРОВ
Двойка прегърнати мъже от бронзовата епоха. СНИМКА: ДОЦ. СТЕФАН АЛЕКСАНДРОВ

Археолозите изследват дали гейове, или воини траки са погребаните край Варна

Прегърнати двойки мъже от бронзовата епоха, погребани заедно, бяха открити при разкопки в могила край с. Ветрино, Варненско. Останките са отпреди 5000 години и най-вероятно са на предшественици на траките, а едно от предположенията на учените е, че се касае за древни хомосексуални партньори.

Необичайната находка на български археолози събуди любопитство в самия край на лятото и вече стана повод за много иронични подмятания в социалните мрежи, тъй като почти съвпадна с приемането на оспорваната поправка в Закона за училищното и предучилищното образование, забраняваща "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация". Но всъщност подобни открития от далечното минало по нашите земи далеч не са рядкост.

"В България това изобщо не са първите двойни гробове на мъже, които ние проучваме, така че за мен не е изненада - категоричен е пред "24 часа - 168 истории" доц. Стефан Александров, ръководител на интердисциплинарния екип от археолози и други специалисти, направили откритието. - Още повече че говорим за 3000 години пр.Хр., а в могилни гробове от ранната бронзова епоха

на Балканите погребаните

винаги са мъже

Специално от тази култура може би 10 - 15% от всички могилни гробове са наистина на двама индивиди от мъжки пол."

При сегашното откритие се касае за две двойки прегърнати мъже, останките на едната от които са сравнително по-добре запазени. Независимо от далечната епоха, става дума за древни покойници със значителен ръст - единият мъж е с височина около 190 см, а по-ниският, който го е обгърнал с ръка, е около 175 см.

"В първия гроб скелетите бяха доста зле запазени, тъй като гробната яма беше плитка и отгоре те бяха затрупани с жълта материкова пръст, която, от една страна, е много твърда, но и разяжда доста сериозно костите - коментира ученият. - От теоретична, а и от практична гледна точка свързват тези хора с първите индоевропейци от края на четвъртото и началото на третото хилядолетие. По-голямата част от тях мигрират от Северозападното Черноморие - от районите, където в днешно време, за съжаление, се води война, и се заселват тук. Те са били основно скотовъди, което се вижда и от анализи на костите, даващи представа за диетата им, базирана на месни и млечни продукти. А контактите им с местните хора в един дълъг период от 2000 години дават като резултат тракийските племена, каквито, да речем, са описани от Омир в Троянската война през XIII - XIV век пр.Хр., ако е имало такава, разбира се. Тоест става дума за

първия етап от формирането

на тракийския етнос

по българските земи."

Ученият не намира и нищо смущаващо, ако версията за погребани хомосексуалисти се потвърди.

Доц Стефан Александров и д-р Росица Манова са част от интердисциплинарния екип, изследвал необичайните погребения.
Доц Стефан Александров и д-р Росица Манова са част от интердисциплинарния екип, изследвал необичайните погребения.

"Живеем в XXI век в една свободна страна и всеки може да интерпретира, както си иска - казва той по повод на тази хипотеза. - Аз съм на такива години, че половината ми живот премина при предишния строй и знам какво е да не можеш да изкажеш гласно мнението си, когато противоречи на партийната линия. Така че не се учудвам на нищо, което могат да пишат хората. Но мисля, че ако се върнете назад към старата история - гръцка и римска, която се учи в училище, тези отношения не са били точно такива, каквито днес от времето на християнството се пропагандират. Тоест ние сега имаме морални принципи, които се базират повече или по-малко на християнската религия. А тогавашната - говоря за гръцката и римската - малко по-различно третира тези въпроси.

В случая говорим за период, който е още 2500 - 3000 години по-назад във времето и затова не можем да кажем точно какви са били вярванията им, но тези гробове навеждат на възможна интерпретация - не казвам, че е точно такава, а една от възможните. Другата, която основно д-р Манова (Росица Манова, специалист по реставрация и оценка на културни ценности, която също участва в екипа - бел. ред.) поддържа, е, че става дума за гробове на мъже, единият от които е, условно казано, господар, а другият е бил негов слуга в живота - придружавал го е, помагал му е, слугувал му е, и е принесен в жертва, когато господарят му е умрял. Тези две хипотези веднага изникват в съзнанието."

Освен тях съществуват и още предположения, някои от които със средствата на съвременната наука могат да бъдат потвърдени или отхвърлени в бъдеще.

"Може да са били и воини - коментира в тази връзка археологът. – Знаете, в Спарта са воювали по двойки, тъй като връзката, която се създава, карала хората да се бият по-добре, защитавайки партньора си. Ето ви трета интерпретация, която я има описана в историята. Може, разбира се, да приемем, че са били и роднини, но за разлика от другите тази версия може да я отхвърлим или докажем, тъй като вече може да се направи ДНК анализ. И ние ще го направим, но отсега

някак си съм скептичен,

че ще излязат роднини,

тъй като има правени няколко подобни изследвания, които показват неродствена връзка. Липсата на пряка родствена връзка между мъжете, погребани заедно в един гроб, и то за същата култура, за същите хора, се доказа в Румъния и в Молдова.

Но така или иначе, не виждам нищо срамно - тези хора са живели преди 5000 години, имали са своето виждане за света, но ние няма как, а и нямаме право да ги съдим, каквито и да са били отношенията между тях. За мен в случая е много по-важно, че ние сме един екип, който е интердисциплинарен и в него археолозите, като бройка, сме равни на всички останали специалисти, а според мен това е пътят на археологията в бъдеще - на разкопките да се работи с по-голяма група специалисти от различни области."

И наистина познавачите на древната история не би трябвало да са учудени от последните открития на археолозите. Още повече че много "смущаващи" находки са правени дори за наследниците на древните хора от Варненско - траките. От гледна точка на сексуалността не само те, а и древните атиняни

са имали доста широки

и свободни понятия,

за което свидетелстват, да речем, шлемовете с формата на фалоси, често намирани и по нашите земи. А извън нея може да намерим и далеч по-необясними на пръв поглед традиции, като например ритуалното ядене на кучета в храмовете. Херодот дава и друг детайл, свързан с погребалните практики на някои от тракийските племена:

"Тези, които живеят над кресонците, постъпват така: Всеки има много жени. Когато някой умре, става голям спор между съпругите му, пък и приятелите му, да узнаят коя му е била най-любима. И тази, на която се падне честта, тържествено се занася от останалите на гроба, където се принася в жертва от най-близкия си роднина, за да бъде погребана с партньора си. Останалите жени пък скърбят твърде много, защото това е голям позор за тях."

Всъщност някои от разкритията на археолозите през годините са толкова неприятни, че понякога на хората не им се иска да повярват в тях. А що се отнася до древните гейове - вероятно нашият народ, настроен враждебно към джендърите още от времето на Крум Страшни, който вдигал наздравица с черепа на византийския император Никифор I Геник - известен мъжеложец, чиято свита се състояла от облечени в женски дрехи мъже, не може лесно да възприеме подобни доказателства от миналото.