Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Писков на влизане в залата на Окръжния съд, където беше определена мярката му за неотклонение.
Петко Писков на влизане в залата на Окръжния съд, където беше определена мярката му за неотклонение.

Петко Писков е категоричен, че само е написал софтуер, използан от театъра в Разград, съдът го остави зад решетките

Според прокурора Галин Гавраилов той е "мозъкът на операцията"

Лице от Министерството на културата, работещо на по-висока позиция от директора на Разградския театър Левон Манукян, може да се окаже замесено в схемата с фиктивни назначения. Това стана ясно по време на заседанието за определяне на мярка за неотклонение на 40-годишния Петко Писков от пазарджишкото село Ивайлово, обвинен за помагач на диригента.

Както "24 часа" вече писа, диригентът Левон Манукян беше обвинен в източване на държавния бюджет и пуснат под гаранция в размер на 50 000 лв. Като негови помагачи са привлечени към наказателна отговорност Атанас Георгиев, Борис Чилов и Петко Писков. Директорът на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград назначил през септември 41 псевдослужители, които получили около 25 000 лв. възнаграждения. Това се случило през фирмата на Писков и така били източени 937 889 лева.

По думите на прокурора Галин Гавраилов, в обясненията си Манукян е казал, че Писков му е посочен като лице, което се занимава с подобна дейност в театъра в Смолян, от човек, работещ в Министерството на културата, на среща в софийски хотел. В родопската трупа схемата продължавала от по-дълго време. Тъй като обаче това може да е защитна теза на Левон Манукян, не може на база на тези думи прокуратурата да повдигне обвинение. Затова и Гавраилов отказа да назове името.

Прокурорът Галин Гавраилов определи Писков като "мозъка на операцията".
Прокурорът Галин Гавраилов определи Писков като "мозъка на операцията".

Според прокурора фиктивните назначения не са 41, а над 60, но все още се събират доказателства за останалите. Той обясни, че голяма част от счетоводните документи на Разградския театър са минавали през фирмата на Писков, а по същия начин дружеството обслужвало и Смолянския. "Той е този, който борави с информацията, най-вече за лицата, по отношение на които се сключват фиктивни трудови договори", каза прокурорът. По думите му Петко Писков е мозъкът, а Атанас Георгиев - мускулите на операцията. "Над него определено стои още някой и името най-вероятно е посочено в обясненията на Манукян", заяви още Гавраилов, без отново да посочи за кого става въпрос.

Прокурорът уточни, че с напредването на разследването не е изключено Писков да стане от помагач в подбудител. Той описа схемата като добре измислена и елементарна за изпълнение. "На практика е конструирана по начин, по който изключително простичко, но брутално се източва държавният бюджет", каза Галин Гавраилов. Някои от фиктивните служители сами започнали да връщат парите в прокуратурата. Наетите нямат общо със сферата на културата, барманка например донесла 30 000 лв. Сред останалите има общи работници, строители и безработни.

Адвокат Славейко Серафимов
Адвокат Славейко Серафимов

Адвокатът на Петко Писков Славейко Серафимов категорично отрече връзка на клиента си с каквато и да било престъпна схема. По думите му той е програмист, който създал софтуер за генериране на документи и не може да контролира какво прави театърът. "Всеки един, който борави с този софтуер, има юзърнейм и парола. Какви документи ще генерира, това си е негов проблем", заяви защитникът. По договор Писков бил задължен да помага на клиентите си с проблеми и според адвоката му прокурорът имал предвид това, като казал, че мъжът е съдействал на Левон Манукян. "По всяко време ползвателят може да се обажда на него и да го пита относно работата на продукта. Прокуратурата визира точно тези разяснения", заяви Серафимов. По думите му само двама от свидетелите, изключвайки директора на Разградския театър, са споменали в обясненията си името на Писков, но никой от тях не казал, че е извършил престъпление. Защитникът определи част от казаното от Гавраилов като "фикция", а от Манукян - единствено като защитна теза.

Самият Петко Писков също обясни, че казаното от прокурора не било истина. Той призна, че е направил въпросния софтуер, с който работят и други бюджетни институции като Регионално управление на образованието и училища, но по думите му не може да се твърди, че е създаден, за да се извършват престъпления с него. "Това е все едно производител да направи нож, някой да извърши престъпление с него и да обвинят производителя", каза обвиняемият пред съда. Писков също добави, че данните на клиентите не са в неговите ръце и дори при прекратяване на договора, всичко би се върнало на театъра. Адвокатът му поясни, че всички плащания в случая имат тройна верификация - потвърждения от три различни места. "Те се нареждат от министерството, след като бъдат поискани от директора и подписани от счетоводителите", каза той.

В последната си дума Писков поиска по-лека мярка, защото според него не е извършил престъпление. Съдия Миглена Маркова обаче го остави зад решетките, тъй като според нея има достатъчно доказателства за вината му. "Укоримо в случая е, че става въпрос за разходване на средства от държавния бюджет, и то от Министерството на културата, което е с най-ниския от всички", каза тя.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в 3-дневен срок.

Съдия Миглена Маркова остави Писков зад решетките.
Съдия Миглена Маркова остави Писков зад решетките.