Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Килиан Мбапе / Снимка: инстаграм
Килиан Мбапе / Снимка: инстаграм

Босовете търсят варианти за още по-големи печалби, но футболистите изнемогват от натоварванията и вече се наговарят за стачка

Нали се сещате за онзи първи най-неприятен момент, в който нещо под предния капак започва да вие след завъртане на ключа в стартера? Ослушвате се с надеждата, че е станало объркване и неприятният звук всъщност идва от забравена кутийка от безалкохолно. Само че тъжният звук не си отива, колкото и да увеличавате любимото парче на „Металика". Ще минат още ден-два, преди да се изправите срещу безпощадната действителност – колата отново ще трябва да влезе в бокса за скъпоструващ ремонт.

Нещо подобно се случва и в световния футбол. Разликата е, че там нещо скърца сериозно от много време насам. Мнозина от феновете го усетиха още по време на европейското първенство по футбол. Някои от главните действащи лица бяха бледа сянка на самите себе си. Килиан Мбапе например приличаше на дете, което насила е заставено да ходи на уроци по пиано. Гледаше тъжно в земята и очакваше час по-скоро да бъде освободен, за да се занимава с далеч по-приятни неща. Неговите съотборници също играха без особено желание и въпреки достигането им до полуфинала мнозинството от феновете им поставиха слаба оценка за представянето им.

И понеже си позволихме да коментираме играта на суперзвезда като Мбапе, е редно да отбележим, че и първите му стъпки в „Реал" (Мадрид) не бяха от най-лесните. Добре че беше пълната подкрепа на съотборниците и на публиката, за да се отпусне от първоначалния шок и да започне да играе като играч за няколкостотин милиона евро. Покрай неговите неволи се чуха критики и към представянето на някои от невероятно талантливите и скъпоплатени момчета в английската Висша лига. И там нещо скърца и не може да бъде оправено само с увеличаване на музиката.

А какъв е проблемът под капака ли? Играчите са уморени, не, направо са смазани от огромните физически и психически натоварвания. През лятото им се наложи да участват на европейско и след това да пообиколят света с клубните си отбори, за да трупат нови привърженици и да печелят пари за шефовете си. След това започнаха вътрешните първенства, после дадоха старт на евротурнирите и ето че дойде време за нови мачове с националните гарнитури. И най-лошото за тях е, че не се знае кога отново ще имат шанс да си починат пълноценно. Със сигурност няма да е около коледните и новогодишните празници, тъй като заради новите правила в Шампионската лига мачове ще се играят и през януари.

Големите футболни звезди все по-трудно дърпат хомота, но бизнесът върви толкова добре, че на никого не му пука кой как се чувства. Босовете на световния футбол си седят кротко в добре климатизираните си кабинети и се чудят как да изстискат още и още от стоката, която продават на останалия свят. Само че въпросната стока притежава сърце и душа и рано или късно ще реши да се опълчи на своите господари. Големите имена на терена все по-открито започват да говорят за бунт срещу новите порядки. Тези дни в ролята на техен говорител влезе най-вероятният следващ носител на „Златната топка" Родри. Когато по време на пресконференция го попитаха дали наистина е готов да застане на барикадата, испанският национал отвърна: „Ще има момент, в който няма да имаме друг избор, но нека да видим... Това е нещо, което ни тревожи, защото ние сме тези, които страдат". Халфът на „Манчестър Сити" престоя общо 6107 минути на терена, докато защитаваше интересите на клубния и националния отбор през сезон 2023/24. Очаква се, ако е здрав, тази година да му се струпат още повече ангажименти и на него явно му е дошло до гуша.

Родри е наясно,че организирането на мащабен протест е сложна работа, но може да разчита на подкрепата на Fifpro, което е нещо като футболен синдикат, в който членуват 65 000 професионални футболисти. Мнозинството от тях с ужас преглеждат какво ги очаква през следващите месеци и една-две години. Със сигурност ще трябва да се раздават повече в националните си отбори. Броят на участниците на мондиала през 2026 г. бе увеличен от 32 на 46, което означава и повече мачове по време на турнира. В същото време УЕФА вече се пребори с лежерните контроли на националните отбори, които даваха шанс на играчите да се видят с приятели, да поплуват в басейна и след това да се поразтъпчат на терена. Лигата на нациите всъщност си е сериозен турнир, който превърна приятелските мачове в сериозни битки, а треньорите са принудени да ползват най-доброто, с което разполагат, и да юркат подопечните си да играят здраво от първата до последната минута. И да не забравяме намерението на ФИФА да организира световно клубно първенство през следващото лято.

Засега се знае малко за турнира, но идеята е в него да се съберат 32-те най-добри клуба от целия свят. Това на практика си е едно мини световно първенство, което от своя страна означава, че играчите с най-натоварен график ще поемат още един сериозен ангажимент върху плещите си. Любопитното е, че някои от грандовете на Стария континент се притесниха не толкова от опасността да почернят още повече живота на своите работници, колкото от слуховете за твърде скромни финансови бонуси за победителите.

„Чуваме, че наградата на победителя ще е 20 млн. евро, но нашият тим изкарва толкова за един мач по време да лятното си турне извън пределите на Испания", пресметна треньорът на „Реал" (Мадрид) Карло Анчелоти. Босовете на ФИФА явно са се вслушали в подобни оплаквания и вече преговарят със саудитците (които явно за пореден път ще бъдат поканени да са основни спонсори на мега спортно събитие) да развържат кесиите и да приготвят тлъсти бонуси за отборите, които ще пътуват за САЩ догодина, за да участват в новия формат. Пределно ясно е, че белите якички ще се разберат за парите и потърпевши отново ще са играчите. Да, и те прибират тлъсти заплати, но понякога не всичко в този живот е пари.

Излиза така, че те просто нямат свободно време, за да похарчат поне малка част от това, което изкарват на терена. Според статистиката на Fifpro отпускът на един играч от елитно първенство е спаднал до едва 12% от календарната година, което се равнява на по-малко от един пълен почивен ден седмично. Специалистите в спортната медицина са категорични, че толкова високи нива на физически натоварвания са бич за здравето на футболиста. Родри потвърди тези притеснения. В мача с „Арсенал" той се хвана за коляното и напусна терена, а по-късно бе съобщено, че ще отсъства за дълго. Сега поне испанският национал ще получи необходимата почивка не само да лекува контузията, но и да обмисли дали наистина си струва да събере съмишленици и да тръгне на бунт срещу установените правила.