Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Левон Манукян
Левон Манукян
  • Прокурор: диригентът обяснил, че служител в Министерството на културата го насочил към Писков
  • Обвинението е за фиктивни назначения на 41 души, сред тях и безработни
  • В Смолян има само производство за неизгодна сделка, тепърва ще разпитват свидетели

Служител на Министерството на културата, работещ на по-висока позиция от директора на Разградския театър Левон Манукян, може да се окаже замесен в схема с фиктивни назначения. Това стана ясно по време на заседанието за определяне на мярка за неотклонение на 40-годишния Петко Писков от пазарджишкото село Ивайлово, обвинен за помагач на диригента. Той остава в ареста.

Както “24 часа” съобщи, диригентът Левон Манукян беше

обвинен в източване на държавния бюджет и пуснат под гаранция

срещу 50 000 лв. Министърът на културата Найден Тодоров го уволни в понеделник заради съмнения за злоупотреби и назначи проверки в театрите в цялата страна.

Като негови помагачи са привлечени към наказателна отговорност Атанас Георгиев, Борис Чилов и Петко Писков. Директорът на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград назначил през септември 41 псевдослужители, всеки от които получил около 25 000 лв. възнаграждение, а после ги предавал по схема. Това ставало през фирмата на Писков и така били източени 937 889 лв.

По думите на прокурора Галин Гавраилов в обясненията си Манукян е казал, че човек, работещ в Министерството на културата, на среща в софийски хотел му посочил Писков като лице, което се занимава с подобна дейност в театъра в Смолян. Тъй като обаче това може да е защитна теза на Манукян, няма как на базата на тези думи прокуратурата да повдигне обвинение. Затова и Гавраилов отказа да назове име.

Според прокурора фиктивните назначения не са 41, а над 60, но все още се събират доказателства за останалите. Той обясни, че голяма част от счетоводните документи на разградския театър са минавали през фирмата на Писков, а по същия начин дружеството обслужвало и смолянския. По думите му Писков е мозъкът, а Атанас Георгиев - мускулите на операцията. “Над него определено стои още някой и името най-вероятно е посочено в обясненията на Манукян”, заяви Гавраилов.

Той уточни, че с напредването на разследването не е изключено Писков да стане от помагач в подбудител. “На практика е конструирана по начин, по който изключително простичко, но брутално се източва държавният бюджет”, каза Галин Гавраилов. Някои от фиктивните служители сами започнали да връщат парите в прокуратурата. Наетите нямат общо със сферата на културата, барманка например донесла 30 000 лв. Сред останалите има

общи работници, строители и безработни

Адвокатът на Писков Славейко Серафимов категорично отрече връзка на клиента си с каквато и да било престъпна схема. По думите му той е програмист, който създал софтуер за генериране на документи, и не може да контролира какво прави театърът. По договор Писков бил задължен да помага на клиентите си с проблеми и според адвоката му прокурорът имал предвид това, като казал, че мъжът е съдействал на Левон Манукян. По думите му само двама от свидетелите, изключвайки директора на разградския театър, са споменали в обясненията си името на Писков, но никой от тях не казал, че е извършил престъпление.

Писков също твърди, че казаното от прокурора не е истина. Той призна, че е направил въпросния софтуер, с който работят и други бюджетни институции, но не можело да се твърди, че е създаден, за да се извършват престъпления с него. “Това е все едно производител да направи нож, някой да извърши престъпление с него и да обвинят производителя”, каза обвиняемият пред съда. Адвокатът му поясни, че всички плащания в случая имат тройна верификация: “Те се нареждат от министерството, след като бъдат поискани от директора и подписани от счетоводителите”.

Обвинения за пране на пари са повдигнати на 34-годишния Борис Чилов и Атанас Георгиев, на 32 г. На 26 септември в Пловдив те получили 147 000 лева, за които знаели, че са придобити чрез престъпление. За това законът предвижда от 1 до 8 години затвор и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Четиримата обвиняеми са задържани първоначално с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа. Вчера Окръжният съд остави Георгиев в ареста, а Чилов бе освободен под гаранция 3000 лв.

В хода на разследването станало ясно, че на установените 41 човека са изготвени трудови договори с разградския театър, но те нямат отношение към дейността му или каквито и да било дейности в областта на изкуството.

Схемата е включвала, след като парите пристигнат, те да бъдат теглени или от титулярите, или от Георгиев. Част от хората са предали картите си на Атанас Георгиев, други пък са му носели лично изтеглените суми, съобщават от прокуратурата.

Работниците, които са предимно от Перник, са получавали като бонус социалните осигуровки. Те били осигурявани на максималния осигурителен доход.

На 26 септември двама от новоназначените служители на театъра се уговорили с Борис Чилов и Атанас Георгиев да се видят на бензиностанция до Пловдив, за

да им предадат парите, дошли по техните сметки

На мястото на срещата обаче двамата били задържани от служители на областната дирекция на МВР. По случая е започнало разследване от отдел “Икономическа полиция”. Претърсен бил автомобила на Атанас Георгиев. Открити били и иззети множество предмети от значение по делото, включително списъци с назначени в театъра в Разград, както и други, назначени в Смолян. Иззети били и множество банкови карти на нови служители, с които той е боравил, както около 125 000 лв. Установено е, че самият Георгиев е бил назначен фиктивно на работа в театъра в Смолян, твърди окръжната прокуратура в Пловдив.

На следващия ден разследващите са извършили претърсвания в Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград и в Родопския драматичен театър, иззели са счетоводни документи и компютърни системи. Извършено е претърсване и на адреса в Смолян, посочен като адрес на управление на дружеството на Писков, обслужващо театрите. На същата дата той и Левон Манукян са били задържани и са им повдигнати обвинения.

“Родопският драматичен театър “Николай Хайтов” е работил през цялото лято. Щатът на театъра е сравнително постоянен.

“При гастроли действително сме наемали хора, но до няколко души

Тяхната задача е чисто логистична - разлепване на плакати, промотиране на постановки, наемане на зала, продажба на билети и други дейности, които могат да ни осигурят публика. Срещу тази работа са получавали възнаграждения, но става дума за суми от порядъка на 1000-2000 лв. месечно. При отлично свършена работа е имало и минимални бонуси, за да има интерес същият човек да работи усърдно и при следващ гастрол на театъра ни. Нямам обяснение защо театърът в Смолян е замесен в това разследване”, заяви директорът му Румен Бечев. “Няма разследване срещу Родопския драматичен театър”, каза директорът на ОДМВР- Смолян старши комисар Цветан Цанков.

Окръжната прокуратура в Смолян обаче наблюдава досъдебно производство, образувано след получен доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция, за сключване на неизгодна сделка в театъра. То е от 26 септември, т.е. преди извършените в Пловдив арести, уточни окръжният прокурор в Смолян Недко Симов. Става въпрос за договор за разпространение на дейността на театъра. Разследването е в начален етап, предстои да бъдат разпитани свидетели, да се съберат писмени доказателства и да се назначат експертизи. Към момента по делото няма привлечени обвиняеми.

Министърът на културата Найден Тодоров: Пуснал съм пълно разследване, целият сектор е в ступор

“Пуснал съм пълно разследване и се опитвам да

разбера какво се случва, което означава, че проверяваме и в министерството”, обясни пред “24 часа” министърът на културата Найден Тодоров.

Министърът на културата Найден Тодоров
Министърът на културата Найден Тодоров

“За мен версиите са две: едната е, че такова лице съществува, а другата - че някой се опитва да се измъкне. Прочетох написаното в сайта на “24 часа”, може да е защитна теза на Левон Манукян, но на базата на тези думи прокуратурата не може да повдигне обвинения”, каза още министърът.

“Започвам проверка с кого Манукян се е срещал от министерството. Това не означава, че хората са виновни, а за да си направя справка за себе си. Това са хора, с които работя, и то всеки ден.

Целият сектор е в ступор от това, което се случва. Ние сме виждали и друг път нарушения, работим за отстраняването на пролуки в закона, които разрешават определени видове нарушения, но това, което се случва през последната седмица, е кардинално ново. Източване на системата през работните заплати, и то при положение, че работодатели, синдикати и министерство работят заедно с политиците и парламента през последните години за вдигане на заплатите в сектора, това за мен е перверзно.”