Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Биршен Ибрямова на гладна стачка пред парламента.
Биршен Ибрямова на гладна стачка пред парламента.

Тя настоя за отлагане на изборите

Съпругата на арестувания депутат Джейхан Ибрямов Биршен обяви гладна стачка пред парламента и предупреди, че ще остане там, докато той не бъде освободен. Тя се присъедини към призива на Джевдет Чакъров за отлагане на изборите.

Ибрямов е независим народен представител в 50-ото НС и кандидат за 51-ия парламент от листите на Алианса за права и свободи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Около 19,10 часа в сряда той бе арестуван, докато приема 100 хил. белязани лева от Мирослав Тодоров, арестуван през август за данъчни престъпления и пране на пари.

Съпругата на арестувания депутат Джейхан Ибрямов Бииршен започна гладна стачка пред сградата на бившия партиен дом. Заедно с нея там са и представители на младежката организация на ДПС.
Съпругата на арестувания депутат Джейхан Ибрямов Бииршен започна гладна стачка пред сградата на бившия партиен дом. Заедно с нея там са и представители на младежката организация на ДПС.

Съпругата на Ибрямов обяви по-рано тази вечер, че ще изчака съпругът ѝ да бъде преместен с полицейски конвой до ареста на "Г. М. Димитров", след което ще започне гладна стачка пред парламента. Тя пристигна там малко преди полунощ.

Ибрямова обясни, че е получила разнопосочна информация за ареста на съпруга си - за откуп, подкуп, купуване на гласове, както и за различни суми, с които е бих хванат мъжът ѝ. "Снощи имаше обиск вкъщи. Не намериха абсолютно нищо. Обискът беше, защото имаха някакви съмнения в съпруга ми г-н Ибрямов, а се оказа, че от вкъщи иззеха два тефтера - лично мои, служебни, не негови, и една папка с документи, касаещи г-н Доган, по никакъв начин не касаещи г-н Ибрямов", разказа жената пред медиите. Тя е най-доверената секретарка на почетния председател на движението.

Биршен Ибрямова
Биршен Ибрямова

За ареста на съпруга си тя научила от медиите, понеже от КПКОНПИ отказали да ѝ отговорят. В сряда Ибрямов бе в Шумен, за да открие предизборната кампания на Алианса, чиято листа води. Жена му знаела, че после ще се прибере в София и ще бъде в централата на ДПС до към 19,00 часа, затова първоначално не се притеснила от липсата му. Именно около този час той е бил арестуван.

Ибрямова се присъедини към призива на Джевдет Чакъров за отлагане на изборите до нормализиране на ситуацията и настоя за освобождаването на съпруга си.

Младежите на ДПС са донесли одеяла, с които да се топлят през нощта.
Младежите на ДПС са донесли одеяла, с които да се топлят през нощта.

Арестът на Ибрямов е бил по Закона за МВР, тоест за 24 часа, в ситуацията на неотложност. Едно денонощие по-късно Ибрямов остана без имунитета си като кандидат- депутат, след като ЦИК с 13 гласа му го свали малко след 19 часа. Късно вечерта шефката на парламента Рая Назарян разреши свалянето на имунитета му, за бъде обвинен. Така депутатът беше оставен в ареста за 72 часа.

Според близки до разследването обвинението на Ибрямов е за търговия с влияние. Неофициално се твърди, че той обещавал да уреди обществени поръчки в Министерството на отбраната. Първо поискал 200 хил. лв. в района на Немската гимназия в София, а после взел половината на бул. "Тотлебен".