Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Християн Мицкоски СНИМКА: Twitter/ @MickoskiHM
Християн Мицкоски СНИМКА: Twitter/ @MickoskiHM

Виктор Орбан ще затопля отношенията между Скопие и София

Унгария планира да организира двустранна среща в Будапеща между Северна Македония и България, “за да се види дали могат да бъдат приближени позициите” и Скопие да започне преговори с ЕС. Това обяви македонският премиер Християн Мицкоски, като допълни, че това е план на унгарския му колега Виктор Орбан, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

“Нека Европейският съюз да бъде арбитър,

председателят на ЕС ни кани в Будапеща, за да решим всички въпроси предварително, не на етапи, да няма повече пречки”, заяви Мицкоски. Допълни, че не вижда смисъл от промени в конституцията на страната, ако след 6 месеца България постави нови условия.

Мицкоски разкри какво са му казали представители на ЕС - в Брюксел подкрепили преговорната рамка, защото бившият президент Стево Пендаровски и бившият премиер Димитър Ковачевски ги убедили, че ще осигурят мнозинство, за да бъдат вписани българите в македонската конституция.

“Ако някой очаква от това правителство или от мен да приема нещо, срещу което по принцип съм бил против и съм имал аргументи, а не от инат, греши или не ме познава”, заяви Мицкоски. И добави, че очаква някой да му каже причината защо българите в Северна Македония трябва да бъдат вписани в конституцията, пише БТА.

“Българското малцинство тук има всички възможни права. Ако някой политик твърди, че те са нарушени, трябва да има доказателства. А доказателствата можем да ги прочетем в решенията на Съда за правата на човека в Страсбург. И ако видим какво казва той, ще стане ясно, че там има 14 присъди за нарушени права на македонската общност в България и нито една по отношение на българската общност в (Северна) Македония”, отбеляза Мицкоски.

Според македонския премиер двете страни

трябва да бъдат добри съседи,

но исканията трябва да са обективни.

“Ако непрекъснато се нападаме със средновековни аргументи, няма да излезем от това блато”, смята той. Засегна и темата за общата история на РСМ и България. Говорейки за Гоце Делчев, той подчерта, че това е “титанът на македонската борба” и аргументите трябва да се покажат, за да се види какво е значението му за македонския народ.

“За мен Гоце Делчев е македонски деец и историческа личност, титан на Македония, за тях може да е нещо друго. Нека кажат колко песни, имена, истории има Гоце, пък да видим колко са у нас. Да видим кой всъщност беше Гоце Делчев. Мъдростта на народа е неприкосновена”, заяви Мицкоски.

БАН: Поне 10 произведения имаме за революционера

Песни за Гоце Делчев имаме, те са поне десетина, създадени в началото на XX век. Знаменателните “Хайдушки песни” на гениалния Пейо Яворов са посветени на Гоце Делчев и отдавна са познати не само като стихове, но и като запомняща се песен.

Фолклорният ни ансамбъл за народни танци и песни “Гоце Делчев” е основан от български бежанци от Егейска и Вардарска Македония. В репертоара му има много песни от Вардарска Македония, но не са пропуснати и останалите фолклорни области, подчертават от БАН. И дават пример с тази автентична песен, посветена на Гоце Делчев:

Моли се на Бога,

Маце

Моли се на Бога, Маце, моли се на Бога.

Моли се на Бога, Маце, роса да зароси.

Роса да зароси, Маце, роса да зароси,

роса да зароси, Маце, Струма да дотече.

Струма да дотече, Маце, Струма да дотече,

Струма да дотече, Маце, сандък да довлече.

Во сандъко има, Маце, во сандъко има,

во сандъко има, Маце, една десна ръка.

На ръката има, Маце, на ръката има,

на ръката има, Маце, пръстен

бурманлия.

На пръстено пише, Маце,

на пръстено пише, на пръстено пише, Маце, име Гоце Делчев.

Тебе ти се пада, Маце, тебе ти се пада,

тебе ти се пада, Маце, пръстено да носиш.

Пръстено да носиш, Маце, пръстено да носиш.

Пръстено да носиш, Маце, четата да водиш...