Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Меморандумът с Gemcorp бе подписан на 23 март 2022 г. Вдясно е основателят на фонда Атанас Бостанджиев.
Меморандумът с Gemcorp бе подписан на 23 март 2022 г. Вдясно е основателят на фонда Атанас Бостанджиев.
  • Бившият шеф на кабинета на Борис Джонсън също сред назначените в инвестиционния фонд
  •  От компанията отричат лобизъм

Лондонският инвестиционен фонд Gemcorp на българина Атанас Бостанджиев, който стана известен покрай проваления меморандум за енергетиката с правителството на Кирил Петков през 2022 г., привлича висши политици от британската Консервативна партия в търсенето на нови пазари в Близкия изток, след като прекрати руското си финансиране.

Това става ясно от разследване на “Файненшъл таймс” в сътрудничество с базираната в Лондон руска опозиционна изследователска организация Dossier Centre. Те осветляват връзки на българския финансист с висши руски служители, които на практика неофициално са диктували политическото и търговското влияние в държави от Африка и по-специално Ангола - втория по големина производител на петрол на континента.

Според публикацията в навечерието на очаквания разгром на Консервативната партия във Великобритания високопоставени членове на правителството започнали да търсят убежище в частния сектор. Преориентирането стартира около година преди решаващия вот, след като Gemcorp преустанови поне привидно връзките си с Русия.

Дотогава имаше процъфтяващ бизнес в Африка, където Русия засилва влиянието си от 2019 г. насам. Новата цел на Gemcorp обаче е да инвестира в Близкия изток и по-точно в Саудитска Арабия.

Затова фондът започва да наема бивши високопоставени политици и служители на торите - включително такива, които доскоро имаха достъп до Даунинг стрийт. Сред тях са лорд Едуард Листър - началникът на кабинета на бившия министър-председател Борис Джонсън, бившият министър на инвестициите лорд Джери Гримстоун и Гадж Валупилай - бивш началник на кабинета на последователни председатели на Консервативната партия. За някои от тях се смята, че са развили добри връзки в Саудитска Арабия и ОАЕ, докато работят за британското правителство, се твърди още в разследването.

Сега Листър е директор без изпълнителни функции в Gemcorp, Гримстоун е председател, а Валупилай - ръководител на стратегията в Близкия изток. Фондът също така наема Саймън Пени като ръководител на Gemcorp за Близкия изток, който до 2023 г. беше дипломатически търговски пратеник на Обединеното кралство в региона.

От Gemcorp коментират, че бившите служители на Обединеното кралство са били наети, за да подпомогнат укрепването на управителния съвет, а не за да лобират от името на компанията.

Въпреки това новите им професии ги поставят в особена ситуация - доскоро са работили за правителство, което наложи няколко пакета санкции на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, а сега направляват икономическа стратегия на фонд, първоначално финансиран през 2014 г. от двама руски олигарси.

Всичките четирима бивши държавни служители са категорични - не са участвали в лобиране от името на Gemcorp и са извършили надлежна проверка, преди да приемат постовете, и са се уверили, че компанията няма връзки с Москва или лица, на които са наложени санкции.

Но това далеч не е единствената руска връзка - според разследването на “Файненшъл таймс” компанията все още се занимава с дейност, близка до търговския натиск на Владимир Путин в Африка. Руското правителство се ориентира натам, за да сведе до минимум въздействието на западните санкции, а един от основните инвеститори на правителствата там, които купуват оръжия за милиарди, е Gemcorp.

Миналата година фондът обяви, че е подписал споразумение с Министерството на инвестициите на Саудитска Арабия за набиране на 1 млрд. долара.

Gemcorp нашумя в България през март 2022 г., когато правителството на Кирил Петков подписа меморандум с компанията за енергетиката. Според документа фондът трябваше да инвестира над 1 млрд. долара в проекти за зелена енергия.

В следващите дни последваха редица публикации, че зад Gemcorp има руски капитали. Фондът стартира през 2014 г. с пари от руските олигарси Алберт Авдолян и Сергей Чемезов, който е колега на Путин от годините му в КГБ. Заради това е включен и в санкционните списъци на САЩ и ЕС. Основател на Gemcorp е българинът Атанас Бостанджиев, който до средата на 2014 г. беше изпълнителен директор на “ВТБ Кепитъл” - инвестиционното дружество на руската Внешторгбанк.

След тези информации стана ясно, че ДАНС ще проверява Gemcorp. Докладът на службата потвърди руската връзка във фонда, от който обаче олигарсите са излезли през 2018 г. До същите изводи достигна и специално създадената парламентарна комисия.

Три месеца по-късно - през юли 2022 г., правителството на Кирил Петков реши да прекрати меморандума с Gemcorp.