Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп след атентата
Доналд Тръмп след атентата

Крайно време е да обърнем ценностите с хастара навън

Когато душата ми закопнее за люта критика по адрес на Тръмп и неговите тръмписти, пускам си любимото ми предаване “Събота 150” по “Хоризонт” – никога не ме разочарова! Онзи ден даже научих във връзка с простреляното му ухо, че страдал от лудостта на Ван Гог в последните му години.

Уау! – казах си на чист американски – колегите направо къртят мивки! Как обаче ще вземат завоя след половин година, когато Тръмп ще е президент на САЩ, а двете Камари на Конгреса ще са в ръцете на тръмпистите? Ще се справят ли? Или ще си докарат беля?

Нашите си избори по принцип нищо не променят, но виж, американските,

взеха направо да обръщат България с хастара навън. Отмина времето, когато и демократи, и републиканци пращаха едни и същи опорки. Така че сега, когато победата на Тръмп е почти гарантирана, май трябва да се подготвим за идеологическо салтомортале.

Както би казал президентът Никсън, време е да спрем да уринираме срещу вятъра. Бойко Борисов би споменал нещо за таралежа и голите задни части, но аз съм сигурен, че най-добре ще нацели новата политическа линия Пеевски. Сега е малко зает, но все ще намери време.

Разбира се, до изборите в САЩ има около 100 дни и до тогава на Тръмп винаги може да му се случи случка. Но от миналата седмица той си има заместник, който е от точно същата политическа кръвна група. Даже от още по-същата.

Джеймс Ванс ще продължи делото на Тръмп с още по-ревностно усърдие

и безотказна вярност към ценностите, които нашето гражданско общество така страстно презира.

Какви ги свърши Тръмп предишния път? Първата му работа като дойде на власт през януари 2017 г., бе да погребе любимите глобални проекти на Обама - трансатлантическото и тихоокеанското търговски споразумения. Сега ще въведе още по-мощен протекционизъм. Освен това той се отказа от Парижкото споразумение по климата, значи сега Зелената сделка ще се отложи за по-добри времена. Язък за плана за възстановяване и взаимопомощ.

Но у нас тогава най-много се усети, че оряза парите за подпомагане на демокрацията по света – става дума за фондациите, мозъчните тръстове и другите перли на гражданското ни общество.

Това последното направо причини болка на прогресивните идеолози. Напълно ги разбирам, когато сравняват Тръмп с Хитлер, но сега ще трява да потърсят други исторически фигури. Например Чърчил. Или Исус. Някои израелци го сравняват с персийския цар Кир Велики, който насърчил евреите да се завърнат в Цион и да възстановят Соломоновия храм.

Догодина може да очакваме много повече от същото. През 2017 г. Тръмп беше слаб и всички го саботираха, включително и собствената му партия, която още се доминираше от клана “Буш”. Сега Републиканската партия е изцяло тръмпистка. На това отгоре ще разполага със сериозни мнозинства и в Сената, и Камарата на представителите. За Сената прогнозата са сигурни 50:43 в полза на републиканците, като останалите 7 места са на ези-тура. За долната камара в момента републиканците имат предимство от 8 депутати, очаква се да го разширят до 15-30 нови тръмписти.

Следователно този път каквото Тръмп каже, това ще е и в САЩ, и в Европа, и в България.

Помните ли например когато ни посети украинският президент Зеленски? Тогава той бе такъв герой, че прогресивната общност дори натри с него носа на Румен Радев – ето, това е президент, а не като тебе! Сега обаче ще е обратното – Тръмп има зъб на Зеленски заради първия си импийчмънт. Напомням, че ставаше въпрос за един телефонен разговор между двамата. Зеленски би могъл да помогне много, ако бе предоставил някакви данни за някакъв сървър, но не го направи. Би могъл да разкрие защо украинската фирма “Буризма” дава луди пари на президентския син Хънтър Байдън. Но не го направи и мъдро постъпи, тъй като после Джо Байдън му бе много признателен. Нито веднъж не му отказа фотосесия пред камината.

Сега обаче Зеленски е с изтекъл мандат и отказва да прави нови избори. Това затруднява обещания от Тръмп мир в Украйна - Путин твърди, че нямало с кого да преговаря, Украйна нямала легитимен президент. Другия месец и украйнският парламент ще е с изтекъл мандат и тогава вече Путин направо ще каже, че няма такава държава. Според мен първата работа на Тръмп ще е да помоли учтиво Зеленски да направи избори и той почти сигурно ще ги загуби. В момента не е прекомерно популярен.

Разбира се, и Байдън може да го помоли за същото, но смее ли? Зеленски може да да се разприказва и за Хънтър, и за “Буризма”, и за липсващия сървър. По-добре за спи зло под камък.

Тръмп обеща веднага да прекрати войната в Украйна и вероятно ще го стори, ако Байдън не направи чудо и не го изпревари. Сега засега планът му е равнобедрен - щял да заплаши и Зеленски, и Путин. Първият трябва или да спре стрелбата и да преговаря за мир, или ще му се отрежат помощите. Вторият трябва да направи същото, иначе Тръмп ще даде на Киев 10 пъти повече оръжия, с които украинската армия ще стигне до Урал и оттатък.

Дотук Тръмп не казва какво ще стори, ако и двамата едновременно откажат. Сигурно не очаква чак такава дързост. И е прав, войната омръзна на всички и основната пречка пред мира вече е спорът кой да го финансира. Но мир ще има и у нас Румен Радев ще дръпне реч: “Аз от кога настоявах!”

Но основният проблем пред родното гражданско общество както винаги са понятията. Що е тръмпизмът и как да го назоваваме? Родната прогресивна общност така е свикнала с пейоративните определения, че трудно ще се спре. Току-виж пристигнал на посещение, а правителството на ДБ опъва на летището приветствен лозунг: "Добре дошъл, о, разединител на нацията и десен популист!". И освен това женомразец, хомофоб, превратаджия, нацист и расист – все нещо може да се промъкне през зъбите по инерция.

Засега е ясно, че тръмпизмът е против глобализацията. Освен това е против незаконната миграция, изнасянето на промишлените предприятия в чужбина, Зелената сделка, политиката на идентичностите и джендъризма (забравете Истанбулската конвенция). Кой знае защо, с това Тръмп печели работническата класа в САЩ, а и в Европа. Не би трябвало, но наистина печели, което показва колко неосъзнат е пролетариатът век и половина след Карл Маркс.

От друга страна, в областта на икономическата и социалната политика Тръмп е от същата кръвна група, от която са и управляващите у нас. Българската данъчна система за него е пропуск към рая. А това е по-важно от смяната на джендъра, нали?

Ако прогресивната общност търси път към сърцето му, нека го заведе на голф игрището "Блек Сий Рама" край морето. И докато там показва висш пилотаж в играта с малките топки, Андрей Райчев и Кънчо Стойчев ще му обяснят всички тънкости на българската политика.

Амин.