Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата оспорва присъдата на касиерката, апелативните магистрати в Бургас ще решат дали да я оставят 8 г. зад решетките, или да увеличат наказанието.
Прокуратурата оспорва присъдата на касиерката, апелативните магистрати в Бургас ще решат дали да я оставят 8 г. зад решетките, или да увеличат наказанието.

  • След обира през 2015 г. започнала пълна ревизия, но тогава никой не разбрал за далаверите ѝ
  • Съдът ѝ даде 8 г. затвор, но прокуратурата внесе протест – иска по-висока присъда заради тежестта на престъплението
  • Съпрузите работели в Англия, събирали пари за къща
  • Идвали си веднъж годишно и винаги били обслужвани от Катя Т., защото само тя се занимавала с големите банкови преводи във валута

По-висока присъда ще иска Окръжната прокуратура в Бургас за бившата банкерка Катя Т. от Айтос, източила над 350  000 лв. от сметките на семейство гурбетчии. Те събирали пари с години, за да си построят собствена къща.

През 2015 г. тя преживяла обир в банката, но при ревизията тогава никой не разбрал за далаверите ѝ. Това става три години по-късно.

На 7 октомври т.г. окръжният съд постанови 8 г. затвор за 63-годишната жена. Прокуратурата обаче не е доволна от присъдата и внесе протест.

“Ще настояваме за преквалифициране на обвинението, тъй като смятаме, че става дума за особено тежък случай”, коментира пред “24 часа” окръжният прокурор Христо Колев.

Бившата касиерка е подсъдима за това, че в продължение на пет години - от 2014 до 2018 г., като длъжностно лице в банкова институция е присвоила сумата от 357 491 лева.  Възползвайки се от позицията си, тя е присвоявала различни суми от сметките на мъжа и жената, клиенти на банката. Касиерката изготвяла неистински документи, платежни нареждания или разписки за получаване на сума на името на клиенти, които въвеждала в счетоводната система на банката.

Катя Т.

фалшифицирала подписите на съпрузите

от айтоско село, които живеели в Англия и се връщали в България само веднъж годишно. Когато си идвали, те винаги се отбивали в банката и винаги били обслужвани от касиерката Катя, тъй като само тя работела с големите банкови преводи във валута, разкриват запознати със схемата. Съпрузите внасяли всеки изработен лев, за да могат един ден да вдигнат свой дом в Айтос.

Измамата лъснала едва през 2018 г., когато починал бащата на жената и тя спешно се върнала в Айтос. След погребението роднини си поделили бащините пари и жената отишла в същата банка да ги внесе. Тъй като парите били в левове, била обслужена от друга касиерка. Гурбетчийката поискала справка на спестяванията си във валута и

едва не припаднала, когато чула, че сметката в паунди е полупразна

Вместо левовата равностойност на около 180  000 лв. там имало не повече от 2000 паунда. Жената веднага позвънила на мъжа си в Англия. Двамата изпратили официално искане към банката и след вътрешен одит се оказало, че и неговата сметка била полупразна. Така семейството загубило точно 357  491 лв. от които все още не е получило нито лев.

Съпрузите си наели адвокат и започнали дълги преговори с банката за възстановяване на спестяванията им, но в крайна сметка се стигнало до завеждане на граждански дела, разкри пред “24 часа” адвокат Здравко Костов, който представлява ужиленото семейство. Едното дело вече е спечелено на две инстанции, предстои произнасяне на ВКС, а другото бе спряно в Бургаския съд до произнасянето по наказателното дело, уточни адв. Костов.

В продължение на 5 години Катя Т.

присвоявала от сметките на гурбетчиите малки суми, но редовно

- по 800, 1000, 2000 паунда. За да прикрие следите си, използвала и друг свой клиент, също гастарбайтер от Айтос. Той живеел в Швеция и също рядко се прибирал в България. Банкерката извършвала фиктивни преводи от сметки на съпрузите към неговата. Реално пари не влизали в тази на мъжа от Швеция, който рядко се появявал в банката и не се интересувал за състоянието на авоарите си.

Това са т.нар. спящи сметки, по които не се извършват чести банкови операции, затова са удобни за подобни измами, коментират разследващи.

При изготвяне на документите касиерката е фалшифицирала подписите на измамените съпрузи. По делото има

повече от 20 графологични експертизи,

които доказват това, коментират разследващи. Полицаи и прокурори работят по случая 5 години, преди делото да влезе в съда.

Обвинителният акт е внесен на 11 декември 2023 г., а първото съдебно заседание е на 31 януари т.г. На 7 октомври първоинстанционния съд излиза с присъда. Спрямо квалификацията на обвинението тя е средна по размер – 8 г. лишаване от свобода при предвидени от закона между 3 и 15 г. Ако обаче деянието бъде преквалифицирано в по-тежко, както настоява държавното обвинение, банкерката може да получи от 10 до 20 г. затвор.

В Айтос почти никой не знаел за далаверите, за които Катя се оказва подсъдима. Местни обаче припомнят, че тя е била служителката, срещу която на 19 май 2015 г. маскиран нападател насочва автомат. Тогава в айтоския клон на банката е извършен въоръжен грабеж и са задигнати около 30  000 евро.

Двама рокери, въоръжени с автоматично оръжие

и с каски на главите, нахлуват в банката около 12,15 ч. В офиса има петима-шестима служители и няколко клиенти. Двамата маскирани заповядват всички да легнат на пода, а единият произвежда изстрел в тавана. Докато този с оръжието държи на мушката банковите служителки, другият прескача зад гишето в паричния салон и започва да пъха банкноти в торба, като взема само евро и паунди.

След обира в банката започва пълна ревизия, за да се установи точната сума, задигната от бандитите. Проверката обаче не успява да разкрие измамната схема, по която касиерката Катя е точела пари от чужди сметки – в онзи момент от около година. Едва след като през 2018 г. започва разследването и лъсва огромен пробив в сигурността, от банковата институция предприемат драконови мерки и затягат системата за контрол.

Една от мерките е въвеждането на сканиране на личните карти на клиентите, разкриват експерти.

Постановената от окръжния съд присъда не е окончателна и може да бъде обжалвана, а бившата банкерка най-вероятно ще се възползва от тази възможност. Затова сега на ход са апелативните магистрати. Те са следващата инстанция, която ще разглежда наказателното дело срещу банкерката от Айтос.