Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слънчевото изригване
СНИМКА: НАСА
Слънчевото изригване СНИМКА: НАСА

Само преди час Слънцето изригна мощно, като причини прекъсване на радиото в САЩ, съобщи НАСА. Слънчевият максимум ще настъпи през 2025 г.

Едно слънчево петно отприщи слънчево изригване от тип X2.1. Те се измерват от клас В (най-слабият) до X-клас (най-интензивният).

Сегашното е далеч от рекордното X45 от 2003 г., но то все пак генерира достатъчно ултравиолетова радиация, за да причини смущения при предаванията на къси вълни в Северна и Южна Америка.

В допълнение към радио смущенията Центърът за прогнозиране на космическото време на NOAA потвърди, че е изхвърлена коронална маса (от слънчевата корона) вследствие на изригването. Учените все още анализират дали тя е насочена към Земята, което може да доведе до геомагнитни бури през следващите дни.

Ако това се случи, изхвърлената слънчева коронална маса може да наруши спътниковата комуникация и дори да повреди електропреносните мрежи, тоест протичането на ток към потребителите.

Това събитие заедно с друго от 3 октомври с мощност X9.05 бележи най-мощното изригване от 7 години насам, допълват от НАСА.