Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Митев
СНИМКА: БНР
Милен Митев СНИМКА: БНР

Досегашният шеф на БНР Милен Митев остава генерален директор на общественото радио за втори 3-годишен мандат.

За него гласуваха трима от петте членове на регулатора днес. Габриела Наплатанова, Къдринка Къдринова и Галина Георгиева дадоха гласа си за Митев и така го избраха за още три години на ръководния пост.

Галина Георгиева видя решителност в концепциите на всички кандидати. Тя гласува за Милен Митев, който според нея отговаря в най-пълна степен на изискванията на високия пост. Той е с безспорно богат административен опит и вярвам, че ще запази стандартите за обективност и достоверност, каза тя.

За Къдринка Къдринова Митев е дал отговор и по най-парливите въпроси, без да премълчава и трудните за преодоляване препятствия. „Високо оценявам качествата и професионализма на всички. Но моят избор е Милен Митев, който със своя уравновесен поглед към всички проблеми, със своя стратегически поглед за справянето с тях, спечели моето доверие", обясни Къдринова.

Пролет Велкова не намери достатъчно добри аргументи, за да гласува за никого от кандидатите, въпреки всички добри тези в концепциите им. Но подчерта какво липсва според нея - умението да провежда трудни решения.

„Много добре оценявам силните черти на Милен Митев, но има нещо, което според мен не може да бъде пренебрегнато – той даде възможност на един водещ да прави агитация в продължение на години. При това кампания със средствата на всички граждани у нас. Така той си отгледа не аудитория, а електорат. Най-лошото е, че този ефир бее наситен с неистини, враждебна реч, настройване на едни групи на обществото към други. Бяхме свидетели оня ден как Мария Цънцарова беше нападната. Тя даде отпор, както и медията й, и заслужи поздравления, каза Пролет Велкова. Ако Милен Митев беше дал този отпор, аз щях с две ръце да гласувам за нея, а сега и с една не мога", обясни Велкова.

Симона Велева гласува за Ива Дойчинова-Димитрова, която по думите й е представила ясни решения и подход към бъдещото развитие на радиото. „Тя съчетава както опита в БНР, така и този на ключови позиции. Модерният облик, който тя представи, ме впечатли", обясни Велева. И допълни: „Сегашният директор също има своите предимства, но не мога да подмина огромния ай тй срив, липсата на цялостна концепция за отделните програми, незадоволителните финансови отчети."

Габриела Наплатанова, която е и.д. председател на СЕМ, обясни, че за нея всички кандидати покриват изискванията за длъжността. „Настоящият генерален директор Милен Митев даде силна заявка да бъде гарант за устойчивостта на БНР, радиото да е информационен лидер и да застава зад значими каузи", каза тя. Той показа силен характер да ръководи радиото в ключов момент, като гарантираше плурализъм на гледни точки", каза Наплатанова.

Милен Митев е роден на 4 март 1984 г. Завършва специалност „Право" в Софийски университет „Св. Климент Охридски". Започва работа в БНР през 2009 г. като юрисконсулт. В периода август 2018 година – юли 2019 г. изпълнява длъжността директор на Дирекция „Правна и човешки ресурси" на БНР. От септември 2019 г. до март 2020 г. работи в БТА, първо като главен юрисконсулт, а след това и като главен секретар. От 1 април 2020 г. е директор на Административната дирекция на БНР. На 27 октомври 2021 г. Съветът за електронни медии го избра за генерален директор на БНР.

През декември 2023 г. Митев стана първият българин, избран за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union - EBU) - най-голямата организация на обществени медии в света. Член е и на Правния комитет и на Радиокомитета на EBU.

Миналия месец Съюзът на българските национални електронни медии (СБНЕМ) единодушно го избра за свой председател.