Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 200 години, през 1824 година, във Великобритания е създадена първата в света организация за закрила на животните срещу насилие. Наречена е Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals – Кралско общество за предотвратяване на жестокостта към животните.

Нейното създаване е предшествано от първото в историята на Острова правосъдие за магаре, доведено в съдебната зала през 1822 година. То било в рани и кръв, ребрата му на някои места се виждали. На някои заседатели прилошало, обвиненият се изплюл на земята. Само обвиняващият прокурор Ричард Мартин прегърнал главата на животното и след като показал раните, го завил с одеяло.

Английската организация е връстник на „Рибния буквар" на Петър Берон. Но докато у нас тепърва започвали да отварят двери училища, още в първата година след гласуването на закона, пред съда в Лондон били изправени 63-ма престъпници за недопустимо отношение към животните.

Патрон на организацията става принцеса Виктория, а като кралица Виктория тя взима под своя егида организацията и тя е вече със статут на кралска. Простата идея е, че страданието е винаги страдание, независимо дали го преживяват хора или животни.

Днес БТВ разказва за КОНЦЛАГЕР ЗА КУЧЕТА край Враца. Милите беззащитни кучета са натъпкани в клетки, останали като скелети с окапала козина, умиращи, без надежда, че нещичко някога ще се промени. Пространството им е достатъчно, за да поемат през решетките последния си дъх.

Помните ли кучето Мечо? Онази добра душа, която бе трошена на парчета от изверг? След като ветеринарите го събраха отново и опитаха да му вдъхнат мъничко доверие към хората, оказа се година, че след всенародното бурното възмущение, никой не пожела да го осинови.

Да знаете на какво беше осъден неговият извратен мъчител? На 3 хиляди лева. Няма информация дали ги е платил.

Мнозина искат да имаме строга зоополиция. Но тя няма да е като американската. Престъпната двойка от Враца, които са докарали животните до мъчителна агония, няма да бъдат осъдени, няма да влязат в затвора, няма да бъдат задължени да извършват физически труд няколко години, защото лежането в стая в затвора и без това не превъзпитава.

Врачанският наглец рече: „Лоша реклама няма" – тоест той е счел пристигането на полиция и медии за „реклама".

От репортажа не научихме колко са животните, но видяхме окаяното им състояние. Сега БТВ ни дължи продължение на историята, защото изтощените до смърт души заслужават грижа, нежност, търпение и обич и ако тук не се намери кой да ги вземе, нека организациите за защита на животните потърсят нови домове в други европейски държави.

Да ви кажа как се процедира на Острова.

42-годишният Шон Маккорт от Абърдийн се признал за виновен по пет обвинения, като по три от тях той е причинил страдание на шест малки кученца, като ги оставил в урина и екскременти и така е предотвратил възможността те да се развиват нормално. Когато майката и малките били заведени при ветеринар, едно от тях трябвало да бъде приспано на мига, защото нищо по-милостиво не можело да бъде направено за него. Въпреки лечението, общо четири кученца били евтаназирани, но последните двечки и майката били осиновени и вече живеят щастлив кучешки живот.

Шон Маккорт е осъден на пет месеца ефективен престой в затвора през 2024 година.

Дали да доведем същия британски ветеринар във Враца и да го попитаме какво би казал за състоянието на нашите концлагерни кучета?

Няма нужда да предполагам дали изобщо нещо ще последва за врачанските изверги. Нашият съд е особено милостив към мъчителите - на жени, на деца или на животни.

*От фейсбук