Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От страна на ДПС се явиха Йордан Цонев, Искра Михайлова, Халил Летифов и Хамид Хамид
От страна на ДПС се явиха Йордан Цонев, Искра Михайлова, Халил Летифов и Хамид Хамид

ДПС поиска от президента Румен Радев да бъде медиатор между партиите в преговорите им за съставянето на редовно правителство. Този призив от движението отправиха по време на консултациите при държавния глава за съставянето на кабинет.

Движението е представено от Йордан Цонев, Искра Михайлова, Халил Летифов и Хамид Хамид, а срещата продължи малко над 7 минути.

Президентът ги попита какви са възможностите за съставяне на редовно правителство и какви според тях са причините за ниската избирателна активност.

"При откриването на парламента в декларацията на парламентарната група казахме ясно, че за нас прочита на изборните резултати и в частност ниската активност категорично говори за нарушено доверие към политическите субекти, даже в частност към политическия процес в страната. Това не е ново, а процес, който се развива вече няколко години, особено силно в последните 3-4 години. Това се дължи във всички случаи на факта, че в страната политическите сили последните години отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите, респективно на проблемите, които трябва да се решават. Ние този извод сме си го направили", започна зам.-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев.

ДПС е втората политическа сила на консултации при президента Румен Радев днес
ДПС е втората политическа сила на консултации при президента Румен Радев днес

"Хората категорично не искат нови избори, а политическият процес да се стабилизира, да има мнозинство, редовен кабинет, който да решава проблемите, а те са много. Решението им категорично минава през един пълен или близо до пълен мандат, за да може в перспектива да се решават нещата", каза още Цонев.

"Преди да стигнем до приоритетите и програмите трябва да кажем абсолютно категорично, че ДПС съзнава своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет, подкрепян от стабилно мнозинство, ако е възможно. Ние този свой път ще го извървим, въпросът е дали другите политически сили го разбират и още по-важно - как го разбират, защото най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандата на победителя. Все пак това е волята на българския народ, а не нещо измислено, колкото и малка част от българските граждани да гласуваха. И гласувалите, и негласувалите казаха едно и също - че доверието е ниско, но не искат избори", каза още той.

И заяви, че доверието може да се повиши само чрез работа на редовен кабинет.

Президентът се ръкува с Йордан Цонев
Президентът се ръкува с Йордан Цонев

"Ние смятаме, че най-логично е да бъда подкрепен мандата на победителя в тези избори, още повече, че заявката на по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат никак не кореспондира с това, че този мандат ще бъде подкрепен пак от първите две политически политически сили. Той ще зависи от мнозинството и волята на първите две политически сили и ние не виждаме никаква разлика в това освен политическо его. Мисля, че гражданите ясно ни казаха, че политическото и партийното его трябва да бъде потиснато", допълни той.

"ДПС и нашата парламентарна група ни натовари с това да кажем, че ние много разчитаме на вас, г-н президент, в този процес, на вашия авторитет, да убедите политическите сили в ролята ви на държавен глава в този процес като медиатор. Защото очевидно има нужда от медиатор. Няма кой да бъде освен вие, така че очакваме от вас, както винаги, да бъдете на висотата на тази отговорност и да се опитате да ги убедите, че трябва да излезем с решение от тази ситуация. Изборите са краен вариант и не са решение. Това го чухме ясно то българските граждани", каза той.

Това е втората част от консултациите при президента. В 9,00 часа първи при него бяха ГЕРБ-СДС, представени от лидера на партията и на парламентарната група Бойко Борисов заедно с Томислав Дончев и Делян Добрев. На президента бившият премиер каза, че не вижда възможност за съставяне на правителство. 

След закритата част на срещата им пред медиите Борисов обяви, че ще предложи правителство на малцинството. И отново намекна на ПП-ДБ, че може "да му върнат жеста".

Засега готовност за подкрепа на кабинет с първия мандат са заявили само от ДПС, но двете формации имат общо 115 депутати, така че им трябват още поне шест. По-късно днес - в 14,00 часа, предстои и консултацията на третата сила ПП-ДБ.

ДПС отиде на консултациите при президента

ДПС отиде на консултациите при президента

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Понеделник, 24 юни 2024 г.