Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бельовата църква "Рождество Богородично"
Бельовата църква "Рождество Богородично"

Дивна църква в полите на Северна Рила отдалеч лъже погледа, че е стопанска сграда. Белосана, чиста, на левия бряг на р. Искър, ниска и дълга. Но отблизо съзираш и кръста на билото.

В полузаритата през Средновековието светиня „с малки душници вместо прозорци" се влиза приведен. През оцеляла оригинална бронирана врата от 14 век, от дърво 8-10 см дебело, обкована с метални листове. Думкана от кремъчни пушки с барут и джепане през вековете. Ключът е цяла педя дълъг! Подът на църквата е от бял мрамор, още от времето на Древен Рим. Постлан е с надгробни плочи на видни римски граждани отпреди 1700- 2000 години... Боляринът е заръчал и платил за яка църква, кой да ти гледа (и кой ли разбира преди 600 г.), че са римски старини? Навън из старото гробище още има... Днес чешмата и беседката в двора са изградени предимно от... римско изкуство на 2000 години!!!

Надпис на стената вътре разказва вкратце удивителната история на духовната твърдина до стария римски път: „Исписа се тая църьква, каквото е сега, на 1869. Априлий 15. Тя беше и от старо време исписана, но въ последните времена издраскана и развалена дотолку (очите и различните части на светийте извъртени и пр.), щото не беше възможно да остане така. За уверение на това намери се завардена една част зад долапо... Озгоре беше покрита така дебело съ земля и бус, щото бе израснала и една младока от брестъ."

През лято 1994-то тук се случват две нови чудеса. При археологически разкопки под същия мраморен под в храма учените откриват владически гроб от Късното Средновековие. Оказва се, че е на Митрополит Симеон, обесен след цял месец мъчения (с оскубани брада и коси) в София на 21.08.1737 г.. водач на заговор срещу османската власт - Въстанието на архиереите в Софийско и Самоковско. След 3 дни на бесилото е свален и тайно погребан тук. Още 350 съратници са последвали неговата участ.

Второто откритие от 1994-1995 г. носи смут и потрес. В некропола зад апсидата, датиран от 12 до 19 век като градско гробище, от 54 погребения 5 са на „неправилни мъртъвци". Заровени са с ритуали против „вампирясване". В научния доклад за Гроб №10 е записано: „... Намерени са железни клинове при черепа и таза. Долните крайници са пречупени и липсват."... Магично място, кое ли е то?

Бельова чешма е до Бельова църква „Рождество Богородично“ - на 3 км южно от Самоков. Тук е погребан Св. Симеон Самоковски – небесен покровител на града.
Бельова чешма е до Бельова църква „Рождество Богородично“ - на 3 км южно от Самоков. Тук е погребан Св. Симеон Самоковски – небесен покровител на града.