Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков-Котето са заедно във вечността.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков-Котето са заедно във вечността. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
  • Нападателят на "Локо" (Сф) е от малкото с 5 гола в един мач за КЕШ
  • За 37 минути вкарва 4 на ЦСКА във вечното дерби

Какво общо имат Уве Олсон, Бент Лофтквист, Жозе Алтафини, Реймънд Кроуфърд, Флориан Алберт, Пол ван Химст, Герд Мюлер, Клаудио Сулсер, Сьорен Лерби, Лионел Меси, Луис Андриано, Ерлинг Холанд - едни от най-големите имена във футбола, и България? Въпросът е за доста сериозна сума в "Стани богат". Някой ще каже - националният отбор, друг ще измисли нещо различно. А отговорът е Никола Котков. Той и тези велики играчи са единствените в историята, които са вкарвали по пет гола в един мач за Купата на европейските шампиони и наследника Шампионската лига. Компанията е повече от престижна - световни и европейски шампиони, носители на "Златната топка", и един-единствен българин.

Котков е и в друга класация заедно с едни от най-големите имена в родния футбол - Димитър Йорданов-Кукуша, Наско Сираков и Христо Стоичков. Това са единствените футболисти в историята на вечното дерби "Левски" - ЦСКА с 4 гола в един мач. И го прави в рамките на 37 игрални минути, най-бързо в историята.

Покрай филма за Георги Аспарухов-Гунди някои зададоха въпроса къде е Котков в него. Отговорите са няколко и елементарни. На първо място става въпрос за връзката на Гунди със съпругата и майката на сина му Лита Маркова. Там Котков няма място, освен ако не е имал афера с Лита, което никога не е ставало. На второ място е фактът, че левскарите така и не приеха Котето като свой. Той отиде при тях в края на кариерата си и само и единствено заради Гунди. Всички знаят за обтегнатите отношения между двете семейства след трагичната им смърт след катастрофата на Витиня. Никой обаче не си задава въпроса

защо не се направи и една лента за Котков

Защото заслужава, най-малкото заради двата факта, посочени по-горе. Едва ли скоро ще се появи български футболист, който да бъде равен на Меси по нещо. Па макар и по голове в един мач.

Котков е роден на 9 декември 1938 г. и израства в столичната "Драз махала", която е до локомотивното депо. Баща му Тодор е шлосер в БДЖ. И нормално още като ученик попада в школата на "Локомотив".

Асовете на шампионския тим на “Локо” (Сф) през 1964 г. Горе е Котков, а под него са Димитър  Пенев и Спиро Дебърски.
Асовете на шампионския тим на “Локо” (Сф) през 1964 г. Горе е Котков, а под него са Димитър Пенев и Спиро Дебърски.

През 1956 г. дебютира в елита и бързо се превръща в един от лидерите на тима. Реално е първият модерен ляв в българския футбол, преди да се появи Стоичков. Невероятно точен пас, изключително мощен и плътен удар с левачката. Често бележи от преки свободни удари или направо от корнер.

Три години след дебюта си при мъжете и малко нелегално е включен в юношеския национален отбор, който печели европейската титла на първенството в България.

"Локомотив" е фактор в първенството, като през 1960 г. взема бронзовите медали след ЦСКА и "Левски". Така идва пробивът през сезон 1963/1964 г. Наставник на "железничарите" е Георги Берков. Той има постоянен състав, който променя единствено при контузия или наказание. На вратата титуляр е Иван Деянов, който преди началото на първенството пристига от "Миньор" (Димитровград). Десен бек е Васил Методиев-Шпайдела, а отляво в защита действа Апостол Чачевски. Националът Иван Димитров е в центъра на отбраната, а малко пред него като стопер играе Димитър Пенев, който още няма 18 години. Тримата основни халфове са Иван Коцев, Васил Василев–Весо и Христо Лазаров–Ричката, а в нападение действат Цветан Милев, Спиро Дебърски и Никола Котков.

В края на първенството "Локомотив" е с три точки пред "Левски" и взема титлата за първи път от 1940 г. Котков бележи 14 гола в 28 мача Толкова има и партньорът му в атаката Апостол Чачевски.

И идва 16 септември точно преди 60 години. В София гостува шведският "Малмьо", който по онова време си е средна европейска класа. Гостите са спечелили турнир във Франция, имат куп национали и самочувствието, че ще спечелят срещу дебютанта в турнира. И до 11-ата минута вече губят с 0:3 след два гола на Котето и един на Дебърски. Ян Естрьом връща един в 13-ата минута, но на полувремето резултатът вече е 5:1, като Котков е с хеттрик, а Дебърски - с две попадения. След почивката идват още два светкавични гола на Котков и българите повеждат със 7:1. Бо-Йорен Ларсон връща едно попадение, но Цветан Милев вкарва осми гол за "Локомотив". Малко след това отново Ларсон фиксира крайното 3:8. Реваншът в Швеция си е протоколен и българите падат с 0:2, но вече са сред 16-те най-добри отбора на континента. В следващия кръг обаче срещат унгарския "Раба ЕТО" (Гьор). До 80-ата минута резултатът при гостуването е 3:3, когато Ласло Повашай бележи два гола за крайното 5:3. Никола Котков вкарва 2 попадения в Унгария, а третото отново е на Дебърски. В София мачът също е невероятен. Ласло Гьорфи открива в 9-ата минута, но на почивката резултатът вече е 3:1 за "Локомотив" и му трябва само още един гол, за да продължи. Две попадения са на Дебърски, а едно на Пеци Кирилов. В първите секунди на втората част отново Повашай вкарва и задачата става трудна. В 80-ата минута Милев довежда резултата до 4:2 и 16 хиляди на "Васил Левски" полудяват. Българите тръгват в атака, но на контра Ласло Кеглович вкарва за 3:4 и всичко приключва.

Котков се мести в “Левски” заради обединението със “Славия” и за да играе с Гунди.
Котков се мести в “Левски” заради обединението със “Славия” и за да играе с Гунди.

КЕШ е спечелен от италианския "Интер", който бие във финала "Бенфика". Но в крайното класиране Котков

дели второто място с легендата на "Ливърпул" Роджър Хънт с по 7 попадения

С 9 първи са асовете на португалците Еузебио и Жосе Аугусто Торес. Дебърски е четвърти заедно с имена като Пако Хенто ("Реал", Мадрид), Жозе Аугусто ("Бенфика") и Йън Сейнт Джон ("Ливърпул"). Четиримата са с по 5 гола. Пред тях са Амансио от "Реал" и Джим Форест от "Глазгоу Рейнджърс" с по 6.

Заради невероятния си сезон той е футболист номер 1 на България за 1964 г.

През сезон 1967/1968 г. Котков бележи 28 гола в "А" група. Постижението му е клубен рекорд за "Локомотив" и до ден днешен, но в голмайсторската листа за сезона остава на второ място след Петър Жеков ("Берое"). На сметката си Котков записва общо 276 мача за "железничарите" в елита, в които бележи 142 гола.

Дебютира в националния отбор на 30 септември 1962 г. в контрола срещу Полша. Рудолф Витлачил го включва в състава за световното в Англия през 1966 г., като го пуска единствено при загубата от Унгария с 1:3. Изиграва последния си, 26-и мач за България през 1968 г. Завършва с 12 точни попадения.

Идва обаче едно от най-големите безумия в историята на родния футбол. С решение на ЦК на БКП спортните дружества минават от териториален на ведомствен принцип. Появяват се ЦСКА "Септемврийско знаме" и "Левски-Спартак". И на 25 януари 1969 г.

идва и чудовището ЖСК "Славия" - обединеният клуб между "Славия" и "Локомотив"

Той продължава участието си в "А" група през сезон 1968/1969 г. с актива от точки, спечелен от "белите", а първенството завършва с 15 отбора. ЖСК "Славия" играе домакинските си мачове на стадиона в "Овча купел", треньор остава Добромир Ташков, който води "белите", а от "Локомотив" са привлечени само Никола Котков, Атанас Михайлов, Тодор Колев, Ивайло Георгиев, Георги Христакиев, Атанас Геров, Георги Манолов, Борис Ангелов.

Несъгласен с обединението, през лятото на 1969 г. Котков преминава в "Левски" и заради приятелството си с Георги Аспарухов, с когото са неразделни. Легенди на "железничарите" като Иван Деянов и Спиро Дебърски са принудени да приключат кариерите си. Котето вкарва само 3 гола в 10 мача за обединения тим.

Феновете и на двата отбора са безкрайно недоволни. Пишат се писма до ЦК на БКП, така и не се получава някаква амалгама.

Котков така и не доживява да види възраждането на своя отбор. В края на първия си сезон обединеният тим е чак на пето място в класирането и той се мести при "сините". В следващото първенство обедененият тим е трети, а "Левски" е шампион. И след шесто място през сезон 1970/1971 г. всичко приключва на 16 август 1971 г. За съжаление, това е 16 дни след катастрофата на Гунди и Котето.

Само за 2 сезона в "Левски" Котков успява да изведе тима до дубъл през 1970 г., като тогава записва и 4-те си гола във вечното дерби. Датата е 7 юли. Още не е изтекла първата минута, когато Котето вкарва на Йордан Филипов. Петър Жеков изравнява, но русокосият бомбардир довежда нещата до 4:1 в 37-ата - най-бързите четири гола в дербито. В 69-ата Цветан Веселинов-Меци прави 5:1, като 2 минути преди това Витлачил пуска на мястото на Котето Павел Панов. В 73-ата отново Жеков се разписва за "червените".

Никола остава две деца сираци, а съпругата си Катя - вдовица. Катя и дъщеря му Мария дълги години работят в "Левски". Синът му Борислав почина от рак на белия дроб през 2011 година и е положен в гроба на баща си. Мария работи в Столичната община.