Лоша новина за любителите на бирата - тя свършва, защото изчезват хмелът и ечемикът
Заради климатичните промени и сушата светът е изправен пред малко очаквана катастрофа – пивото е под заплаха
По-малко бира на по-високи цени – това гласи зловещата прогноза на учени от Пекинския университет. Екстремните промени във времето ще намалят драстично реколтата от хмел и ечемик, пишат те в специализираното списание “Нейчър плантс”.
В бъдеще горещите и сухи месеци ще се увеличат, ще има дълги периоди на
суша и големи
горещини, а това
ще доведе до промени в
зърнените култури
Някои ще пострадат повече от други.
“Климатичните промени може да не засегнат хляба ни, но ще се отразят на бирата”, казва Дабо Гуан от университета “Цинхуа”, участвал в изследването. Той има предвид страните с повече възможности от много развиващи се икономики и според него докладът е насочен именно към богатите държави, смятащи, че климатичните промени не се отнасят за тях.
Според учения идеята за изследването дошла в бар, където учените стигнали до разговор за ефекта на климатичните промени - първо за храната, после и за бирата. Създали математически модели за ефекта от промените върху реколтата от ечемик, от който 17% се използва за бира в глобален план, а остатъкът - основно за фураж.
За бирата, кафето,
шоколада и
други стоки дори
измислил термин
- луксозни стоки
от първа необходимост, които не са нужни за оцеляване, но при определено натрупано богатство се нуждаеш от тях.
Сред най-засегнатите култури ще е ечемикът – иначе непретенциозно растение, което обаче е податливо на екстремното време. Ечемикът е сред основните съставки на бирата редом с хмела, водата и маята. Ако ечемикът не достига, от това
ще пострада
производството
на бира
в цял свят
Китайските учени са прогнозирали и колко още години на суша и жега ни очакват през XXI век и какви ще са последствията от тях. Определили са и какво ще се случи с производството и цената на бирата в 34 региона в света.
Една от най-губещите страни е Германия – в Средна Европа производството на ечемик ще намалее драстично. Очаква се спад на реколтата от 27 до 38 процента. Още по-лоши са прогнозите за Централна и Южна Америка, които според учените ще са сред най-пострадалите от жегите и сушите.
В същото време пък производството на ечемик в Северозападна Азия най-вероятно ще се увеличи, но не достатъчно, за да компенсира проблемите в останалите региони. В крайна сметка обаче общото световно производство ще намалее с 15%.
Бирата е основният потърпевш от тези промени, защото приоритет на всяка държава е фуражът за селскостопанските животни и целият ечемик ще се пренасочва към тези нужди.
Но не всичко е загубено, успокояват учените. Възможно е с различни технологии и по-добри методи на отглеждане дефицитът да се преодолее. Освен това не е за подценяване и добрият
здравословен
ефект от
намалената
консумация
на бира,
подчертават те. “Това, че климатичните промени ще намалят производството на бира, не е опасно като цяло за човечеството”, пишат още те в списанието.
Прогнозата на китайците бе потвърдена и от техни колеги от университета в Калифорния. “Светът е изложен на многобройни негативни ефекти от промяната в климата, някои от тях са застрашаващи живота на човечеството, но намаляването на производството на бира не е сред тях”, коментира Стивън Дейвис от университета.
Проблемът е по-скоро психологически, уточнява той, хората са свикнали в края на горещия ден да пият една студена бира. Това в бъдеще ще стане особено скъпо удоволствие.
Прогнозата е,
че цената ѝ
ще стане
поне двойна
До 2099 година според него с цели 83% ще намалее бирата в Бразилия, съответно там ще има и най-голямото поскъпване.
В Европа освен Германия силно засегнати ще са другите две “бирени нации” - Чехия и Белгия.
И виното страда от жегата
Драстични промени ще има и в лозарството през следващите години. Преди десетилетия Германия е смятана за северната граница на лозарството, днес поради покачването на температурите тя вече е в Швеция.
Промените в климата и сега са огромно предизвикателство за винарите – дъждовете стават по-редки, но по-обилни. Така за една нощ падат 80 литра на квадратен метър вместо необходимите три превалявания с около 20 литра на кв. м.
При новите условия се променят и вредителите – лозята биват нападани от нови видове гъби, срещу които няма все още ефикасни средства. За напасването на лозята са нужни нови сортове, но отглеждането им отнема по над четвърт век.
В крайна сметка най-големи проблеми ще имат регионите, в които в момента климатът е подходящ за винарство - Средиземноморието и България. Условията в по-северните страни пък, в които лозарството не е традиция, ще са подходящи за него. Така например Германия ще стане страна на тежките червени вина, които ще могат да се конкурират с френските.
В традиционните винарски области пък ще се промени характерът на вината и те вече няма да са според очакванията на купувачите.
Най-четени
-
Видях бездомник с ПОС терминал
Видях бездомник с ПОС терминал на централна лондонска улица! Тук вече почти не може да се намери къде нещо да се плати кеш и липсата на дребни явно е притиснала просещите да минат на нова технология
-
Галерия Ресто от 80 стотинки можеше да остави Гунди жив
На погребението ги изпраща невиждана манифестация - над половин милион българи. Паника в БКП, уволняват вътрешния министър Тормоз за семействата след трагедията
-
"Зеленият" хладилник на Айнщайн
Гениалният физик обединява сили с Лео Силард да спасят хората от фаталния "убиец" в домовете им, но приятелството им стартира обратното броене до създаването на първата атомна бомба На 47 години той
-
Галерия Ужасът на Червения терор
Между 12,5 и 15 милиона загиват в революцията и гражданската война. Вождовете на болшевиките в Русия дават строги инструкции за масовите убийства Октомврийската революция е едно от най-страшните
-
Истината за революцията, която обърна света
Несъстоялите се "епични битки" са режисирани години след преврата Болшевиките си присвояват чужди символи и униформи След 107 години Октомврийската революция в Русия - събитие с огромни последици