Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Енев почина, преди делото да приключи.
Снимки: Велислав Николов
Георги Енев почина, преди делото да приключи. Снимки: Велислав Николов

5 тела още ги няма, а роднините ще плащат на адвокатите си

Експертизите остават за сметка на държавата

Без да дочака правосъдие, почина гробарят Георги Енев, обвинен за 20 измами, при които вземал пари за кремация, а вместо това заравял телата край с. Клисура. В четвъртък той трябваше да се яви на поредно заседание по делото срещу него в Софийския районен съд, но адвокатът му съобщи, че мъжът е починал. Господ прибрал грешника в сряда по обяд. Формално делото не е спряно, защото се чака смъртен акт, който да бъде представен на следващото заседание. Георги Енев беше на 53 години.

Тогава делото ще приключи, без да са намерени 5 от телата на уж кремираните. По процеса са намерени само 15. До разплитането на случая се стигна, след като през май 2022 година, на път за погребение в гробището в с. Клисура, опечалени видяха останки. Подадоха сигнал и се оказа, че са човешки. Първоначално Георги Енев си призна пред полицаите, че е вземал пари за кремации, а не ги е правил, но пред съдия се отрече от тях. Въпреки това той вече бе посочил къде са част от телата и след намирането на първите три бързо бяха открити още 9. След старта на делото в началото на тази година бяха намерени още 3 тела. Енев не е погребвал хората лично, плащал по 100 лева на работници. Според обвинението от януари 2020 г. до май 2022 г. взел общо 28 230 лева уж за да кремира телата. Най-малката сума, която поискал, била 780 лева, а най-голямата - 3500 лв. Работникът, който копал гробовете, не беше обвинен, а стана свидетел.

За да не го хванат роднините на починалите, Енев им казвал да не отварят урните. Те били пълни с обикновена пепел. Клиентите му били основно от с. Иваняне, откъдето е Енев, и близкия софийски квартал “Банкя”. Хората го познавали, затова мислели, че той е собственик на погребална агенция, макар тя да се е водела на друг човек.

Макар още да няма открити 5 тела, за тях е сигурно, че не са кремирани. Справка е полказала, че не са били изгорени в 3-те крематориума в страната - в София, в Пловдив и във Варна. Проверката е била за 3 години назад - т.е. до година преди първата фалшива кремация. Освен че няма 5 тела, за които вероятно няма и да се разбере къде са, за държавата остава да плати 22 940 лева, колкото са разноските по експертизите. А близките, които така и няма да имат шанс да се сбогуват с роднините си, ще трябва и да платят на адвокатите си от собствения си джоб.

Приживе Енев отричаше да е виновен. Той бе на свобода срещу гаранция от 10 000 лева. Пуснаха го в началото на миналата година, преди това изкара няколко месеца в ареста, както и задържан у дома. Пред в. “България днес” през май Енев каза, че единствено е виновен, че не е контролирал служителите си. Според него те прибирали парите и го мамели, че кремират телата.