Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Срещу Васил Терзиев също има подаден сигнал за несъвместимост.
Срещу Васил Терзиев също има подаден сигнал за несъвместимост.

 Терзиев: Всички служби са на “гости” в общината. Това е целенасочен тормоз

Летните горещини вдигнаха и градуса на политическото напрежение в София. В общината на “гости” влязоха всички служби на проверки едновременно, а с довода “несъместимост” започнаха да се обстрелват кметове на ПП-ДБ-СС. Досега двама бяха отстранени - на “Илинден” Емил Бранчевски и на “Оборище” Георги Кузмов. На колегата им от район “Искър” Ясен Русев му се размина, а решение чака този на “Слатина” Георги Илиев.

Отстраняването на районни кметове в София е целенасочен тормоз. Аз вярвам в правовата държава. Когато вярваш в това, мненията нямат значение и решенията на съда се изпълняват, а ако не си съгласен с тях, ги оспорваш по законов ред. Едва ли е случайност обаче, че се атакуват с всички средства и механизми кметовете на Благоевград - Методи Байкушев, Пазарджик - Петър Куленски, Варна - Благомир Коцев, каза кметът на София Васил Терзиев. Самият той също е атакуван в Административния съд, защото Ваня Григорова оспорва местния вот. Делото се точи вече 8 месеца.

Срещу Терзиев също има сигнал за несъвместимост

в ОИК заради дяловото участие във фирма “Мадж.ио” ООД.

Докато аз и екипът ми правим възможното за възпирането на тъмните икономически интереси както в общински съвет, така и в администрацията, всички служби, които не са стъпвали в общината от години, сега са ни “гости” едновременно. ДАНС, Икономическа полиция, прокуратура, АДФИ, КЗЛД, РИОСВ… спирам да изброявам. Натискът е очеваден и всекидневен. Върху цялата администрация и върху конкретни хора и кметове. Идва от онези, осигурили 31 гласа в СОС, каза още Терзиев пред БНТ.

Общинската избирателна комисия в София отстрани първо Бранчевски заради участието му във фирма, регистрирана през февруари във Великобритания с капитал от 1 паунд. По закон районните кметове не могат да извършват търговска дейност и да участват в управлението на фирми. Те имат едномесечен срок от встъпването си в длъжност, за да спазят това изискване. Той започна да тече от 3 ноември 2023 г. Основанието за несъвместимост беше потвърдено от Административния съд - София-град. То обаче се обжалва пред ВАС.

Емил Бранчевски
Емил Бранчевски

Това, което направиха с кмета на “Илинден”, е трагикомично. Той попълва декларации за съвместимост, пределно ясно му е, че не може да има фирма. И после три месеца след изборите регистрира фирма. Абсолютна провокация. В Англия това е идентифицирано като проблем, защото има хиляди полусъздадени фирми. Без банкова сметка фирмата не функционира. Но уж е регистрирана, обясни Терзиев. 

Жалбата срещу него бе подадена от “Радио и телевизия Истина и Свобода”, както и от инициативен комитет “Захарна фабрика”. Първата подаде сигнали срещу кмета на София Васил Терзиев и този на Варна Благомир Коцев, по които още няма решение.

Преди три седмици ОИК - София, обаче не се произнесе по подобен казус - жалба срещу кмета на район “Искър” Ясен Русев. Тя бе подадена от кандидата за депутат от ГЕРБ Мартин Милев и в нея се твърди, че един месец след избирането си Русев продължава да има участие в търговска фирма. В жалбата се посочва, че това е дружеството 3 ЕН 3. Според Търговския регистър Русев е бил освободен като управител на дружеството на 6 декември 2023 г., а е прехвърлил акциите си на 26 януари 2024 г. Русев все пак се размина на косъм, защото от нужните 21 гласа “за” гласуваха 20 от членовете на ОИК, а 11 - “против”. Решението може да се обжалва и да се гледа отново.

Ясен Русев
Ясен Русев

Мартин Милев внесе подобна жалба и срещу кмета на “Оборище” Георги Кузмов, а в сряда ОИК го отстрани предсрочно. Административният съд пък потвърди изпълнението на акта. И той ще обжалва пред ВАС. Според сигналите Кузмов е съдружник в две рекламни агенции - АДВЪРТАЙЗИНГ ФАКТОРИ ГРУП и в МЕДИАМИКС ГРУП.

Георги Кузмов
Георги Кузмов

Жалба за несъвместимост е подадена и за кмета на “Слатина” Георги Илиев, но по нея все още няма решение. Тя е за дялово участие във фирмата “Севън старс ес пи ю”, която се управлява от бившата съпруга на Илиев.

Георги Илиев
Георги Илиев

Във Варна кметовете на районите “Одесос” и “Приморски” - Цветнен Цветков и Николай Желязков, бяха отстранени по същата причина. Те отново са от ПП-ДБ.

Общото в сигналите срещу различните кметове е, че се иска проверка за несъвместимост заради това, че са управлявали фирми и не са спазили срока да излязат от управлението им, или за това, че притежават дялове. А между двете има голяма разлика. Причината е, че никъде в Закона за местната власт

няма забрана за дялово участие или съдружие

във фирма. В него пише, че кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им.

На местата на отстранените районни кметове общинският съвет ще избере временни, докато Административният съд се произнесе окончателно по всеки конкретен случай. Ако съдът не ги възстанови, в районите ще се проведат извънредни частични избори. Тогава ЦИК ще предложи на президента да ги насрочи, а датата ще зависи от него.

Терзиев върна новите шефове в 6-те най-важни общински фирми

Борис БоневЩе преразгледаме коалицията с ПП-ДБ

Кметът на София Васил Терзиев ще върне за преразглеждане решението на СОС да смени 19 души (от общо 26) в бордовете на шестте най-важни фирми - “Топлофикация София”, “Център за градска мобилност”, “Столичен автотранспорт”, “Столичен електротранспорт”, “Метрополитен” и “Софинвест”.

Всички те бяха с изтекъл мандат, но мнозинството назначи временни нови членове без конкурс, вместо да се подготви открита процедура за избор. Точно това е мотивът кметът да атакува решението. Причината е, че той е незаконосъобразен в частта за “временно назначение на бордовете”, защото според закона всички органи се избират с конкурс. С единственото изключение - при предсрочно прекратяване на правомощията, а мандатът им е изтекъл.

Ще върна решението, за да може съветниците да помислят дали биха ударили втори печат на това безобразие. Ще го върна мотивирано защо е незаконосъобразно. Колегите обясниха, че няма концепция за временно назначаване. Мандатите на тези бордове са изтекли, не са прекратени, обясни Терзиев в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ. Така докладът ще трябва пак да се гледа в СОС, а ако отново мине, ще може да се атакува в съда. Докладът може да бъде върнат и от областния управител. 

“Винаги търся диалога, да работим заедно, но това е прекалено голямо решение, взето по тъмен начин. И то решение, което има влияние върху всичко - градски транспорт, топлофикация, неща, които имат значение за качеството на живот на всички софиянци. И какво се случва с тези няколко милиарда на година - това са нашите пари”, добави Терзиев. 

До последно приемането им беше оспорвано, а новият състав бе гласуван с 31 гласа “за” и 29 “против”. А как ще се управляват дружествата с икономика за над 3 млрд. лв., бе решено от ГЕРБ, БСП, ИТН, отцепниците от “Възраждане”, Карлос Контрера от ВМРО и изключения от ПП-ДБ-СС Благовест Георгиев (който блъсна кола и избяга преди време).

Последният пък е повод “Спаси София” да преразгледат мястото и отношенията си в коалицията ПП-ДБ-СС.

“За “Спаси София” е изключително неприятно, че се налага да носим отговорност и да споделяме вината за чужди грешки, направени на национално ниво (визира решението Георгиев да влезе в листата на коалицията за местните избори - б. р.), които дори не са били съгласувани и коментирани с нас. Този начин на работа обаче от моя страна приключва. Сериозните разговори с “Продължаваме промяната - Демократична България” за бъдещите ни взаимоотношения, за това тази коалиция как ще я бъде в Столичната община, предстоят”, каза пред БНР лидерът на партията Борис Бонев. Той обеща, че от формацията му ще бъдат принципни и няма да допуснат разпределение на власт.

И според него смяната на директори на шест от най-важните общински дружества в София е не само неморална, но и незаконосъобразна. А отхвърленият им доклад гарантирал честни и прозрачни конкурси. Според него сега, дори да има ново състезание за постоянно ръководство на фирмите, то ще бъде опорочено. “Това е все едно да имаш правителство, но да нямаш мнозинство в парламента. Общинският съвет може активно да саботира работата на кмета. Ние нямаме мнозинство и не управляваме в СОС. Там управляват ГЕРБ с техните придворни килимчета, най-вече БСП, които се превърнаха в придатък на ГЕРБ вместо в техен опонент”, каза още той.