Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Димитър Главчев се срещна с проф. Иван Литвиненко (вдясно) в специализираната детска болница “Проф. Иван Митев”.

СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС
Премиерът Димитър Главчев се срещна с проф. Иван Литвиненко (вдясно) в специализираната детска болница “Проф. Иван Митев”. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

НЗОК два пъти е декларирала, че може да финансира частната болница, а “Медицински надзор” е написала 3 положителни оценки

Три дни след като служебният кабинет одобри проекта за частната болница “Мама и аз”, премиерът Димитър Главчев ще подаде сигнал до ДАНС и прокуратурата. Той настоява за пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение.

Във вторник МС одобри изграждането на болницата с инвеститор “Търговска лига”. Веднага след това последва вълна от негативни реакции заради опасения, че това може да спре изграждането на чаканата 46 години национална педиатрия. И решението на кабинета оцеля само 22 часа - заради широкия отзвук Главчев го отмени.

След негативната реакция самият инвеститор “Търговска лига” обяви, че се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.

Да бъде потърсена отговорност на внеслите решението, закани се Главчев в сряда. От документите става ясно, че това е министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева. Стенограма от заседанието пък показва, че когато тя е представила проекта, срещу него не е имало възражения.

Нямало дори обсъждане

Пред министрите и премиера Кондева само обяснява, че болницата ще обслужва хора от всякакви възрасти, ще бъде изградена до 48 месеца от решението на МС на собствен имот, а инвестицията е за 120 млн. лв. - собствени и пари от банки. Главчев пита министрите дали имат някакви съображения, след като няма, преминават към следващата точка в дневния ред, показва стенограмата.

За да бъде направена пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение, Главчев сезира ДАНС и прокуратурата.

Това ще е втори сигнал

за частната болница, тъй като от ПП-ДБ също заявиха, че ще пратят случая, за да се проверят условията, при които е издадено разрешението, както и анализа на потребностите от разкриване на частната болница.

“Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес”, написа държавният глава Румен Радев във фейсбук. Изненадана от решението бе и вицето му Илияна Йотова.

Председателят на здравната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ

проф. Костадин Ангелов обаче заяви, че “Мама и аз” е получила “зелена светлина” от служебния кабинет на Радев и от ПП

В проекта за “Мама и аз” бе предвидено изграждане на болница по 39 медицински специалности с 20 клиники и отделения с общо 413 легла. Впоследствие обаче от здравното министерство обясниха, че всъщност е предвидено там да се лекуват пациенти над 18 г. и да има само едно педиатрично отделение с 40 легла.

Здравната каса е декларирала два пъти, че може да осигури финансирането на болницата. Първото положително становище на фонда е от 1 февруари 2023 г., подписанo от тогавашния управител д-р Йорданка Пенкова. На 27 ноевмри 2023 г. НЗОК изпраща до Mинистерството на здравеопазването второ положително становище за МБАЛ “Мама и аз”, подписано от Станимир Михайлов. Той бе свален от парламента изненадващо миналата седмица. От Изпълнителна агенция “Медицински надзор” пък съобщиха, че са изготвили общо 3 оценки на проекта.

За да се запознае с неотложните нужди и проблеми на съществуващата в момента единствена в столицата специализирана детска болница “Проф. Иван Митев”, премиерът я посети в петък и

се срещна с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

проф. Иван Литвиненко, който е и ръководител на Клиниката по детска неврология на софийската педиатрия.

Нуждата от нов скенер и рентген изтъкна проф. Литвиненко. След посещението на премиера стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила, предстои да приключи и тази за скенер.