Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПП-ДБ на консултации с президента Румен Радев през юни
ПП-ДБ на консултации с президента Румен Радев през юни

През това време ще търсят мнозинства в парламента за основни реформи - смяна на регулаторите и шефовете на службите

ПП-ДБ искат среща с президента, за да го убедят да отложи връчването на мандата с 2 месеца. През това време те ще се опитат да прокарат в парламента няколко реформи, за които настояват отдавна. Конституцията не уточнява срокове за връчване на мандатите.

Това отлагане може да се постигне като президентът започне нов кръг от консултации с всички партии предвид променената политическа ситуация - разцеплението на ДПС и "Величие" тотално преоформи парламентарния пейзаж и разпределението на силите. Вероятно точно това имат предвид от коалицията с формулировката, че искат да обсъдят с президента как да бъде преодоляна политическата криза.

Това са се разбрали партиите от коалицията на специална среща днес. Те вече два дни обсъждат кои да са приоритетите им, за които да поискат подкрепа от всички партии. Надяват се да постигнат плаващи мнозинства, които да подкрепят исканите от тях промени в законите.

ПП-ДБ се смятат да подменят основно регулаторните органи на държавата, за което настояват още от времето на сглобката. КОНПИ, КФН, КЗК и другите независими комисии, които се избират от парламента ще бъдат подложени на тотално обновление. Същото се отнася и за реформата в спецслужбите. С промяна в законите изборът на техните шефове също може да минава в парламента и така ще се избегне влиянието и на президент, и на премиера.

ДБ вече обявиха, че искат да вземат мандата и за направят техническо правителство. Явно обаче в ПП не могат да се разберат да вземат ли мандата или не. Асен Василев вчера каза, че изобщо не вижда възможност в този парламент да се състави кабинет. Кирил Петков и Николай Денков бяха по-уклончиви. Но пък всички в коалицията искат да използват парламента по-дълго, за да могат да прокарат набелязаните реформи.