Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диетолозите в Правителствена болница трябвало да конструират за Тодор Живков възможно най-здравословното меню – малки порции, но с достатъчно витамини и минерали. Стигнали до извода, че това е постижимо с перфектната салата, която трябвало да присъства на всяко хранене – тогавашните изследвания показвали, че миксът от зеле и моркови осигурява ударни дози витамин С, при това във форма, която се усвоява продължително време.

В тази салата медиците открили идеалния баланс между калций, цинк, калий, фосфор, фолиева киселина и други. Заедно с това тя изобилствала от витамин В1, който трябвало да държи теглото на Първия под контрол и да нормализира метаболитните процеси в организма му. Имало и достатъчни дози витамин К, който променя качеството на кръвта и подобрява възможностите й за съсирване. Не на последно място тази семпла салата подобрявала работата на храносмилателния тракт.