Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елеонора Митрофанова Кадър: Фейсбук
Елеонора Митрофанова Кадър: Фейсбук

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова поздрави българите по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

"Скъпи приятели, извън всякакво съмнение ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима. Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: «България е дала на източните славяни висшия слой на езика, «полюса на духовността», обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той през цялото време бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно».

И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследието на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развитието на братските славянски народи за дълги векове.

Честит празник, скъпи приятели!

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий!".

В същото време посолството на Русия в Скопие припомня думи на Путин от 2017 г.: „Днес в Русия е празник – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя” – Владимир Путин, пише в туит на посолството на Русия в Скопие.

Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя, се казва във втора публикация на руското посолство в РС Македония.

Публикацията предизвика множество реакции, вариращи от благодарност към „братския руски народ”, че „винаги е на правилната историческа страна”, до призив за признаване независимостта на църквата и подигравателни постове относно „татарите” и „българите, които се държат като бивша ревнива приятелка”.