Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова

Русия не може просто така да загърби отношенията си с България, заяви посланичката у нас Елеонора Митрофанова в интервю за агенция ТАСС, направено в четвъртък, в което нарече държавата ни най-близката до Москва от славянските народи, съобщи БНР.

Тя се надява, че следващото българско правителство ще бъде по-прагматично от настоящото. Според нея икономическата ситуация ще принуди страната ни да премине към "по-прагматичен подход".

Митрофанова увери, че вратата за руския газ все още не е напълно затворена за България - от нас се изисква само да изпълним условията на "Газпром".

"България е членка на ЕС и НАТО, но ѝ е сложно да изгради своя линия на държание", твърди дипломатката.

За решението на кабинета "Петков" да изгони 70 руски дипломати, Митрофанова посочва:

"България надмина всички. На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване. Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце. Намираме се в доста трудна ситуация, но мисля, че ще се справим с нея", настоява тя.

Митрофанова призна, че Русия не може просто да загърби страната ни, като припомни колко голям брой руски войници са погребани по нашите земи.

"Тук има огромен брой наши сънародници, голям брой смесени бракове, хора, които харесват Русия. Затова трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките сложности", категорична е посланикът на Кремъл.

Елеонора Митрофанова настоява още, че България е една от най-близките на Русия славянски държави.

"Тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България. Българите много грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война, отбелязваме само единични случаи на вандализъм. И, разбира се, паметта на хората, сложили главата си за освобождението на България, не бива да предаваме – не можем просто да напуснем страната".