Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руската посланичка Елеонора Митрофанова
Руската посланичка Елеонора Митрофанова

Посланикът на Русия в София Н. Пр. Елеонора Митрофанова обясни пред Би Ти Ви, че не е имала предвид България, когато използва израза "евроатлантически подлоги".

На среща с нея вчера следобед премиерът поиска да няма обиди към България, а от Министерския съвет съобщиха, че Митрофанова се е извинила. След като на 2 март България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж, официалният поздрав на посланик Митрофанова по случай националния ни празник предизвика бурни обществени реакции.

"Разбира се, че не съм имала предвид България. С България имаме специални отношения и те винаги са били такива. Прекрасно знаем, че от България е дошла нашата писменост, православие, ценим всичко това. Винаги сме имали и имаме специални отношения с България. Това трябва прекрасно да го разбирате", каза Н. Пр. Митрофанова.

Тя подчерта, че руската позиция по повод на "военната операция в Украйна" била 10 пъти, ако не и повече, обяснена от руското ръководство и от външния министър. "Всички слушат, но не чуват, или не разбират", посочи посланикът.

Запитана защо Русия нападна суверенна държава Митрофанова отговори: "Първо, това не е война, а военна операция за освобождаването на Донецка и Луганска области, които осем години се намираха под иго на Украйна и издевателствата на киевския режим. Никакви преговори с Украйна през тези осем години не действаха. Минските споразумения, които можеше да бъдат подписани през тези осем години и всичко да приключи мирно, не бяха спазени, нещо повече - Киев се отказа от тях, затова се случва това, което се случва."

По думите на руската посланичка мир ще бъде постигнат, "когато изцяло бъдат освободени тези две области и когато тези нацистки формирования бъдат или унищожени, или разформировани."

"Искам да кажа, че в този момент тези, които наричате украинци, финландци, естонци и други, всички те са били част от Руската империя. Всички те са били руснаци. Искам да ви напомня един интересен детайл, а именно, че в руската армия са взимали само православни. В руската армия не са взимали хора с друга религия. Много хора са взели участие, но те всички са били част от Руската империя. Към момента това, което се случва в Украйна, е ограничена операция, имаща за цел да освободи Донецк и Луганск и също да унищожи военния потенциал на Украйна, който изцяло беше насочен срещу Руската федерация", добави Н. Пр. Митрофанова.