Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Константин Сулев (вдясно). Снимка ПЛАМЕН КОДРОВ
Константин Сулев (вдясно). Снимка ПЛАМЕН КОДРОВ

Съдът прекрати делото срещу него, започнало заради "Осемте джуджета"

Прокурорът от Софийската районна прокуратура Константин Сулев не е извършил престъпление, а е упражнил правомощията си, като е повдигнал обвинение на Петьо Петров - Пепи Еврото и неговия доверен човек Кристиян Христов. Това е изводът на Софийския градски съд, който във вторник прекрати делото срещу магистрата. Той стана подсъдим за престъпление по служба, извършено чрез пет действия. Едното е, че е

нарушил правата

на Пепи Еврото

Също така, че е обявил за издирване Христов, за да му попречи да даде брифинг, на който да говори срещу бившия главен прокурор Иван Гешев.

Делото, заради което Сулев получи обвинение, беше образувано на 30 май 2023 г. в разгара на войната в прокуратурата. Тогава след посещение в кабинета на Гешев бившата шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова наредила на колегите си да се самосезират по публикувана снимка на Пепи Еврото с Борислав Сарафов пред заведението “Осемте джуджета”. По онова време Сарафов беше заместник на Гешев. Самият и.ф. главен прокурор твърди, че отишъл там, защото Гешев го извикал.

Сулев станал четвъртият наблюдаващ прокурор по делото срещу Пепи Еврото и доверения му човек, като то му било разпределено в малките часове на 30 май 2023 г.

С обстойни мотиви съдия Аделина Иванова обясни защо магистратът не е извършил престъпление. По думите ѝ в първите четири страници на обвинителния акт се излагали факти, които нямали нищо общо със Сулев. Говорило се за Гешев и Сарафов. Имало и подробен преразказ на показанията на бившата жена на Пепи Еврото - Любена Павлова, които тя дава на 31 май 2023 г. След всичко това се споменавал Сулев и обсъжданията му със Зартова да започне издирване на Пепи Еврото. Тогава бившият следовател вече беше изчезнал. Къде се намира, не е известно и досега. Според съда Сулев правилно е повдигнал обвинение на Петров, защото било от компетентност на районната прокуратура. Той

действал като

орган на власт,

а не като длъжностно лице, каквото обвинение има. Съдия Аделина Иванова се спря най-обстойно на този момент. Тя обясни, че като наблюдаващ прокурор има право да повдига обвинения и да ръководи досъдебното производство, което е и негово задължение. Магистратите имат функционален имунитет, което означава, че те не могат да бъдат разследвани за действията си във връзка с работата им.

След решението на съда, което може да се обжалва, Сулев отказа коментар. Нищо не каза и прокурор Йордан Петров. Той е наблюдаващ прокурор и по делото срещу групата на Мартин Божанов-Нотариуса.

Съдът прекрати делото срещу него, започнало заради “Осемте джуджета”