Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близнаците Борислав и Валентин Динкови няколко пъти са сменяли версиите си за убийството на Митко от Цалапица.
Близнаците Борислав и Валентин Динкови няколко пъти са сменяли версиите си за убийството на Митко от Цалапица.

  • Според сочения за убиец Рангел Бизюрев идеята да преместят тялото била на единия от близнаците - Борислав, той пък твърди, че е заплашен да мълчи
  • Още едно момче е замесено - оглеждало се да не мине някой, докато товарят трупа в кола

Съмненията на близките на Димитър Малинов от Цалапица, че е бил заровен жив, може да се окажат верни. Разбра се на последното заседание по делото на близнаците Валентин и Борислав Динкови. Братята са подсъдими за помощта, която оказали на обвинения за убийството Рангел Бизюрев да се отърве от тялото и да изчезне.

След като се провалил на полиграфа, Борислав признал пред разследващите, че докато сваляли тялото на Митко от колата, той изхъркал - вероятно още е бил жив.

31-годишният Рангел Бизюрев най-накрая беше разпитан пред районния съд в Пловдив, но

версията му за случилото се се разминаваше с тази на близнаците

Смъртта на Малинов настъпи на 20 юли м.г. след побой.  Същата вечер той излязъл, не се прибрал и  беше обявен за  издирване. Седем дни по-късно откриха тялото му заровено край селото. Полицията задържа близнаците, които посочиха за извършител избягалия към Германия Рангел.

Пред съда Бизюрев, който беше екстрадиран у нас през март, каза, че с братята е близък приятел.  С жертвата Митко се познавали, но в последните 2 години не си говорили. 

Вечерта преди убийството Рангел, Борислав и други техни приятели били на барбекю в селото. Там един от присъстващите  разказал, че Митко обиждал Бизюрев зад гърба му.

“Думите бяха “тая дълга мастия”, “тоя боклук”. Това ми го каза Йордан Кунгеров, аз бях много учуден”, разказа соченият за убиец. Той се ядосал, понеже от прибирането му в селото имал само две случайни срещи с Димитър и не му бил дал повод за обидите. Тъй като нямал негов актуален телефон, помолил Борислав Динков да му се обади и да уговори среща, за да се разберат. 

След месеци очакване обвиненият за убийството на Митко от Цалапица Рангел Бизюрев най-после говори пред съда.
След месеци очакване обвиненият за убийството на Митко от Цалапица Рангел Бизюрев най-после говори пред съда.

Рангел  се качил в колата на Борислав и потеглили  към дома на Димитър. Слязъл малко  преди да стигнат, а Борислав взел Митко и се върнал. Обиденият мъж го  попитал защо говори по този начин зад гърба му, но Димитър Малинов отказал да отговори.  Тогава Рангел

 го блъснал и го ударил няколко пъти. Митко също замахнал, но не уцелил

“Той падна на земята и каза:  Спри, много лошо ме удари. Аз престанах и се качих в колата. Видях го да се изправя и потеглихме”, твърди Рангел. 

Борислав направил едно кръгче и двамата се върнали, като заварили Митко да лежи на 20-ина метра  от мястото на падането. Нямал признаци на живот, Бизюрев дори проверил пулса му, но не го усетил.

  “Тогава се върнах пак при Борислав и

му казах, че нещо не е наред - май е починал,

че е мъртъв”, заяви той пред съда.

Динков също потърсил пулс, след което казал на Рангел да вземе телефона на пребития. Качили се обратно в автомобила и Борислав потеглил. Стигнали до канал край селото и близнакът казал на  Рангел Бизюрев да извади симкартата  и да  счупи апарата. Хвърлили го там заедно с личната карта на Митко, после се върнали при тялото. Борислав обърнал колата, отворил багажника и казал на Рангел да го качва вътре. 

“Сложихме го и потеглихме. В това време той се обади на брат  си  Валентин и му каза да приготви кирка и лопата”, твърди Рангел.

Вторият близнак донесъл инструменти, погледнали отново тялото - промяна нямало. Борислав и Бизюрев

изкопали дупка и заровили Митко

На сутринта Бизюрев заминал за море. По-късно същия ден Валентин му се обадил да му каже, че с брат му са нахвърляли боклуци върху гроба, за да  го замаскират. 

Рангел е категоричен, че не е планирал да се бие с Митко. Бил провокиран от приказките му.

От  показанията му се създава впечатление за инцидент, който впоследствие е бил покрит по идея на близнака  Борислав. Не това обаче са разказали братята пред полицаите, които са ги разпитвали. 

Ден преди откриването на тялото  полицаят  Коста Кючуков бил командирован в Приморско с двама колеги - трябвало да конвоират до Пловдив Борислав във връзка с изчезването на Димитър Малинов. В районното там той отричал да знае каквото и да  било, но по пътя започнал да разказва различни версии,  в които едно нещо се повтаряло - бил на барбекю с много хора, сред които и Рангел.

Борислав е дал и писмени обяснения, в които посочил, че на 20 юли Митко му искал 100 лв. назаем, за да отиде на планина. На барбекюто Рангел бил пиян, когато разбрал за обидите по негов адрес. Казал на Борислав да звънне на Малинов и

да го накара да излезе, за да му даде поисканите 100 лева

Това било примамка, за да се видят и да се саморазправи с него. Така и станало. Бизюрев пребил Митко, счупил му телефона и двамата с близнака си тръгнали. Минути по-късно отново били на мястото и понеже Димитър не мърдал, Рангел казал на Борислав да отвори багажника. Борислав отказвал да докосва тялото и Рангел го натоварил сам. После инструктирал Динков накъде да кара. Там пристигнал и Валентин, който също отказал да пипа тялото на Митко. Бизюрев изкопал дупка, заровил го и заставил братята да нахвърлят отгоре строителните отпадъци. После ги заплашил да не казват на никого, накарал ги и да измият колите си.

Близките на Митко, сред които и майка му Атанаска, не пропускат нито едно от заседанията по делото на близнаците.
Близките на Митко, сред които и майка му Атанаска, не пропускат нито едно от заседанията по делото на близнаците.
Другият близнак - Валентин Динков, също е давал обяснения. Знаел за стоте лева, за обидите и че Рангел искал да се срещне с Митко не за да говори с него, а за да го бие.

По думите на полицая Димитър Ангелов първоначалната версия на братята била, че са дали колата на Борислав на Рангел, който закъсал край селото. Впоследствие обаче сменили показанията си. Пред него Валентин твърдял, че Рангел го извикал да донесе лопати, без да обяснява защо. Младежът заварил Бизюрев и брат си до колата и питал за какво са лопатите, но Рангел му казал да отвори багажника, където имало труп.

“Питал чий е, какво се е случило и Рангел му казал, че това е трупът на Димитър Малинов и той го е пребил”, посочи полицаят. В следващите дни близнаците поддържали контакт с Бизюрев. 

Динкови са тествани и с полиграф. Там Борислав казал, че не  е  докосвал Митко с пръст, което обаче се оказало лъжа. Накарали го да обясни и той съобщил, че докато сваляли тялото, Димитър изхъркал. Двамата с Рангел

му ударили по няколко шамара, а близнакът повтарял: “Събуди се, бе”

А това  би означавало, че Малинов все още е бил жив. 

Майката на Митко Атанаска Бакалова не вярва на нито една от тези истории. Според нея всички лъжат, за да се спасят, понеже са имали достатъчно време да нагаждат версии. Тя подозира, че замесените са повече.

Един от тях може да се окаже 18-годишният Атанас Гунчев, който бил оставен от Борислав да пази да не се появят свидетели, докато с Рангел товарят  тялото в колата.

Оказва се, че  има и друг сюжет -  месеци преди убийството Митко и  Борислав  имали  и  скандал за момиче. Тази случка обаче не присъства в никоя от разказаните до момента истории.

Делото продължава с разпити на още свидетели на 8 юли.